Islámský stát

Tzv. Islámský stát, neboli IS, je jedním z nestátních aktérů působících na území Sýrie, který se dopouští mnoha válečných zločinů.
Tzv. Islámský stát provádí útoky mířené přímo na civilní obyvatelstvo. IS údajně získal také chemické zbraně a provedl chemické útoky s použitím chlóru a yperitu. Tzv. Islámský stát údajně napadl oblasti kontrolované Kurdy, přičemž usmrtil nejméně 262 civilistů v přímém útoku na civilisty 25 června. Stejně jako některé další skupiny, používá ke svým útokům nepřesná výbušná zařízení, včetně minometů a dělostřelecký granát. Tyto zbraně používá při útocích na obydlené oblasti což vede k úmrtí civilního obyvatelstva.

Síly tzv. Islámského státu okamžitě zabily zajaté vládní vojáky, členy konkurenčních ozbrojených skupin, pracovníky médií i další zajaté civility. V oblastech al-Rakka, Deyr al-Zur a východního Aleppa, které tzv. Islámský stát kontroluje, zavedl přísnou interpretaci islámského práva a často zde pořádá veřejné popravy. Mezi popravenými jsou lidé obvinění z odpadlictví od víry, cizoložství, krádeže. Někteří lidé jsou zabiti kvůli jejich reálné či domnělé sexuální orientaci.

Tzv. Islámský stát například 30. ledna 2015 sťal hlavu unesenému japonskému novináři Kenji Goto a o čtyři dny později upálil jordánského pilota Muath al-Kasasbeh. 5. července v Racce IS zabil faisala Hussein al-Habib a Bashira Abd al-Ladhim al-Salem, dva nenásilné aktivisty kteří údajně zdokumentovali týrání prováděné tzv. Islámským státem. Stejného dne tzv. Islámský stát zveřejnil video, které ukazovalo některé jeho dětské bojovníky, kteří zastřelili zajaté vládní vojáky.

Bojovníci tzv. Islámského státu obléhali oblasti kontrolované vládou v západním sousedství města Deyr al-Zur. V oblasti se nacházelo asi 228,000 lidí. V červenci 2015 zde pět lidí zemřelo na následek nedostatku potravy a zdravotnické péče.

IS uzavřel lékařská zařízení a omezil tak přístup civilistů k lékařské péči. Tzv. Islámský stát, stejně jako některé jiné ozbrojené skupiny působící v Sýrii, často unáší lidi a bere růkojmí. 23. února bojovníci IS unesli 253 civilistů z převážně asyrských vesnic podél řeky Khabur v al-Hasakeh.

24.2.2020

Spojené státy americké: Skandální zamítnutí víz pro ředitele agentury Forensic Architecture

Vláda USA by měla zrušit rozhodnutí odebrání víz renomovanému vyšetřovateli v oblasti lidských práv Eyalovi Weizmanovi.

21.2.2020

USA/VB: Zrušte obvinění a zastavte vydání Juliana Assange

24. února se bude rozhodovat o vydání spoluzakladatele WikiLeaks z Velké Británie do USA.

21.2.2020

Proces byl odročen!

Proces byl odročen! Soud se znovu sejde až 3. dubna. Naše kampaň proto pokračuje.

20.2.2020

Teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové trest!

5. února 2020 jsme se dověděli, že teheránský soud snížil Yasaman Aryaniové a její matce Monrieh Arabshahiové trest odnětí svobody na devět let a sedm měsíců.

17.2.2020

Turecko: 11 statečných obránců lidských práv naposledy před soudem. Jde o vše!

Ve středu proběhne v pořadí už jedenácté slyšení Büyükadského procesu. Zřejmě se definitivně rozhodne o vině a nevině.