Porušování lidských práv

Syrský konflikt probíhá od roku 2011. Od té doby v něm bylo zabito velké množství civilistů a mnoho dalších bylo vyhnáno ze svého domova. V Sýrii jsme svědky mnoha porušování lidských práv ať už jde o cílené útoky na nemocnice, uvěznění lidí v obléhaných městech, mučení či násilné zmizení spojené s financováním syrského režimu.
Ruské a syrské vládní síly úmyslně cílí nemocnice a jiná lékařská zařízení. Důvodem pro tyto útoky je snaha udělat prostor pro postup pozemních vojsk. Útočení na zdravotnická zařízení je porušením mezinárodního humanitárního práva a je považováno za válečný zločin. Podle svědků se v okolí nemocnic neobjevují žádné vojenské cíle. Napadené nemocnice vykonávají pouze svou humanitární funkci. Nemocnice a zdravotnická zařízení mají podle válečného práva zvláštní ocharnu. Tu ztrácejí pouze ve chvíli, kdy jsou kromě své humanitární činnosti využívány také k činům škodícím nepříteli - například skladování zbraní. I v tomto případě mají být ale před útokem upozorněny. Od září 2015 bylo nejméně 27 nemocnic cílem úmyslných útoků, které jsou zřejmě součástí širší vojenské strategie.

Během ruských leteckých útoků v Sýrii došlo k usmrcení stovek civilistů. Obytné oblasti byly poničeny, stejně tak jako mešita či rušné tržiště. Důkazy naznačují, že Rusko používá mezinárodně zakázanou kazetovou munici (kazetová zbraň po odpálení rozptýlí řadu menších bomb na ploše o velikosti fotbalového hřiště) a neřízené bomby v obydlených oblastech. Zdá se, že některé ruské letecké útoky jsou cíleny přímo na civilisty. V oblastech kde došlo k těmto útokům se mnohdy vůbec nevyskytovala žádná vojenská zařízení. Rusko tento fakt popírá. V al-Ghantu v oblasti Homs byla použita vakuová bomba, která zabila 46 civilistů, včetně 32 dětí a 11 žen. Ruské úřady manipulují s veřejností aby se vyhly kritice za tyto útoky.

Další velmi znepokojující záležitostí jsou násilná zmizení mnoha lidí, která pohánějí černý trh v Sýrii. V uplynulých letech došlo k desítkám tisíc násilných zmizení za nimiž stojí syrská vláda. Násilná zmizení jsou součástí vypočítavého a rozsáhlého útoku proti civilnímu obyvatelstvu. Jedná se o zločiny proti lidskosti. Vláda se tak snaží šířit hrůzu a potlačit sebemenší známku odporu v celé zemi. Syrská síť pro lidská práva zdokumentovala nejméně 65 tisíc zmizení od roku 2011 (58 tisíc z toho civilisté). Tito lidé jsou obvykle držení ve strašných podmínkách, odříznuti od okolního světa. Mnozí z nich umírají v důsledku neléčených onemocnění, mučení, či mimosoudních poprav. Příbuzní zmizelích se poté obrací na černý trh, kde zaplatí stovky až tisíce dolarů, což jsou pro mnohé z nich celoživotní úspory, aby jeho prostřednictvím získali informace (často lživé) o svých příbuzných. Peníze jdou poté vládnímu režimu, který je považuje za významnou součást ekonomiky. Mezi lidmi, kteří zmizeli jsou odpůrci vlády - demonstranti, aktivisté za lidská práva, novináři, lékaři či humanitární pracovníci. Pokud lidé po svých příbuzných pátrají sami, vystavují se riziku, že se také stanou obětí násilného zmizení. Mnoho lidí je vystaveno utrpení také v důsledku obléhání, které je odřízne od potravin či základních léků. Příkladem je obléhání tábora Jarmůk, který leží na okraji syrského hlavního města Damašku.

Mnoho lidí trpí podvýživou. Cena rýže se zde vyšplhala až na 100 americkcýh dolarů za kilogram. Syrské síly používají hladovění civilistů jako zbraň. Odstřelovači střílí lidi, kteří se vydají shánět potravu. Humanitární pomoc není dostačující a kvůli obnově ostřelování se do oblasti ani nedostane. Nemocnice nemají dostatek základních potřeb, některé opoziční síly je vyrabovaly. Lékaři se stávají terčem obtěžování - jsou zatýkáni, nejméně jeden lékař zemřel ve vazbě na následky mučení vládními silami.

Ve státních věznicích dochází běžně k mučení a dlašímu špatnému zacházení s vězni. To často vede k smrti zadržených lidí.

15.2.2019

“Věděla jsem, že už nemůžu mlčet." Poznejte ženy, které bojují proti sexuálnímu násilí v Nepálu

Je sezóna udělování cen v Hollywoodu a rok poté, co hnutí # MeToo dominovalo ceremoniálu Oscarů, se o sexuálním obtěžování mluví globálně. Třeba i v asijském Nepálu.

15.2.2019

Dobrá zpráva: Případ polských žen se bude znovu vyšetřovat

Varšavský soud nařídil, aby bylo obnoveno vyšetřování se 14 polskými ženami.

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

12.2.2019

REDAKTOR/KA WEBOVÝCH STRÁNEK (dobrovolnická pozice)

Amnesty International ČR hledá spolupracovníky a spolupracovnice do vzdělávacího projektu o lidských právech, kteří by se podíleli na vytváření obsahu a správě webových stránek www.lidskaprava.cz