Porušování lidských práv

Syrský konflikt probíhá od roku 2011. Od té doby v něm bylo zabito velké množství civilistů a mnoho dalších bylo vyhnáno ze svého domova. V Sýrii jsme svědky mnoha porušování lidských práv ať už jde o cílené útoky na nemocnice, uvěznění lidí v obléhaných městech, mučení či násilné zmizení spojené s financováním syrského režimu.
Ruské a syrské vládní síly úmyslně cílí nemocnice a jiná lékařská zařízení. Důvodem pro tyto útoky je snaha udělat prostor pro postup pozemních vojsk. Útočení na zdravotnická zařízení je porušením mezinárodního humanitárního práva a je považováno za válečný zločin. Podle svědků se v okolí nemocnic neobjevují žádné vojenské cíle. Napadené nemocnice vykonávají pouze svou humanitární funkci. Nemocnice a zdravotnická zařízení mají podle válečného práva zvláštní ocharnu. Tu ztrácejí pouze ve chvíli, kdy jsou kromě své humanitární činnosti využívány také k činům škodícím nepříteli - například skladování zbraní. I v tomto případě mají být ale před útokem upozorněny. Od září 2015 bylo nejméně 27 nemocnic cílem úmyslných útoků, které jsou zřejmě součástí širší vojenské strategie.

Během ruských leteckých útoků v Sýrii došlo k usmrcení stovek civilistů. Obytné oblasti byly poničeny, stejně tak jako mešita či rušné tržiště. Důkazy naznačují, že Rusko používá mezinárodně zakázanou kazetovou munici (kazetová zbraň po odpálení rozptýlí řadu menších bomb na ploše o velikosti fotbalového hřiště) a neřízené bomby v obydlených oblastech. Zdá se, že některé ruské letecké útoky jsou cíleny přímo na civilisty. V oblastech kde došlo k těmto útokům se mnohdy vůbec nevyskytovala žádná vojenská zařízení. Rusko tento fakt popírá. V al-Ghantu v oblasti Homs byla použita vakuová bomba, která zabila 46 civilistů, včetně 32 dětí a 11 žen. Ruské úřady manipulují s veřejností aby se vyhly kritice za tyto útoky.

Další velmi znepokojující záležitostí jsou násilná zmizení mnoha lidí, která pohánějí černý trh v Sýrii. V uplynulých letech došlo k desítkám tisíc násilných zmizení za nimiž stojí syrská vláda. Násilná zmizení jsou součástí vypočítavého a rozsáhlého útoku proti civilnímu obyvatelstvu. Jedná se o zločiny proti lidskosti. Vláda se tak snaží šířit hrůzu a potlačit sebemenší známku odporu v celé zemi. Syrská síť pro lidská práva zdokumentovala nejméně 65 tisíc zmizení od roku 2011 (58 tisíc z toho civilisté). Tito lidé jsou obvykle držení ve strašných podmínkách, odříznuti od okolního světa. Mnozí z nich umírají v důsledku neléčených onemocnění, mučení, či mimosoudních poprav. Příbuzní zmizelích se poté obrací na černý trh, kde zaplatí stovky až tisíce dolarů, což jsou pro mnohé z nich celoživotní úspory, aby jeho prostřednictvím získali informace (často lživé) o svých příbuzných. Peníze jdou poté vládnímu režimu, který je považuje za významnou součást ekonomiky. Mezi lidmi, kteří zmizeli jsou odpůrci vlády - demonstranti, aktivisté za lidská práva, novináři, lékaři či humanitární pracovníci. Pokud lidé po svých příbuzných pátrají sami, vystavují se riziku, že se také stanou obětí násilného zmizení. Mnoho lidí je vystaveno utrpení také v důsledku obléhání, které je odřízne od potravin či základních léků. Příkladem je obléhání tábora Jarmůk, který leží na okraji syrského hlavního města Damašku.

Mnoho lidí trpí podvýživou. Cena rýže se zde vyšplhala až na 100 americkcýh dolarů za kilogram. Syrské síly používají hladovění civilistů jako zbraň. Odstřelovači střílí lidi, kteří se vydají shánět potravu. Humanitární pomoc není dostačující a kvůli obnově ostřelování se do oblasti ani nedostane. Nemocnice nemají dostatek základních potřeb, některé opoziční síly je vyrabovaly. Lékaři se stávají terčem obtěžování - jsou zatýkáni, nejméně jeden lékař zemřel ve vazbě na následky mučení vládními silami.

Ve státních věznicích dochází běžně k mučení a dlašímu špatnému zacházení s vězni. To často vede k smrti zadržených lidí.

19.7.2019

Egypt: Mučení, bití, elektrické šoky a obcházení příkazů k propuštění

Egyptské úřady opětovně zadržují již nespravedlivě zadržené a nedodržují soudní příkazy k jejich propuštění. Amnesty upozorňuje, že současná situace je alarmujícím signálem toho, jak se rozpadá soudní systém země.

18.7.2019

Mexická policie začala vyšetřovat Soberanesovu vraždu

Generální prokurátor státu Morelos zahájil vyšetřování trestného činu vraždy Samira Florese Soberanese.

18.7.2019

Novináři ve vězení drží hladovku!

Dva z novinářů, Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar ve vězení od 4.7. drží hladovku na protest proti jejich několikaměsíčnímu věznění.

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

13.7.2019

Sencov oslavil narozeniny ve vězení

Ukrajinský režisér Oleg Sencov dnes slaví 43. narozeniny.