Vězni svědomí o Amnesty

47 000 propuštěných vězňů svědomí, 11 z nich se stalo prezidenty

Václav Havel, Česká republika:

Vím, že nebýt této solidarity, byl bych ve vězení daleko déle.Kampaně Amnesty International mají svůj efekt a jednotlivec zmůže dost.Je to na každém z nás.“

Aun Schan Su Ťij, Barma:

„Dopisy, které ženy v domácnosti, školáci, důchodci nebo mladí byznysmeni píší na podporu lidí, jejichž práva jsou potlačována – dělají obrovské změny!“

Julio De Pena Valdez, Dominikánská republika:

„Když přišlo prvních 200 dopisů, dozorci mi dali zpět mé oblečení. Potom přišlo dalších 200 a navštívil mě ředitel věznice. Když dorazila další hromada dopisů, ředitel se spojil se svými nadřízenými. Dopisy neustále přicházely, celé 3 tisíce. Prezident byl informován. Dopisy nadále přicházely a prezident zavolal do věznice a nařídil jim, aby mě propustili. Po svém propuštění si mě prezident zavolal do své kanceláře. Řekl: „Jak může odborářský předák jako ty mít tolik přátel z celého světa?“ Ukázal mi ohromnou krabici plnou dopisů, které obdržel. Když jsme se loučili, tak mi tu krabici dal.“

24.4.2019

V kauze vůdců "deštníkového hnutí" padly podmíněné i nepodmíněné tresty

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

9.4.2019

Tři z aktivistů dostali podmínku, jeden si odsedí 3.5 roku ve vězení

Soud s aktivisty pokračoval až do dubna 2019.

5.4.2019

Saúdské úřady propustily tři z jedenácti zadržených aktivistek

Všechny tři ženy (Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef, Ruqayyaa al-Mhareb) byly propuštěny ve středu po soudním slyšení, které se konalo s vyloučením veřejnosti.