Zbraně

V syrském konfliktu, který trvá od roku 2011, zemřelo již více než 250,000 lidí. Mnoho z těchto smrtí je důvodem používání zbraní, které nerozlišují mezi vojenskými a civilními osobami a nevybíravě zabíjí všechny, kteří se nachází v okolí jejich použití. Některé ze zbraní používaných v Sýrii byly dokonce zakázány - například používání chemických bojových látek.
Jednou z těchto hrozivých zbraní jsou například barelové bomby, což jsou sudy naplněné ostrými předměty a výbušným materiálem, které jsou vládními silami shazovány na školy, nemocnice, mešity či zaplněnou tržnici. Mnoho nemocnic a škol se snaží chránit tím, že se stěhují do sklepů nebo podzemních bunkrů. Mezi další zbraně které nelítostně zasáhnou i civilní obyvatelstvo je například vakuová bomba, jejíž síla je daleko větší než síla atomové bomby.

Ozbrojené opoziční skupiny se v Aleppu dopouštějí válečných zločinů používáním zbraní bez možnosti zaměření, jako jsou minomety a improvizované rakety vybavené plynovými kanystry, které jsou nazývané "pekelná děla." tyto zbraně v roce 2014 usmrtily nejméně 600 civilistů.

V syrském konfliktu došlo několikrát i k použití chemických zbraní, které přinesly smrt, utrpení a teror civilní populaci. Stovky civilistů zemřelo na následek použití chemických zbraní. Mezinárodní humanitární právo používání chemických zbraní zakazuje.

Znepokojující je také fakt, že zbraně nacházející se v Sýrii a sousedním Iráku se mohou snadno dostat do rukou tzv. Islámského státu. Amnesty International zaznamenala nejméně 100 druhů zbraní a munice používaných IS. Tento vojenský materiál pochází z nejméně 25 zemí světa. Teroristé využívají svůj arzenál ke spáchání mnoha hrůzných činů porušujícíh lidská práva i mezinárodní humanitární právo. Většinu zbraní IS získává ze skladišť irácké armády. Některé zbraně byly získány jako válečná kořist, další nezákonným obchodem a nebo kvůli sběhnutí iráckých a syrských vojáků. Velká část zbraní původně pochází z USA či Ruska. 15. srpna 2014 Rada Bezpečnosti OSN potvrdila rezoluci 2170 o stávajícím zbrojním embargu vůči tzv. Islámskému státu a  skupinám fronty an-Nusra.

13.8.2018

Vietnam: zatčená bloggerka Huynh Thuc Vy musí být okamžitě propuštěna

Aktivistku a obránkyni práv žen odvedlo 30 policistů bez zatykače, nikdo neví, kam.

8.8.2018

EU: Počet obětí na prahu Evropy ve Středomoří strmě narůstá

Počet lidí, kteří se utopili ve Středomoří nebo byli vráceni do příšerných detenčních zařízení v Libyi, prudce vzrostl. Je to důsledek evropských politik zaměřených na uzavření centrální středomořské cesty.

8.8.2018

Jak se vyvíjela situace s uprchlíky v roce 2017

Statistiky UNHCR očima migrační expertky Amnesty Šárky Antošové

6.8.2018

Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

4.8.2018

Ben Stiller: Musíme udělat víc, abychom ukázali solidaritu s uprchlíky

Zatímco Hollywood bojuje za ukončení rozdělování rodin na americké hranici, nově jmenovaný Velvyslanec dobré vůle UNHCR se podělil o urgentní zjištění z jeho nedávné cesty do Guatemaly: "Jen pár lidí může vyprávět svůj příběh bez obrovského strachu."