Uprchlická krize

Syrská válka trvá již od roku 2011. Od té doby vyhnala z domovů několik milionů lidí, kteří se museli uchýlit k hledání azylu v zahraničí. Dalších několik milionů bylo vnitřně vysídleno.

Více než 4,5 milionů uprchlíků ze Sýrie jsou pouze v pěti zemích - Turecku, Libanonu, Jordánsku, Iráku a Egyptě.

- Turecko hostí více než 2,5 milionů syrských uprchlíků, více než kterákoliv jiná země na světě.

- Libanon hostá přibližně 1,1 milionu uprchlíků ze Sýrie, což znamená, že přibližně každý pátý obyvatel je uprchlík.

- Jordánsko hostí 635 324 syrských uprchlíků, což tvoří přibližně 10 procent populace.

- Irák, ve kterém je vnitřně vysídleno 3,9 milionů lidí, hostí 245 022 syrských uprchlíků.

- Egypt hostí 117 658 uprchlíků ze Sýrie.

Humanitární výzva OSN 2015 pro syrské uprchlíky byla ke konci roku naplněna pouze ze 61%. Nejzranitelnější syrští uprchlíci v Libanonu obdrží pouze 21,60 amerických dolarů na osobu na měsíc či asi 70 centů na den na potraviny. To je hluboko pod hranicí chudoby stanovenou OSN na 1,90  dolaru na den. 86 procent uprchlíků v příměstských oblastech Jordánska žije pod místní hranicí chudoby.

Více než 50 procent syrské populace je momentálně vysídleno. Dle OSN bylo zabito asi 250 000 lidí a 13,5 milionu naléhavě potřebuje humanitární pomoc uvnitř Sýrie. Každý druhý člověk z jednoho milionu lidí překonávajících v roce 2015 Středozemní moře byl Syřan prchající před konfliktem ve své zemi.

Celkem 162 151 míst k přesídlení bylo celosvětově nabídnuto od začátlku syrské krize, což se rovná pouhým 3,6 procentům celkového počtu syrských uprchlíků v Libanonu, Jordánsku, Iráku, Egyptě a Turecku.

Hromadné protiprávní vyhošťování uprchlíků zpět do Sýrie poukazuje na zásadní nedostatky dohody mezi EU a Tureckem, která byla podepsána letos v březnu. Turecko násilím vrací uprchlíky ze svého území do válkou zmítané Sýrie. Nový výzkum, který Amnesty International provedla v hraničních provinciích na jihu Turecka odhalil, že turecké orgány shromažďují skupiny, každá čítající okolo sto mužu, žen a dětí, a vyhošťují je do Sýrie. Všechna vyhoštění do Sýrie jsou nelegální podle tureckého, evropského i mezinárodního práva. Evropsko-Turecká dohoda dláždí cestu pro okamžité navrácení uprchlíků z řeckých ostrovů do Turecka. Je pravděpodobné, že Turecko v rámci několika týdnů vrátilo do Sýrie několik tisíc uprchlíků. V jednom případě jde o násilnou deportaci tří malých dětí bez rodičů. Deportováni jsou i zaregistrovaní uprchlíci, kteří u sebe v době zadržení neměly potřebné doklady. Poslední výzkum Amnesty International také ukazuje, že možnosti registrace pro syrské uprchlíky byly značně omezeny.

27.3.2020

Hledá se „Manažer/ka kampaní a advokační práce AI ČR“

Česká pobočka lidskoprávní organizace Amnesty International hledá srdcaře nebo srdcařku do svého týmu.

26.3.2020

MAĎARSKO: NEOMEZENÉ PRAVOMOCE NEJSOU VŠELÉK!

Amnesty varuje před prodloužením stavu nouze na neomezenou dobu, kterým si Maďarská vláda chce zajistit bianco šek na řízení státu pomocí dekretů. Bez Parlamentu.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

24.3.2020

Evropa: Lidé pomáhající uprchlíkům a migrantům riskují vězení, protože úřady zneužívají zákony proti pašeráctví

V celé Evropě jsou lidé stíháni a zastrašováni za činy solidarity vůči uprchlíkům, žadatelům o azyl a migrantům, včetně rozdávání teplého oblečení, poskytnutí přístřeší a záchrany životů na moři.

21.3.2020

Reakce na COVID-19 a povinnosti států v oblasti lidských práv

Všechny vlády a další aktéři, kteří jsou ovlivnění vypuknutím epidemie COVID-19, musí jednat v souladu s lidskými právy.