MARATON PSANÍ DOPISŮ 2019

ZÁVĚREĆNÁ ZPRÁVA Z MARATONU PSANÍ DOPISŮ 2019
ROK 2019 = 452  DOPISOVÝCH AKCÍ PO CELÉ ZEMI
Společně za lepší svět

Rok od roku se Maraton psaní dopisů pomalu ale jistě stává určitým symbolem podpory lidských práv. Mocným, přitom tak prostým nástrojem, kterým může každý z nás pomoci druhému člověku v jeho utkání s bezprávím. Stačí totiž obyčejná tužka, papír a odhodlání věnovat pár minut svého času k sepsání a odeslání dopisu, který třeba může dostat někoho z vězení.

A tak obrovské díky patří vám všem, kdo jste si našli chvilku a do Maratonu se zapojili. Ať už uspořádáním vlastní dopisové akce, účastí na ní, psaním dopisů i podepisování online nebo příspěvkem na známky k odeslání dopisů. Mám neskutečnou radost, že můžu být svědkem toho, jak se každým rokem zvedá větší a větší vlna solidarity a více a více z vás napíše svůj „dopis proti bezpráví“. Letos mi ale počet lidí, kteří se k psaní dopisů přihlásili, naprosto vyrazil dech. Bylo vás totiž o 100% více než loni! Téměř 500 lidí v Česku napsalo dopis nebo dokonce uspořádalo dopisovou akci a do psaní zapojilo třeba své přátele a rodinu nebo veřejnost. Podařilo se nám ručně napsat naprosto neuvěřitelných 17 357 dopisů!

Je to váš úspěch, protože jste dokázali přesvědčit své přátele, kolegy, spolužáky, studenty, rodinné příslušníky či sousedy, aby si sedli a ručně napsali dopis možná nejpodivnějšímu adresátovi, na kterého se kdy obraceli. Zkuste si takový počet dopisů představit na jednom místě, do naší Amnesty kanceláře by se určitě nevešly. Stejně to asi vypadá v prosinci a v lednu v kancelářích prezidentů a ministrů reprezentujících represivní režimy, ale i ve vězeňských celách. Každý podpis je jako kapka a společně můžeme vytvořit moře a oceány, které symbolicky zaplaví zmíněná místa.

Okamžiky jako počítání napsaných dopisů, pročítání ohlasů od vás – pořadatelů Maratonu psaní dopisů – mě jen utvrzují v tom, že naše práce má skutečně smysl. Že za každou akcí stojí její pořadatel, a že za každým napsaným dopisem stojí jeden člověk. A všichni jsou to lidé, kteří věnovali kus svého času do něčeho, co není samozřejmé! Znamená to, že nejen ve světě, ale i v České republice jsou tisícovky lidí, kteří věří, že bránit lidská práva a základní hodnoty jako jsou spravedlnost, svoboda, pravda a solidarita je i v dnešní době, a možná právě v dnešní době, nezbytné.

Ale Maratonem naše práce rozhodně nekončí, naopak. Jsme v plné síle a pohánění vaší motivací jsme odhodlaní pokračovat v naší lidskoprávní misi i v roce 2020 a budeme rádi, když v tom budeme společně s vámi. Protože, upřímně, bez vás by Amnesty International – lidskoprávní hnutí – nikdy nebylo tím, čím je. Naše práce je postavená na vás, lidech, kteří spolu s námi chtějí dělat svět krůček po krůčku o trochu lepším místem.

Veliké poděkování patří i celému týmu Amnesty, všem dobrovolnicím, dobrovolníkům, stážistkám a stážistům, bez jejichž nasazení, entusiasmu a dobré nálady by letošní Maraton psaní dopisů zdaleka nebyl takovým, jakým byl!

Žaneta Sladká
Koordinátorka kampaně Maraton psaní dopisů

HODNOTÍCÍ ZPRÁVA - MARATON PSANÍ DOPISŮ 2019

CELOSVĚTOVÁ HODNOTÍCÍ ZPRÁVAMARATON PSANÍ DOPISŮ 2019

3.6.2020

POLSKO: COVID-19 NENÍ OMLUVOU TVRDÉHO ZÁKROKU PROTI PROTESTŮM

Amnesty vyzývá všechny úřady v Polsku, aby zajistily, že jakákoli opatření k zabránění šíření pandemie COVID-19 jsou nezbytná a přiměřená, a aby zbytečně neomezovaly svobodu projevu a právo na pokojné shromažďování.

1.6.2020

Čína: Plán zákona o národní bezpečnosti je jasným útokem na lidská práva v Hongkongu

Čína chce dál potlačovat aktivisty a disent – tentokrát zákonem o národní bezpečnosti v Hongkongu.

28.5.2020

Honduraská vláda poskytla ochranu členům COPINH

Organizace COPINH (Občanská rada lidových a domorodých organizací Hondurasu), která ještě v loňském roce hlásila četné útoky na své členy konečně získala podporu honduraské vlády, která jim od ledna 2020 slíbila ochranu před dalšími útoky.

24.5.2020

Írán: Stát stále hrubě porušuje práva a svobody svých lidí

Přinášíme v češtině Amnesty stanovisko k univerzálnímu periodickému přezkumu stavu lidských práv v Íránu.

20.5.2020

Trest smrti a vězení pro vrahy Džamála Chášakdžího

V souvislosti s násilnou smrtí novináře a kritika saúdské vlády Džamála Chášakdžího soud odsoudil pět lidí k trestu smrti a další tři lidi poslal do vězení.