Svoboda slova a vězni svědomí

Svobodné vyjadřování a sdílení svých názorů je základní kámen otevřené a svobodné společnosti. Požadujeme zajištění svobody slova pro jednotlivce i skupiny.

Od počátku své existence Amnesty podporuje a chrání všechny, kdo se svobodně vyjadřují, ať už se jedná o novináře, právníky, vedoucí představitele komunit či aktivisty za práva různých utlačovaných skupin. Amnesty pro lidi vězněné z dalších nespravedlivých důvodů – původu, rasy, sexuální orientace, náboženství aj. - užívá pojem vězni svědomí. Tedy ti, kdo jsou vězněni pouze za to, že praktikují svá práva, a kterým je fyzicky bráněno (ať už vězněním, nebo jinak) vyjadřovat svůj názor, pokud takový názor neobhajuje nebo neomlouvá násilí.

JAK AMNESTY INTERNATIONAL POMÁHÁ VĚZŇŮM SVĚDOMÍ?

• účastní se procesů s nimi
  • apeluje na vládu a další odpovědné osoby
  • získává informace od příbuzných vězňů, od místních organizací a sdružení a vydává výzkumné zprávy o situaci v zemi
  • Poskytuje hmotnou pomoc rodinám vězňů
  • Iniciuje posílání urgentních apelů

ÚSPĚCH!

Amnesty každý rok apeluje za propuštění několika stovek vězňů svědomí. Zlepšit jejich situaci nebo dosáhnout úplného osvobození se nám dlouhodobě daří ve 30-40% případů!

URGENTNÍ APEL

Je výzva k dopisové akci na pomoc konkrétní osobě. Amnesty pošle informace o případu svým pobočkám a sítě tisíců dobrovolníků pak píší dopisy úřadům odpovědným za věznění či pronásledování dané osoby.

21.3.2019

Tunisko: Represivní návrh zákona pro výjimečný stav je hrozbou pro lidská práva

Návrh zákona ohledně výjimečného stavu, o němž se v současné době diskutuje v parlamentu, by mohl být lehce zneužitý proti lidským právům.

Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.

test

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

18.3.2019

Nenecháme Nasrín Sotudíovou trpět ve vězení!

Na íránské ambasádě jsme předali 6000 podpisů a upozornili na nesmyslnost vězení a bičování pro lidskoprávní právničku.