Svoboda slova a vězni svědomí

Svobodné vyjadřování a sdílení svých názorů je základní kámen otevřené a svobodné společnosti. Požadujeme zajištění svobody slova pro jednotlivce i skupiny.

Od počátku své existence Amnesty podporuje a chrání všechny, kdo se svobodně vyjadřují, ať už se jedná o novináře, právníky, vedoucí představitele komunit či aktivisty za práva různých utlačovaných skupin. Amnesty pro lidi vězněné z dalších nespravedlivých důvodů – původu, rasy, sexuální orientace, náboženství aj. - užívá pojem vězni svědomí. Tedy ti, kdo jsou vězněni pouze za to, že praktikují svá práva, a kterým je fyzicky bráněno (ať už vězněním, nebo jinak) vyjadřovat svůj názor, pokud takový názor neobhajuje nebo neomlouvá násilí.

JAK AMNESTY INTERNATIONAL POMÁHÁ VĚZŇŮM SVĚDOMÍ?

• účastní se procesů s nimi
  • apeluje na vládu a další odpovědné osoby
  • získává informace od příbuzných vězňů, od místních organizací a sdružení a vydává výzkumné zprávy o situaci v zemi
  • Poskytuje hmotnou pomoc rodinám vězňů
  • Iniciuje posílání urgentních apelů

ÚSPĚCH!

Amnesty každý rok apeluje za propuštění několika stovek vězňů svědomí. Zlepšit jejich situaci nebo dosáhnout úplného osvobození se nám dlouhodobě daří ve 30-40% případů!

URGENTNÍ APEL

Je výzva k dopisové akci na pomoc konkrétní osobě. Amnesty pošle informace o případu svým pobočkám a sítě tisíců dobrovolníků pak píší dopisy úřadům odpovědným za věznění či pronásledování dané osoby.

12.8.2019

Írán: 100 ran bičem za pití alkoholu a "urážku symbolů islámu“

Hnutí Amnesty kritizuje bičování kurdského zpěváka a vězně svědomí Peymana Mirzazadeha, které odhaluje strašlivou brutalitu íránského soudního systému.

2.8.2019

Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.

19.7.2019

Dcera Ševčenkové děkuje příznivcům Amnesty za podporu!

Dcera Ševčenkové sdílela na Facebooku poděkování za dopisy solidarity, které příznivci Amnesty posílají rodině.

19.7.2019

Egypt: Mučení, bití, elektrické šoky a obcházení příkazů k propuštění

Egyptské úřady opětovně zadržují již nespravedlivě zadržené a nedodržují soudní příkazy k jejich propuštění. Amnesty upozorňuje, že současná situace je alarmujícím signálem toho, jak se rozpadá soudní systém země.

18.7.2019

Novináři ve vězení drží hladovku!

Dva z novinářů, Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar ve vězení od 4.7. drží hladovku na protest proti jejich několikaměsíčnímu věznění.