Svoboda slova a vězni svědomí

Svobodné vyjadřování a sdílení svých názorů je základní kámen otevřené a svobodné společnosti. Požadujeme zajištění svobody slova pro jednotlivce i skupiny.

Od počátku své existence Amnesty podporuje a chrání všechny, kdo se svobodně vyjadřují, ať už se jedná o novináře, právníky, vedoucí představitele komunit či aktivisty za práva různých utlačovaných skupin. Amnesty pro lidi vězněné z dalších nespravedlivých důvodů – původu, rasy, sexuální orientace, náboženství aj. - užívá pojem vězni svědomí. Tedy ti, kdo jsou vězněni pouze za to, že praktikují svá práva, a kterým je fyzicky bráněno (ať už vězněním, nebo jinak) vyjadřovat svůj názor, pokud takový názor neobhajuje nebo neomlouvá násilí.

JAK AMNESTY INTERNATIONAL POMÁHÁ VĚZŇŮM SVĚDOMÍ?

• účastní se procesů s nimi
  • apeluje na vládu a další odpovědné osoby
  • získává informace od příbuzných vězňů, od místních organizací a sdružení a vydává výzkumné zprávy o situaci v zemi
  • Poskytuje hmotnou pomoc rodinám vězňů
  • Iniciuje posílání urgentních apelů

ÚSPĚCH!

Amnesty každý rok apeluje za propuštění několika stovek vězňů svědomí. Zlepšit jejich situaci nebo dosáhnout úplného osvobození se nám dlouhodobě daří ve 30-40% případů!

URGENTNÍ APEL

Je výzva k dopisové akci na pomoc konkrétní osobě. Amnesty pošle informace o případu svým pobočkám a sítě tisíců dobrovolníků pak píší dopisy úřadům odpovědným za věznění či pronásledování dané osoby.

3.6.2020

POLSKO: COVID-19 NENÍ OMLUVOU TVRDÉHO ZÁKROKU PROTI PROTESTŮM

Amnesty vyzývá všechny úřady v Polsku, aby zajistily, že jakákoli opatření k zabránění šíření pandemie COVID-19 jsou nezbytná a přiměřená, a aby zbytečně neomezovaly svobodu projevu a právo na pokojné shromažďování.

1.6.2020

Čína: Plán zákona o národní bezpečnosti je jasným útokem na lidská práva v Hongkongu

Čína chce dál potlačovat aktivisty a disent – tentokrát zákonem o národní bezpečnosti v Hongkongu.

28.5.2020

Honduraská vláda poskytla ochranu členům COPINH

Organizace COPINH (Občanská rada lidových a domorodých organizací Hondurasu), která ještě v loňském roce hlásila četné útoky na své členy konečně získala podporu honduraské vlády, která jim od ledna 2020 slíbila ochranu před dalšími útoky.

24.5.2020

Írán: Stát stále hrubě porušuje práva a svobody svých lidí

Přinášíme v češtině Amnesty stanovisko k univerzálnímu periodickému přezkumu stavu lidských práv v Íránu.

20.5.2020

Trest smrti a vězení pro vrahy Džamála Chášakdžího

V souvislosti s násilnou smrtí novináře a kritika saúdské vlády Džamála Chášakdžího soud odsoudil pět lidí k trestu smrti a další tři lidi poslal do vězení.