Andrej, Česká republika

Andrejovi je 15 let a do ČR se ze Slovenska přestěhoval, když byl ve 4. třídě. O rok později propadl z češtiny. Poslali ho na psychologické vyšetření. Testy mu přišly lehké. Přesto mu doporučili, aby z běžné základky přestoupil do základní školy praktické. Výuka je velmi jednoduchá, Andrej tu patří k nejlepším žákům.

(...)

Romským dětem se v České republice nedostává vzdělání, na které mají právo. Jsou oddělovány od ostatních dětí, nebo dokonce umísťovány do škol pro žáky s lehkým mentálním postižením.

Marie, Sierra Leone

Marie Komorová je 18letá studentka ze Sierry Leone. V období krize způsobené epidemií eboly přijala nabídku muže, že jí bude platit za sex, aby uživila celou rodinu. Zanedlouho však otěhotněla a kvůli novému nařízení vlády se teď nemůže vrátit do školy a pokračovat ve studiu.

(...)

Nyní se školy znovu otevřely, ale vláda zakázala dívkám, které otěhotněly v průběhu epidemie eboly, složit státní závěrečnou zkoušku.

Beháre, Írán

Beháre Hedájetová je íránská studentka a aktivistka za práva žen. V prosinci 2009 ji zadrželi právě kvůli jejím studentským aktivitám. Několik měsíců strávila na samotce.

(...)

Iránské úřady omezují právo na vzdělání vyloučením stovek studentů a studentek z íránských univerzit kvůli jejich uplatňování práva na svobodu projevu.

16.1.2018
Houba