Rusko na Ukrajině

Jelikož jsou jednání o příměří stále nejistá a situace na místě je nebezpečná, vyzývá Amnesty International všechny strany, včetně Ruska, aby přestaly porušovat válečné zákony.

„Všechny strany v tomto konfliktu ukázaly, že pohrdají životy civilistů a bezostyšně porušují své mezinárodní závazky," řekl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International, který navštíví Kyjev a Moskvu.

Naše důkazy potvrzují, že Rusko podněcuje konflikt, a to jak prostřednictvím přímých zásahů, tak i podporou separatistů na východě. Rusko musí zastavit stálý přísun zbraní a další podpory směřované k povstaleckým jednotkám, které hrubě porušují lidská práva."

Výzkumníci Amnesty International pracující na východní Ukrajině zdokumentovali případy bezohledného ostřelování, únosů, mučení a zabíjení.

Kreml opakovaně popřel jakékoliv zapojení do bojů na Ukrajině, ale satelitní snímky a svědectví přítomných organizací poskytují přesvědčivý důkaz, že boje přerostly do toho, co Amnesty International označuje za mezinárodní ozbrojený konflikt.

Snímky ukazují založení nových dělostřeleckých pozic těsně u hranic s Ukrajinou. Tyto pozice byly vybudovány mezi 13. a 29. srpnem roku 2014 a vyznačují se přítomností dělostřelecké zbraně 122-mm Howitzer D-30 v palebných pozicích namířených směrem na západ. Dvě z pozic disponují podpůrnými vozy a pravděpodobně i bunkry. 29. srpna bylo spatřeno šest obrněných obojživelných vozidel (zřejmě se jednalo o BRDM-2 s).

Další podobná dělostřelecká pozice může být viděna v oblasti severovýchodně od již zmíněného stanoviště, a to v rámci ukrajinského území. Snímky z 26. srpna 2014 ukazují šest relativně pokročilých samohybných houfnic (pravděpodobně 2S19 Msta-S 152-mm) v palebných pozicích namířených na jihozápad, kde se nachází ukrajinská vojenská zóna.

Mezi 26. a 29. srpnem 2014 bylo dělostřelectvo přeorientováno na západní palebnou pozici, a to stále v rámci Ukrajiny. Dne 29. srpna snímek nabídl výjev, ve kterém lze rozeznat početná vojenská vozidla nacházející se v oblasti podél lesa a v sousedním poli.

„Tyto satelitní snímky spolu se zprávami od ruských vojáků zajatých na území Ukrajiny a očitá svědectví ruských vojenských jednotek i vojenských vozidel putujících po hranici nenechávají nikoho na pochybách, že se nyní jedná o mezinárodní ozbrojený konflikt," řekl Shetty.

Výzkumníci Amnesty Internationalna na východní Ukrajině vyzpovídali očité svědky, kteří utíkali z bojů u Alechevska, Doněcka, Kramatorska, Krásného Luchu, Lisichanska, Luganska, Rubeznoea, Pervomaiska a Slovyanska. Výzkumníci také hovořili s ukrajinskými uprchlíky v regionu Rostov v Rusku.

Civilisté z těchto oblastí sdělili Amnesty International, že ukrajinské vládní síly vystavily jejich sousedství těžkému ostřelování. Jejich svědectví naznačují, že útoky byly bezohledné a blíží se válečným zločinům. Svědci také řekli, že separatističtí bojovníci unesli, mučili a zabili jejich sousedy.

V rámci ilustrativního incidentu obyvatelé Slovyansku řekli Amnesty International, že separatističtí bojovníci unesli místního pastora, dva z jeho synů a dva věřící a požádali o výkupné ve výši 50 000 amerických dolarů za jejich propuštění. V době, kdy se místní komunitě podařilo nashromáždit požadované výkupné, jim svědci řekli, že únosci již všechny muže zabili.

Amnesty International také obdržela věrohodné zprávy o násilí a únosech prováděných dobrovolnickými prapory působícími vedle běžných ukrajinských ozbrojených sil.

23. srpna v roce 2014 byl v Oleksandrivku, v regionu Luhansk, několika desítkami ozbrojených mužů, kteří přijeli ve vozidlech označených ukrajinskou vlajkou, zajat strážník. Nejméně jeden z těchto mužů byl označen jako "Prapor Aidar" (milice působící v regionu Luhansk). Svědci řekli, že ozbrojení muži strážníka obvinili z kolaborace se separatisty, zbili ho pažbami a drželi ho v izolaci až do 27. srpna, kdy se jeho rodina dozvěděla, že je držen v jiném městě, a to v místní kanceláři ukrajinské bezpečnostní služby.

Amnesty International vyzývá ukrajinské orgány, aby provedly účinné vyšetřování ve věci vážného porušování mezinárodního humanitárního práva a postavily před soud jednotlivce zodpovědné za válečné zločiny. Velitelé a civilní lídři mohou být také stíháni za válečné zločiny v případě, že o takových zločinech věděli a nepředcházeli jim či nepotrestali zodpovědné osoby.

„Ukrajinští civilisté si zaslouží ochranu a spravedlnost,” řekl Salil Shetty.

„Bez důkladného a nezávislého vyšetřování je tu reálné riziko, že Ukrajinci budou jizvy z této války skrývat po generace.”

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

14.11.2017

Nevymýšlejte vietnamským dětem česká jména

Tran Thu Tra přišla do Československa v roce 1991. Je absolventkou pražské pedagogické fakulty, kde vystudovala aprobaci německý a anglický jazyk, a v současnosti pracuje ve výkonné pozici zahraniční korporace. Podle Tran Thu Tra je nesprávné předpokládat, že když děti s odlišným mateřským jazykem umějí velmi dobře česky, automaticky znají i český kulturní kontext. Taktéž upozorňuje, že se většina učitelů zaměřuje spíše na výuku předmětů než na vzdělávání dětí. "Bez změny orientace na dítě místo na obsah nejenže učitelé nepochopí potřeby majoritních dětí, ale ani dětí s odlišným mateřským jazykem," říká.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.