Zbraně

V syrském konfliktu, který trvá od roku 2011, zemřelo již více než 250,000 lidí. Mnoho z těchto smrtí je důvodem používání zbraní, které nerozlišují mezi vojenskými a civilními osobami a nevybíravě zabíjí všechny, kteří se nachází v okolí jejich použití. Některé ze zbraní používaných v Sýrii byly dokonce zakázány - například používání chemických bojových látek.
Jednou z těchto hrozivých zbraní jsou například barelové bomby, což jsou sudy naplněné ostrými předměty a výbušným materiálem, které jsou vládními silami shazovány na školy, nemocnice, mešity či zaplněnou tržnici. Mnoho nemocnic a škol se snaží chránit tím, že se stěhují do sklepů nebo podzemních bunkrů. Mezi další zbraně které nelítostně zasáhnou i civilní obyvatelstvo je například vakuová bomba, jejíž síla je daleko větší než síla atomové bomby.

Ozbrojené opoziční skupiny se v Aleppu dopouštějí válečných zločinů používáním zbraní bez možnosti zaměření, jako jsou minomety a improvizované rakety vybavené plynovými kanystry, které jsou nazývané "pekelná děla." tyto zbraně v roce 2014 usmrtily nejméně 600 civilistů.

V syrském konfliktu došlo několikrát i k použití chemických zbraní, které přinesly smrt, utrpení a teror civilní populaci. Stovky civilistů zemřelo na následek použití chemických zbraní. Mezinárodní humanitární právo používání chemických zbraní zakazuje.

Znepokojující je také fakt, že zbraně nacházející se v Sýrii a sousedním Iráku se mohou snadno dostat do rukou tzv. Islámského státu. Amnesty International zaznamenala nejméně 100 druhů zbraní a munice používaných IS. Tento vojenský materiál pochází z nejméně 25 zemí světa. Teroristé využívají svůj arzenál ke spáchání mnoha hrůzných činů porušujícíh lidská práva i mezinárodní humanitární právo. Většinu zbraní IS získává ze skladišť irácké armády. Některé zbraně byly získány jako válečná kořist, další nezákonným obchodem a nebo kvůli sběhnutí iráckých a syrských vojáků. Velká část zbraní původně pochází z USA či Ruska. 15. srpna 2014 Rada Bezpečnosti OSN potvrdila rezoluci 2170 o stávajícím zbrojním embargu vůči tzv. Islámskému státu a  skupinám fronty an-Nusra.

19.2.2018

Maďarsko: Nový zákon představuje existenční hrozbu pro nevládní organizace

K protestu Amnesty proti likvidačnímu zákonu se připojily na dvě stovky evropských nevládek včetně 25 českých neziskových hráčů.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

15.2.2018

Rok po migrační dohodě mezi Itálií a Libyí je čas vysvobodit tisíce lidí z hrozných podmínek

Lidé jsou drženi v nelidských libyjských detencích, kde je běžné špatné zacházení a mučení.

STÁŽ V ODDELĚNÍ KAMPANÍ – Koordinátor/ka projektu Amnesty na Metronomu

Hledáme stážistu/ku na pomoc se zajímavým a unikátním projektem.

9.2.2018

Prohlášení Amnesty International k dění okolo bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku

V Parlamentu ČR probíhá v těchto dnech debata o tom, zda by Tomio Okamura kvůli svým výrokům o koncentračním táboru v Letech u Písku měl přijít o pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny.