Uprchlická krize

Syrská válka trvá již od roku 2011. Od té doby vyhnala z domovů několik milionů lidí, kteří se museli uchýlit k hledání azylu v zahraničí. Dalších několik milionů bylo vnitřně vysídleno.

Více než 4,5 milionů uprchlíků ze Sýrie jsou pouze v pěti zemích - Turecku, Libanonu, Jordánsku, Iráku a Egyptě.

- Turecko hostí více než 2,5 milionů syrských uprchlíků, více než kterákoliv jiná země na světě.

- Libanon hostá přibližně 1,1 milionu uprchlíků ze Sýrie, což znamená, že přibližně každý pátý obyvatel je uprchlík.

- Jordánsko hostí 635 324 syrských uprchlíků, což tvoří přibližně 10 procent populace.

- Irák, ve kterém je vnitřně vysídleno 3,9 milionů lidí, hostí 245 022 syrských uprchlíků.

- Egypt hostí 117 658 uprchlíků ze Sýrie.

Humanitární výzva OSN 2015 pro syrské uprchlíky byla ke konci roku naplněna pouze ze 61%. Nejzranitelnější syrští uprchlíci v Libanonu obdrží pouze 21,60 amerických dolarů na osobu na měsíc či asi 70 centů na den na potraviny. To je hluboko pod hranicí chudoby stanovenou OSN na 1,90  dolaru na den. 86 procent uprchlíků v příměstských oblastech Jordánska žije pod místní hranicí chudoby.

Více než 50 procent syrské populace je momentálně vysídleno. Dle OSN bylo zabito asi 250 000 lidí a 13,5 milionu naléhavě potřebuje humanitární pomoc uvnitř Sýrie. Každý druhý člověk z jednoho milionu lidí překonávajících v roce 2015 Středozemní moře byl Syřan prchající před konfliktem ve své zemi.

Celkem 162 151 míst k přesídlení bylo celosvětově nabídnuto od začátlku syrské krize, což se rovná pouhým 3,6 procentům celkového počtu syrských uprchlíků v Libanonu, Jordánsku, Iráku, Egyptě a Turecku.

Hromadné protiprávní vyhošťování uprchlíků zpět do Sýrie poukazuje na zásadní nedostatky dohody mezi EU a Tureckem, která byla podepsána letos v březnu. Turecko násilím vrací uprchlíky ze svého území do válkou zmítané Sýrie. Nový výzkum, který Amnesty International provedla v hraničních provinciích na jihu Turecka odhalil, že turecké orgány shromažďují skupiny, každá čítající okolo sto mužu, žen a dětí, a vyhošťují je do Sýrie. Všechna vyhoštění do Sýrie jsou nelegální podle tureckého, evropského i mezinárodního práva. Evropsko-Turecká dohoda dláždí cestu pro okamžité navrácení uprchlíků z řeckých ostrovů do Turecka. Je pravděpodobné, že Turecko v rámci několika týdnů vrátilo do Sýrie několik tisíc uprchlíků. V jednom případě jde o násilnou deportaci tří malých dětí bez rodičů. Deportováni jsou i zaregistrovaní uprchlíci, kteří u sebe v době zadržení neměly potřebné doklady. Poslední výzkum Amnesty International také ukazuje, že možnosti registrace pro syrské uprchlíky byly značně omezeny.

19.8.2019

Kuba: Svoboda nadále v nedohlednu

„Jsme kontinuita“ hlásá prezident Miguel Díaz-Canel. Co ale představuje „kontinuita“ v kontextu lidských práv? Lepší snad ani nevědět...

12.8.2019

Írán: 100 ran bičem za pití alkoholu a "urážku symbolů islámu“

Hnutí Amnesty kritizuje bičování kurdského zpěváka a vězně svědomí Peymana Mirzazadeha, které odhaluje strašlivou brutalitu íránského soudního systému.

12.8.2019

DOBROVOLNÍK V LIDSKOPRÁVNÍM VZDĚLÁVÁNÍ

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

6.8.2019

Amnesty na Prague Pride nechá nahlédnout do životů menšin a uspořádá „teplou“ veselku uprostřed Václaváku

Společná svatba heterosexuálů, gayů a leseb i možnost nahlédnout do životů menšin. To vše nabídne Amnesty na letošním Prague Pride.

2.8.2019

Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.