Rusko na Ukrajině

Jelikož jsou jednání o příměří stále nejistá a situace na místě je nebezpečná, vyzývá Amnesty International všechny strany, včetně Ruska, aby přestaly porušovat válečné zákony.

„Všechny strany v tomto konfliktu ukázaly, že pohrdají životy civilistů a bezostyšně porušují své mezinárodní závazky," řekl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International, který navštíví Kyjev a Moskvu.

Naše důkazy potvrzují, že Rusko podněcuje konflikt, a to jak prostřednictvím přímých zásahů, tak i podporou separatistů na východě. Rusko musí zastavit stálý přísun zbraní a další podpory směřované k povstaleckým jednotkám, které hrubě porušují lidská práva."

Výzkumníci Amnesty International pracující na východní Ukrajině zdokumentovali případy bezohledného ostřelování, únosů, mučení a zabíjení.

Kreml opakovaně popřel jakékoliv zapojení do bojů na Ukrajině, ale satelitní snímky a svědectví přítomných organizací poskytují přesvědčivý důkaz, že boje přerostly do toho, co Amnesty International označuje za mezinárodní ozbrojený konflikt.

Snímky ukazují založení nových dělostřeleckých pozic těsně u hranic s Ukrajinou. Tyto pozice byly vybudovány mezi 13. a 29. srpnem roku 2014 a vyznačují se přítomností dělostřelecké zbraně 122-mm Howitzer D-30 v palebných pozicích namířených směrem na západ. Dvě z pozic disponují podpůrnými vozy a pravděpodobně i bunkry. 29. srpna bylo spatřeno šest obrněných obojživelných vozidel (zřejmě se jednalo o BRDM-2 s).

Další podobná dělostřelecká pozice může být viděna v oblasti severovýchodně od již zmíněného stanoviště, a to v rámci ukrajinského území. Snímky z 26. srpna 2014 ukazují šest relativně pokročilých samohybných houfnic (pravděpodobně 2S19 Msta-S 152-mm) v palebných pozicích namířených na jihozápad, kde se nachází ukrajinská vojenská zóna.

Mezi 26. a 29. srpnem 2014 bylo dělostřelectvo přeorientováno na západní palebnou pozici, a to stále v rámci Ukrajiny. Dne 29. srpna snímek nabídl výjev, ve kterém lze rozeznat početná vojenská vozidla nacházející se v oblasti podél lesa a v sousedním poli.

„Tyto satelitní snímky spolu se zprávami od ruských vojáků zajatých na území Ukrajiny a očitá svědectví ruských vojenských jednotek i vojenských vozidel putujících po hranici nenechávají nikoho na pochybách, že se nyní jedná o mezinárodní ozbrojený konflikt," řekl Shetty.

Výzkumníci Amnesty Internationalna na východní Ukrajině vyzpovídali očité svědky, kteří utíkali z bojů u Alechevska, Doněcka, Kramatorska, Krásného Luchu, Lisichanska, Luganska, Rubeznoea, Pervomaiska a Slovyanska. Výzkumníci také hovořili s ukrajinskými uprchlíky v regionu Rostov v Rusku.

Civilisté z těchto oblastí sdělili Amnesty International, že ukrajinské vládní síly vystavily jejich sousedství těžkému ostřelování. Jejich svědectví naznačují, že útoky byly bezohledné a blíží se válečným zločinům. Svědci také řekli, že separatističtí bojovníci unesli, mučili a zabili jejich sousedy.

V rámci ilustrativního incidentu obyvatelé Slovyansku řekli Amnesty International, že separatističtí bojovníci unesli místního pastora, dva z jeho synů a dva věřící a požádali o výkupné ve výši 50 000 amerických dolarů za jejich propuštění. V době, kdy se místní komunitě podařilo nashromáždit požadované výkupné, jim svědci řekli, že únosci již všechny muže zabili.

Amnesty International také obdržela věrohodné zprávy o násilí a únosech prováděných dobrovolnickými prapory působícími vedle běžných ukrajinských ozbrojených sil.

23. srpna v roce 2014 byl v Oleksandrivku, v regionu Luhansk, několika desítkami ozbrojených mužů, kteří přijeli ve vozidlech označených ukrajinskou vlajkou, zajat strážník. Nejméně jeden z těchto mužů byl označen jako "Prapor Aidar" (milice působící v regionu Luhansk). Svědci řekli, že ozbrojení muži strážníka obvinili z kolaborace se separatisty, zbili ho pažbami a drželi ho v izolaci až do 27. srpna, kdy se jeho rodina dozvěděla, že je držen v jiném městě, a to v místní kanceláři ukrajinské bezpečnostní služby.

Amnesty International vyzývá ukrajinské orgány, aby provedly účinné vyšetřování ve věci vážného porušování mezinárodního humanitárního práva a postavily před soud jednotlivce zodpovědné za válečné zločiny. Velitelé a civilní lídři mohou být také stíháni za válečné zločiny v případě, že o takových zločinech věděli a nepředcházeli jim či nepotrestali zodpovědné osoby.

„Ukrajinští civilisté si zaslouží ochranu a spravedlnost,” řekl Salil Shetty.

„Bez důkladného a nezávislého vyšetřování je tu reálné riziko, že Ukrajinci budou jizvy z této války skrývat po generace.”

20.11.2019

Řecko: Katastrofální situace migrantů a uprchlíků

Od poloviny letošního roku dochází k velkému nárůstu lidí připlouvajících do Řecka. Počty žadatelů o azyl jsou nejvyšší od kritického roku 2015. Celá situace je velmi kritická a řešení problému ještě zhoršuje politika a rétorika nové řecké vlády.

14.11.2019

Katalog prodejní výstavy Art for Amnesty 2019

12.11.2019

Držíme palce svobodě

Amnesty představila o svátečním víkendu své pomníky svobody. Objevte je s námi i teď!

8.11.2019

AMNESTY INTERNATIONAL ČESKÁ REPUBLIKA PŘIJME finanční/ho a účetní/ho asistentKU/A

Finanční a účetní asistent/ka je u nás člověk, který umí zkrotit účetní agendu, připravit pravidelné zprávy a reporty pro správní radu i vést finanční agendu specifických projektů.

8.11.2019

AMNESTY INTERNATIONAL ČESKÁ REPUBLIKA PŘIJME SEnior asistenta/ku kanceláře

Hledáme pravou ruku nás všech, osobu, která bude mít o všem přehled a zvládne jak objednávku kancelářských potřeb, tak i organizaci akcí nebo koordinaci stážistů a dobrovolníků.