Obecné informace

OSN odhaduje, že konflikt v Sýrii připravil o život již 250,000 lidí. 7,6 milionů lidí se stalo vnitřně vysídlenými osobami a 4,6 milionů lidí se stalo uprchlíky hledajícími azyl v zahraničních zemích.

Syrský vnitrostátní válečný konflikt začal v roce 2011 po protivládních protestech. Mezi spojence režimu patří například Libanonský Hizballáh nebo Írán. V zemi působí také celá řada nevládních aktérů, kteří primárně bojují proti syrské vládě. Mezi nevládní skupiny patří například Svobodná syrská armáda, Ahrar al-Sham, Jabhat al-Nusra, Islámský stát.

Rozpory v Radě bezpečnosti OSN brání v nastolení míru, jelikož Rusko podporuje vládní režim. I přesto Rada bezpečnosti byla schopná příjmout několik rezolucí, které se zabývají situací v Sýrii. Například rezoluce 2199, která naléhá aby státy zabránily transféru zbraní a financí tzv. Islámskému státu a Jabhat al-Nusře. Rezoluce 2209 odsoudila používání chlóru jako válečné zbraně a uvedla, že strana, která takové zbraně použila by za to měla nést plnou zodpovědnost. Rezoluce 2235 volala po společném vyšetřovacím mechanismu, který by stanovil zodpovědnost za použití chemickcýh zbraní v Sýrii.

V Sýrii zasahuje koalice vedená Spojenými státy, která zde provádí letecké útoky proti tzv. Islámskému státu a dalším ozbrojeným skupinám. Útoky začaly v září roku 2014 a vedly k umsrcení několik civilistů. Rusko začalo také provádět letecké útoky, ovšem narozdíl od USA je vede na podporu vládních sil, i přesto, že oficiálně trvá na tom, že útočí proti tzv. Islámskému státu. Ruské útoky již zabily stovky civilistů.

Sýrie

19.1.2020

Hrozby digitálního sledování pro rok 2020

Od sofistikovaných spywarových útoků po hromadný phishing prostřednictvím smartphonů a rozvoj technologie rozpoznávání obličeje – rostou technologické hrozby pro obránce lidských práv.

15.1.2020

EU zasahuje, aby zastavila zneužívání polských soudců

Evropská komise chce pomocí CJEU zastavit ohrožování soudců v Polsku.

13.1.2020

Sýrie: Neobnovení rezoluce OSN o přeshraniční pomoci způsobí humanitární katastrofu

V důsledku bezohledného využívání práva veta Ruskem a Čínou s cílem zamezit obnovení rezoluce OSN, která vypršela v pátek 10. ledna, budou miliony civilistů v severní Sýrii ponechány odříznuté od životně důležité pomoci.

10.1.2020

Dostali jsme odpověď od hongkongské vlády

Hongkongská vláda zareagovala na naši petici:

10.1.2020

Jak by mělo vypadat dalších 30 let svobody v Česku?

Podívejte se, co řekli naši příznivci a dobrovolníci.