Uprchlická krize

Syrská válka trvá již od roku 2011. Od té doby vyhnala z domovů několik milionů lidí, kteří se museli uchýlit k hledání azylu v zahraničí. Dalších několik milionů bylo vnitřně vysídleno.

Více než 4,5 milionů uprchlíků ze Sýrie jsou pouze v pěti zemích - Turecku, Libanonu, Jordánsku, Iráku a Egyptě.

- Turecko hostí více než 2,5 milionů syrských uprchlíků, více než kterákoliv jiná země na světě.

- Libanon hostá přibližně 1,1 milionu uprchlíků ze Sýrie, což znamená, že přibližně každý pátý obyvatel je uprchlík.

- Jordánsko hostí 635 324 syrských uprchlíků, což tvoří přibližně 10 procent populace.

- Irák, ve kterém je vnitřně vysídleno 3,9 milionů lidí, hostí 245 022 syrských uprchlíků.

- Egypt hostí 117 658 uprchlíků ze Sýrie.

Humanitární výzva OSN 2015 pro syrské uprchlíky byla ke konci roku naplněna pouze ze 61%. Nejzranitelnější syrští uprchlíci v Libanonu obdrží pouze 21,60 amerických dolarů na osobu na měsíc či asi 70 centů na den na potraviny. To je hluboko pod hranicí chudoby stanovenou OSN na 1,90  dolaru na den. 86 procent uprchlíků v příměstských oblastech Jordánska žije pod místní hranicí chudoby.

Více než 50 procent syrské populace je momentálně vysídleno. Dle OSN bylo zabito asi 250 000 lidí a 13,5 milionu naléhavě potřebuje humanitární pomoc uvnitř Sýrie. Každý druhý člověk z jednoho milionu lidí překonávajících v roce 2015 Středozemní moře byl Syřan prchající před konfliktem ve své zemi.

Celkem 162 151 míst k přesídlení bylo celosvětově nabídnuto od začátlku syrské krize, což se rovná pouhým 3,6 procentům celkového počtu syrských uprchlíků v Libanonu, Jordánsku, Iráku, Egyptě a Turecku.

Hromadné protiprávní vyhošťování uprchlíků zpět do Sýrie poukazuje na zásadní nedostatky dohody mezi EU a Tureckem, která byla podepsána letos v březnu. Turecko násilím vrací uprchlíky ze svého území do válkou zmítané Sýrie. Nový výzkum, který Amnesty International provedla v hraničních provinciích na jihu Turecka odhalil, že turecké orgány shromažďují skupiny, každá čítající okolo sto mužu, žen a dětí, a vyhošťují je do Sýrie. Všechna vyhoštění do Sýrie jsou nelegální podle tureckého, evropského i mezinárodního práva. Evropsko-Turecká dohoda dláždí cestu pro okamžité navrácení uprchlíků z řeckých ostrovů do Turecka. Je pravděpodobné, že Turecko v rámci několika týdnů vrátilo do Sýrie několik tisíc uprchlíků. V jednom případě jde o násilnou deportaci tří malých dětí bez rodičů. Deportováni jsou i zaregistrovaní uprchlíci, kteří u sebe v době zadržení neměly potřebné doklady. Poslední výzkum Amnesty International také ukazuje, že možnosti registrace pro syrské uprchlíky byly značně omezeny.

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

14.11.2017

Nevymýšlejte vietnamským dětem česká jména

Tran Thu Tra přišla do Československa v roce 1991. Je absolventkou pražské pedagogické fakulty, kde vystudovala aprobaci německý a anglický jazyk, a v současnosti pracuje ve výkonné pozici zahraniční korporace. Podle Tran Thu Tra je nesprávné předpokládat, že když děti s odlišným mateřským jazykem umějí velmi dobře česky, automaticky znají i český kulturní kontext. Taktéž upozorňuje, že se většina učitelů zaměřuje spíše na výuku předmětů než na vzdělávání dětí. "Bez změny orientace na dítě místo na obsah nejenže učitelé nepochopí potřeby majoritních dětí, ale ani dětí s odlišným mateřským jazykem," říká.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.