Zbraně

V syrském konfliktu, který trvá od roku 2011, zemřelo již více než 250,000 lidí. Mnoho z těchto smrtí je důvodem používání zbraní, které nerozlišují mezi vojenskými a civilními osobami a nevybíravě zabíjí všechny, kteří se nachází v okolí jejich použití. Některé ze zbraní používaných v Sýrii byly dokonce zakázány - například používání chemických bojových látek.
Jednou z těchto hrozivých zbraní jsou například barelové bomby, což jsou sudy naplněné ostrými předměty a výbušným materiálem, které jsou vládními silami shazovány na školy, nemocnice, mešity či zaplněnou tržnici. Mnoho nemocnic a škol se snaží chránit tím, že se stěhují do sklepů nebo podzemních bunkrů. Mezi další zbraně které nelítostně zasáhnou i civilní obyvatelstvo je například vakuová bomba, jejíž síla je daleko větší než síla atomové bomby.

Ozbrojené opoziční skupiny se v Aleppu dopouštějí válečných zločinů používáním zbraní bez možnosti zaměření, jako jsou minomety a improvizované rakety vybavené plynovými kanystry, které jsou nazývané "pekelná děla." tyto zbraně v roce 2014 usmrtily nejméně 600 civilistů.

V syrském konfliktu došlo několikrát i k použití chemických zbraní, které přinesly smrt, utrpení a teror civilní populaci. Stovky civilistů zemřelo na následek použití chemických zbraní. Mezinárodní humanitární právo používání chemických zbraní zakazuje.

Znepokojující je také fakt, že zbraně nacházející se v Sýrii a sousedním Iráku se mohou snadno dostat do rukou tzv. Islámského státu. Amnesty International zaznamenala nejméně 100 druhů zbraní a munice používaných IS. Tento vojenský materiál pochází z nejméně 25 zemí světa. Teroristé využívají svůj arzenál ke spáchání mnoha hrůzných činů porušujícíh lidská práva i mezinárodní humanitární právo. Většinu zbraní IS získává ze skladišť irácké armády. Některé zbraně byly získány jako válečná kořist, další nezákonným obchodem a nebo kvůli sběhnutí iráckých a syrských vojáků. Velká část zbraní původně pochází z USA či Ruska. 15. srpna 2014 Rada Bezpečnosti OSN potvrdila rezoluci 2170 o stávajícím zbrojním embargu vůči tzv. Islámskému státu a  skupinám fronty an-Nusra.

24.11.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty chystá největší světovou kampaň za lidská práva

Podporovatelé Amnesty budou už popatnácté psát utlačovatelům i obětem bezpráví. 10. prosince, na Den lidských práv, začne Maraton psaní dopisů 2017.

22.11.2017

Turecko: Taner Kiliç i po druhém soudním jednání stále za mřížemi

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

14.11.2017

Sýrie: Strategie „vzdát se nebo hladovět“ je zločin proti lidskosti

Všichni civilisté, kteří zažili obléhání a intenzivní bombardování, neměli jinou možnost než místo opustit nebo zemřít v rámci tzv. dohod o „usmíření“ mezi syrskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami.