Obecné informace

OSN odhaduje, že konflikt v Sýrii připravil o život již 250,000 lidí. 7,6 milionů lidí se stalo vnitřně vysídlenými osobami a 4,6 milionů lidí se stalo uprchlíky hledajícími azyl v zahraničních zemích.

Syrský vnitrostátní válečný konflikt začal v roce 2011 po protivládních protestech. Mezi spojence režimu patří například Libanonský Hizballáh nebo Írán. V zemi působí také celá řada nevládních aktérů, kteří primárně bojují proti syrské vládě. Mezi nevládní skupiny patří například Svobodná syrská armáda, Ahrar al-Sham, Jabhat al-Nusra, Islámský stát.

Rozpory v Radě bezpečnosti OSN brání v nastolení míru, jelikož Rusko podporuje vládní režim. I přesto Rada bezpečnosti byla schopná příjmout několik rezolucí, které se zabývají situací v Sýrii. Například rezoluce 2199, která naléhá aby státy zabránily transféru zbraní a financí tzv. Islámskému státu a Jabhat al-Nusře. Rezoluce 2209 odsoudila používání chlóru jako válečné zbraně a uvedla, že strana, která takové zbraně použila by za to měla nést plnou zodpovědnost. Rezoluce 2235 volala po společném vyšetřovacím mechanismu, který by stanovil zodpovědnost za použití chemickcýh zbraní v Sýrii.

V Sýrii zasahuje koalice vedená Spojenými státy, která zde provádí letecké útoky proti tzv. Islámskému státu a dalším ozbrojeným skupinám. Útoky začaly v září roku 2014 a vedly k umsrcení několik civilistů. Rusko začalo také provádět letecké útoky, ovšem narozdíl od USA je vede na podporu vládních sil, i přesto, že oficiálně trvá na tom, že útočí proti tzv. Islámskému státu. Ruské útoky již zabily stovky civilistů.

Sýrie

18.3.2019

Migrační aktuality - únor 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

11.3.2019

Sýrie: Ženy musí hrát aktivní roli při formování budoucnosti země

Amnesty u příležitosti MDŽ upozorňuje na genderově motivované násilí během osm let trvajícího konfliktu v zemi a akcentuje zahrnutí žen do diskusí a rozhodování o budoucnosti.

18.2.2019

Migrační aktuality - leden 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

31.1.2019

Sýrie povolila evakuaci raněných

27.9.2018

MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.