Zbraně

V syrském konfliktu, který trvá od roku 2011, zemřelo již více než 250,000 lidí. Mnoho z těchto smrtí je důvodem používání zbraní, které nerozlišují mezi vojenskými a civilními osobami a nevybíravě zabíjí všechny, kteří se nachází v okolí jejich použití. Některé ze zbraní používaných v Sýrii byly dokonce zakázány - například používání chemických bojových látek.
Jednou z těchto hrozivých zbraní jsou například barelové bomby, což jsou sudy naplněné ostrými předměty a výbušným materiálem, které jsou vládními silami shazovány na školy, nemocnice, mešity či zaplněnou tržnici. Mnoho nemocnic a škol se snaží chránit tím, že se stěhují do sklepů nebo podzemních bunkrů. Mezi další zbraně které nelítostně zasáhnou i civilní obyvatelstvo je například vakuová bomba, jejíž síla je daleko větší než síla atomové bomby.

Ozbrojené opoziční skupiny se v Aleppu dopouštějí válečných zločinů používáním zbraní bez možnosti zaměření, jako jsou minomety a improvizované rakety vybavené plynovými kanystry, které jsou nazývané "pekelná děla." tyto zbraně v roce 2014 usmrtily nejméně 600 civilistů.

V syrském konfliktu došlo několikrát i k použití chemických zbraní, které přinesly smrt, utrpení a teror civilní populaci. Stovky civilistů zemřelo na následek použití chemických zbraní. Mezinárodní humanitární právo používání chemických zbraní zakazuje.

Znepokojující je také fakt, že zbraně nacházející se v Sýrii a sousedním Iráku se mohou snadno dostat do rukou tzv. Islámského státu. Amnesty International zaznamenala nejméně 100 druhů zbraní a munice používaných IS. Tento vojenský materiál pochází z nejméně 25 zemí světa. Teroristé využívají svůj arzenál ke spáchání mnoha hrůzných činů porušujícíh lidská práva i mezinárodní humanitární právo. Většinu zbraní IS získává ze skladišť irácké armády. Některé zbraně byly získány jako válečná kořist, další nezákonným obchodem a nebo kvůli sběhnutí iráckých a syrských vojáků. Velká část zbraní původně pochází z USA či Ruska. 15. srpna 2014 Rada Bezpečnosti OSN potvrdila rezoluci 2170 o stávajícím zbrojním embargu vůči tzv. Islámskému státu a  skupinám fronty an-Nusra.

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.

16.5.2018

Rok a půl po rozpuštění tábora v Calais je situace nadále kritická

Zákrok francouzské policie, kterým byla zlikvidována “džungle” v Calais, nic nevyřešil. Uprchlíci se rozprchli po celé Francii a část z nich se nyní vrací zpět na místo. Podmínky jsou však kritické a není zde dostatek přístřešků. Hlavními obětmi jsou děti, které se britská vláda zdráhá přijmout.