Rusko na Ukrajině

Jelikož jsou jednání o příměří stále nejistá a situace na místě je nebezpečná, vyzývá Amnesty International všechny strany, včetně Ruska, aby přestaly porušovat válečné zákony.

„Všechny strany v tomto konfliktu ukázaly, že pohrdají životy civilistů a bezostyšně porušují své mezinárodní závazky," řekl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International, který navštíví Kyjev a Moskvu.

Naše důkazy potvrzují, že Rusko podněcuje konflikt, a to jak prostřednictvím přímých zásahů, tak i podporou separatistů na východě. Rusko musí zastavit stálý přísun zbraní a další podpory směřované k povstaleckým jednotkám, které hrubě porušují lidská práva."

Výzkumníci Amnesty International pracující na východní Ukrajině zdokumentovali případy bezohledného ostřelování, únosů, mučení a zabíjení.

Kreml opakovaně popřel jakékoliv zapojení do bojů na Ukrajině, ale satelitní snímky a svědectví přítomných organizací poskytují přesvědčivý důkaz, že boje přerostly do toho, co Amnesty International označuje za mezinárodní ozbrojený konflikt.

Snímky ukazují založení nových dělostřeleckých pozic těsně u hranic s Ukrajinou. Tyto pozice byly vybudovány mezi 13. a 29. srpnem roku 2014 a vyznačují se přítomností dělostřelecké zbraně 122-mm Howitzer D-30 v palebných pozicích namířených směrem na západ. Dvě z pozic disponují podpůrnými vozy a pravděpodobně i bunkry. 29. srpna bylo spatřeno šest obrněných obojživelných vozidel (zřejmě se jednalo o BRDM-2 s).

Další podobná dělostřelecká pozice může být viděna v oblasti severovýchodně od již zmíněného stanoviště, a to v rámci ukrajinského území. Snímky z 26. srpna 2014 ukazují šest relativně pokročilých samohybných houfnic (pravděpodobně 2S19 Msta-S 152-mm) v palebných pozicích namířených na jihozápad, kde se nachází ukrajinská vojenská zóna.

Mezi 26. a 29. srpnem 2014 bylo dělostřelectvo přeorientováno na západní palebnou pozici, a to stále v rámci Ukrajiny. Dne 29. srpna snímek nabídl výjev, ve kterém lze rozeznat početná vojenská vozidla nacházející se v oblasti podél lesa a v sousedním poli.

„Tyto satelitní snímky spolu se zprávami od ruských vojáků zajatých na území Ukrajiny a očitá svědectví ruských vojenských jednotek i vojenských vozidel putujících po hranici nenechávají nikoho na pochybách, že se nyní jedná o mezinárodní ozbrojený konflikt," řekl Shetty.

Výzkumníci Amnesty Internationalna na východní Ukrajině vyzpovídali očité svědky, kteří utíkali z bojů u Alechevska, Doněcka, Kramatorska, Krásného Luchu, Lisichanska, Luganska, Rubeznoea, Pervomaiska a Slovyanska. Výzkumníci také hovořili s ukrajinskými uprchlíky v regionu Rostov v Rusku.

Civilisté z těchto oblastí sdělili Amnesty International, že ukrajinské vládní síly vystavily jejich sousedství těžkému ostřelování. Jejich svědectví naznačují, že útoky byly bezohledné a blíží se válečným zločinům. Svědci také řekli, že separatističtí bojovníci unesli, mučili a zabili jejich sousedy.

V rámci ilustrativního incidentu obyvatelé Slovyansku řekli Amnesty International, že separatističtí bojovníci unesli místního pastora, dva z jeho synů a dva věřící a požádali o výkupné ve výši 50 000 amerických dolarů za jejich propuštění. V době, kdy se místní komunitě podařilo nashromáždit požadované výkupné, jim svědci řekli, že únosci již všechny muže zabili.

Amnesty International také obdržela věrohodné zprávy o násilí a únosech prováděných dobrovolnickými prapory působícími vedle běžných ukrajinských ozbrojených sil.

23. srpna v roce 2014 byl v Oleksandrivku, v regionu Luhansk, několika desítkami ozbrojených mužů, kteří přijeli ve vozidlech označených ukrajinskou vlajkou, zajat strážník. Nejméně jeden z těchto mužů byl označen jako "Prapor Aidar" (milice působící v regionu Luhansk). Svědci řekli, že ozbrojení muži strážníka obvinili z kolaborace se separatisty, zbili ho pažbami a drželi ho v izolaci až do 27. srpna, kdy se jeho rodina dozvěděla, že je držen v jiném městě, a to v místní kanceláři ukrajinské bezpečnostní služby.

Amnesty International vyzývá ukrajinské orgány, aby provedly účinné vyšetřování ve věci vážného porušování mezinárodního humanitárního práva a postavily před soud jednotlivce zodpovědné za válečné zločiny. Velitelé a civilní lídři mohou být také stíháni za válečné zločiny v případě, že o takových zločinech věděli a nepředcházeli jim či nepotrestali zodpovědné osoby.

„Ukrajinští civilisté si zaslouží ochranu a spravedlnost,” řekl Salil Shetty.

„Bez důkladného a nezávislého vyšetřování je tu reálné riziko, že Ukrajinci budou jizvy z této války skrývat po generace.”

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

9.4.2019

Tři z aktivistů dostali podmínku, jeden si odsedí 3.5 roku ve vězení

Soud s aktivisty pokračoval až do dubna 2019.

5.4.2019

Saúdské úřady propustily tři z jedenácti zadržených aktivistek

Všechny tři ženy (Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef, Ruqayyaa al-Mhareb) byly propuštěny ve středu po soudním slyšení, které se konalo s vyloučením veřejnosti.