Obecné informace

OSN odhaduje, že konflikt v Sýrii připravil o život již 250,000 lidí. 7,6 milionů lidí se stalo vnitřně vysídlenými osobami a 4,6 milionů lidí se stalo uprchlíky hledajícími azyl v zahraničních zemích.

Syrský vnitrostátní válečný konflikt začal v roce 2011 po protivládních protestech. Mezi spojence režimu patří například Libanonský Hizballáh nebo Írán. V zemi působí také celá řada nevládních aktérů, kteří primárně bojují proti syrské vládě. Mezi nevládní skupiny patří například Svobodná syrská armáda, Ahrar al-Sham, Jabhat al-Nusra, Islámský stát.

Rozpory v Radě bezpečnosti OSN brání v nastolení míru, jelikož Rusko podporuje vládní režim. I přesto Rada bezpečnosti byla schopná příjmout několik rezolucí, které se zabývají situací v Sýrii. Například rezoluce 2199, která naléhá aby státy zabránily transféru zbraní a financí tzv. Islámskému státu a Jabhat al-Nusře. Rezoluce 2209 odsoudila používání chlóru jako válečné zbraně a uvedla, že strana, která takové zbraně použila by za to měla nést plnou zodpovědnost. Rezoluce 2235 volala po společném vyšetřovacím mechanismu, který by stanovil zodpovědnost za použití chemickcýh zbraní v Sýrii.

V Sýrii zasahuje koalice vedená Spojenými státy, která zde provádí letecké útoky proti tzv. Islámskému státu a dalším ozbrojeným skupinám. Útoky začaly v září roku 2014 a vedly k umsrcení několik civilistů. Rusko začalo také provádět letecké útoky, ovšem narozdíl od USA je vede na podporu vládních sil, i přesto, že oficiálně trvá na tom, že útočí proti tzv. Islámskému státu. Ruské útoky již zabily stovky civilistů.

Sýrie

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

14.11.2017

Nevymýšlejte vietnamským dětem česká jména

Tran Thu Tra přišla do Československa v roce 1991. Je absolventkou pražské pedagogické fakulty, kde vystudovala aprobaci německý a anglický jazyk, a v současnosti pracuje ve výkonné pozici zahraniční korporace. Podle Tran Thu Tra je nesprávné předpokládat, že když děti s odlišným mateřským jazykem umějí velmi dobře česky, automaticky znají i český kulturní kontext. Taktéž upozorňuje, že se většina učitelů zaměřuje spíše na výuku předmětů než na vzdělávání dětí. "Bez změny orientace na dítě místo na obsah nejenže učitelé nepochopí potřeby majoritních dětí, ale ani dětí s odlišným mateřským jazykem," říká.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.