Islámský stát

Tzv. Islámský stát, neboli IS, je jedním z nestátních aktérů působících na území Sýrie, který se dopouští mnoha válečných zločinů.
Tzv. Islámský stát provádí útoky mířené přímo na civilní obyvatelstvo. IS údajně získal také chemické zbraně a provedl chemické útoky s použitím chlóru a yperitu. Tzv. Islámský stát údajně napadl oblasti kontrolované Kurdy, přičemž usmrtil nejméně 262 civilistů v přímém útoku na civilisty 25 června. Stejně jako některé další skupiny, používá ke svým útokům nepřesná výbušná zařízení, včetně minometů a dělostřelecký granát. Tyto zbraně používá při útocích na obydlené oblasti což vede k úmrtí civilního obyvatelstva.

Síly tzv. Islámského státu okamžitě zabily zajaté vládní vojáky, členy konkurenčních ozbrojených skupin, pracovníky médií i další zajaté civility. V oblastech al-Rakka, Deyr al-Zur a východního Aleppa, které tzv. Islámský stát kontroluje, zavedl přísnou interpretaci islámského práva a často zde pořádá veřejné popravy. Mezi popravenými jsou lidé obvinění z odpadlictví od víry, cizoložství, krádeže. Někteří lidé jsou zabiti kvůli jejich reálné či domnělé sexuální orientaci.

Tzv. Islámský stát například 30. ledna 2015 sťal hlavu unesenému japonskému novináři Kenji Goto a o čtyři dny později upálil jordánského pilota Muath al-Kasasbeh. 5. července v Racce IS zabil faisala Hussein al-Habib a Bashira Abd al-Ladhim al-Salem, dva nenásilné aktivisty kteří údajně zdokumentovali týrání prováděné tzv. Islámským státem. Stejného dne tzv. Islámský stát zveřejnil video, které ukazovalo některé jeho dětské bojovníky, kteří zastřelili zajaté vládní vojáky.

Bojovníci tzv. Islámského státu obléhali oblasti kontrolované vládou v západním sousedství města Deyr al-Zur. V oblasti se nacházelo asi 228,000 lidí. V červenci 2015 zde pět lidí zemřelo na následek nedostatku potravy a zdravotnické péče.

IS uzavřel lékařská zařízení a omezil tak přístup civilistů k lékařské péči. Tzv. Islámský stát, stejně jako některé jiné ozbrojené skupiny působící v Sýrii, často unáší lidi a bere růkojmí. 23. února bojovníci IS unesli 253 civilistů z převážně asyrských vesnic podél řeky Khabur v al-Hasakeh.

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

14.11.2017

Nevymýšlejte vietnamským dětem česká jména

Tran Thu Tra přišla do Československa v roce 1991. Je absolventkou pražské pedagogické fakulty, kde vystudovala aprobaci německý a anglický jazyk, a v současnosti pracuje ve výkonné pozici zahraniční korporace. Podle Tran Thu Tra je nesprávné předpokládat, že když děti s odlišným mateřským jazykem umějí velmi dobře česky, automaticky znají i český kulturní kontext. Taktéž upozorňuje, že se většina učitelů zaměřuje spíše na výuku předmětů než na vzdělávání dětí. "Bez změny orientace na dítě místo na obsah nejenže učitelé nepochopí potřeby majoritních dětí, ale ani dětí s odlišným mateřským jazykem," říká.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.