Rusko na Ukrajině

Jelikož jsou jednání o příměří stále nejistá a situace na místě je nebezpečná, vyzývá Amnesty International všechny strany, včetně Ruska, aby přestaly porušovat válečné zákony.

„Všechny strany v tomto konfliktu ukázaly, že pohrdají životy civilistů a bezostyšně porušují své mezinárodní závazky," řekl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International, který navštíví Kyjev a Moskvu.

Naše důkazy potvrzují, že Rusko podněcuje konflikt, a to jak prostřednictvím přímých zásahů, tak i podporou separatistů na východě. Rusko musí zastavit stálý přísun zbraní a další podpory směřované k povstaleckým jednotkám, které hrubě porušují lidská práva."

Výzkumníci Amnesty International pracující na východní Ukrajině zdokumentovali případy bezohledného ostřelování, únosů, mučení a zabíjení.

Kreml opakovaně popřel jakékoliv zapojení do bojů na Ukrajině, ale satelitní snímky a svědectví přítomných organizací poskytují přesvědčivý důkaz, že boje přerostly do toho, co Amnesty International označuje za mezinárodní ozbrojený konflikt.

Snímky ukazují založení nových dělostřeleckých pozic těsně u hranic s Ukrajinou. Tyto pozice byly vybudovány mezi 13. a 29. srpnem roku 2014 a vyznačují se přítomností dělostřelecké zbraně 122-mm Howitzer D-30 v palebných pozicích namířených směrem na západ. Dvě z pozic disponují podpůrnými vozy a pravděpodobně i bunkry. 29. srpna bylo spatřeno šest obrněných obojživelných vozidel (zřejmě se jednalo o BRDM-2 s).

Další podobná dělostřelecká pozice může být viděna v oblasti severovýchodně od již zmíněného stanoviště, a to v rámci ukrajinského území. Snímky z 26. srpna 2014 ukazují šest relativně pokročilých samohybných houfnic (pravděpodobně 2S19 Msta-S 152-mm) v palebných pozicích namířených na jihozápad, kde se nachází ukrajinská vojenská zóna.

Mezi 26. a 29. srpnem 2014 bylo dělostřelectvo přeorientováno na západní palebnou pozici, a to stále v rámci Ukrajiny. Dne 29. srpna snímek nabídl výjev, ve kterém lze rozeznat početná vojenská vozidla nacházející se v oblasti podél lesa a v sousedním poli.

„Tyto satelitní snímky spolu se zprávami od ruských vojáků zajatých na území Ukrajiny a očitá svědectví ruských vojenských jednotek i vojenských vozidel putujících po hranici nenechávají nikoho na pochybách, že se nyní jedná o mezinárodní ozbrojený konflikt," řekl Shetty.

Výzkumníci Amnesty Internationalna na východní Ukrajině vyzpovídali očité svědky, kteří utíkali z bojů u Alechevska, Doněcka, Kramatorska, Krásného Luchu, Lisichanska, Luganska, Rubeznoea, Pervomaiska a Slovyanska. Výzkumníci také hovořili s ukrajinskými uprchlíky v regionu Rostov v Rusku.

Civilisté z těchto oblastí sdělili Amnesty International, že ukrajinské vládní síly vystavily jejich sousedství těžkému ostřelování. Jejich svědectví naznačují, že útoky byly bezohledné a blíží se válečným zločinům. Svědci také řekli, že separatističtí bojovníci unesli, mučili a zabili jejich sousedy.

V rámci ilustrativního incidentu obyvatelé Slovyansku řekli Amnesty International, že separatističtí bojovníci unesli místního pastora, dva z jeho synů a dva věřící a požádali o výkupné ve výši 50 000 amerických dolarů za jejich propuštění. V době, kdy se místní komunitě podařilo nashromáždit požadované výkupné, jim svědci řekli, že únosci již všechny muže zabili.

Amnesty International také obdržela věrohodné zprávy o násilí a únosech prováděných dobrovolnickými prapory působícími vedle běžných ukrajinských ozbrojených sil.

23. srpna v roce 2014 byl v Oleksandrivku, v regionu Luhansk, několika desítkami ozbrojených mužů, kteří přijeli ve vozidlech označených ukrajinskou vlajkou, zajat strážník. Nejméně jeden z těchto mužů byl označen jako "Prapor Aidar" (milice působící v regionu Luhansk). Svědci řekli, že ozbrojení muži strážníka obvinili z kolaborace se separatisty, zbili ho pažbami a drželi ho v izolaci až do 27. srpna, kdy se jeho rodina dozvěděla, že je držen v jiném městě, a to v místní kanceláři ukrajinské bezpečnostní služby.

Amnesty International vyzývá ukrajinské orgány, aby provedly účinné vyšetřování ve věci vážného porušování mezinárodního humanitárního práva a postavily před soud jednotlivce zodpovědné za válečné zločiny. Velitelé a civilní lídři mohou být také stíháni za válečné zločiny v případě, že o takových zločinech věděli a nepředcházeli jim či nepotrestali zodpovědné osoby.

„Ukrajinští civilisté si zaslouží ochranu a spravedlnost,” řekl Salil Shetty.

„Bez důkladného a nezávislého vyšetřování je tu reálné riziko, že Ukrajinci budou jizvy z této války skrývat po generace.”

11.9.2018

KOORDINÁTOR/KA PRÁVNÍHO PORADENSTVÍ AI ČR

11.9.2018

Regionální koordinátor/ka

Hledáme regionální koordinátora/ku pro ČR

10.9.2018

Rusko: Čečenský uprchlík nuceně zmizel poté, co byl protiprávně deportován z Polska

Rusko musí okamžitě zveřejnit, kde je Azamat Bajdujev, který zmizel krátce po svém nuceném návratu z Polska.

10.9.2018

Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

5.9.2018

Barma/Myanmar: Rozsudek nad novináři z Reuters vysílá silné varování ohledně svobody tisku

Barma odsoudila novináře k nesmyslným trestům.