Obecné informace

OSN odhaduje, že konflikt v Sýrii připravil o život již 250,000 lidí. 7,6 milionů lidí se stalo vnitřně vysídlenými osobami a 4,6 milionů lidí se stalo uprchlíky hledajícími azyl v zahraničních zemích.

Syrský vnitrostátní válečný konflikt začal v roce 2011 po protivládních protestech. Mezi spojence režimu patří například Libanonský Hizballáh nebo Írán. V zemi působí také celá řada nevládních aktérů, kteří primárně bojují proti syrské vládě. Mezi nevládní skupiny patří například Svobodná syrská armáda, Ahrar al-Sham, Jabhat al-Nusra, Islámský stát.

Rozpory v Radě bezpečnosti OSN brání v nastolení míru, jelikož Rusko podporuje vládní režim. I přesto Rada bezpečnosti byla schopná příjmout několik rezolucí, které se zabývají situací v Sýrii. Například rezoluce 2199, která naléhá aby státy zabránily transféru zbraní a financí tzv. Islámskému státu a Jabhat al-Nusře. Rezoluce 2209 odsoudila používání chlóru jako válečné zbraně a uvedla, že strana, která takové zbraně použila by za to měla nést plnou zodpovědnost. Rezoluce 2235 volala po společném vyšetřovacím mechanismu, který by stanovil zodpovědnost za použití chemickcýh zbraní v Sýrii.

V Sýrii zasahuje koalice vedená Spojenými státy, která zde provádí letecké útoky proti tzv. Islámskému státu a dalším ozbrojeným skupinám. Útoky začaly v září roku 2014 a vedly k umsrcení několik civilistů. Rusko začalo také provádět letecké útoky, ovšem narozdíl od USA je vede na podporu vládních sil, i přesto, že oficiálně trvá na tom, že útočí proti tzv. Islámskému státu. Ruské útoky již zabily stovky civilistů.

Sýrie

Migrační aktuality - únor 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

18.3.2019

Nenecháme Nasrín Sotudíovou trpět ve vězení!

Na íránské ambasádě jsme předali 6000 podpisů a upozornili na nesmyslnost vězení a bičování pro lidskoprávní právničku.

18.3.2019

Předání petice - podepisujte však dál!

V pondělí 18. 3. v 11 hodin jsme se sešli před íránskou ambasádou v Praze, abychom předali petici s dopisem za propuštění Nasrín.

16.3.2019

Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.

15.3.2019

Amnesty vyjadřuje podporu školní stávce za klima

Ignorování klimatických změn může vést k nejhoršímu porušování lidských práv v historii.