Školy přátelské k lidským právům

Školy přátelské k lidským právům (Human Rights Friendly Schools) je celosvětový vzdělávací projekt Amnesty International, který usiluje o rozvíjení kultury lidských práv. Unikátní je tím, že se nezaměřuje jen na výuku, ale na školu jako celek. Škola, která se rozhodne do projektu zapojit, klade důraz na začleňování lidskoprávních hodnot a principů, jakými jsou rovnoprávnost, důstojnost, nediskriminace, respekt či participace do všech aspektů školního života, včetně řízení školy, vztahů a školního prostředí. Vede ho pracovní skupina složená přímo ze členů školní komunity, oni jsou motor a mozek projektu, sami si určují aktivity, které zrealizují. Amnesty je v něm jako záštita, rovnocenný partner. Škola má zároveň v případě zájmu možnost podílet se na našich kampaních a akcích a vzít tak na sebe roli obránců lidských práv a aktivistů.Mezinárodní síť čítá desítky škol ve více než 20 zemích světa. V České republice je do projektu zapojeno – Gymnázium Teplice.
„Když jsou studenti aktivní, je to skvělé. Projekt má potenciál rozšířit jim obzory. Ale co je možná ještě důležitější pro jejich život, získají dovednosti a kompetence, naučí se pracovat samostatně i spolupracovat nebo komunikovat.“
Pavla Pokorná, koordinátorka projektu na škole v Teplicích
Další informace o projektu se můžete dozvědět zde

23.1.2017

Živá knihovna na Základní škole Osmec

Lektorka a dobrovolnice Amnesty International popisuje, jak probíhala Živá knihovna na Základní škole Osmec.

9.1.2017

Živá knihovna s náboženskými menšinami. Když se potká muslim, křesťanka, budhistka a Falun gong…

Brněnská skupina AI uspořádala v rámci Týdne lidských práv Živou knihovnu s náboženskými menšinami.

14.6.2016

Komiksy na zdech, jejich hlavní hrdinové naživo

Amnesty International a Městská knihovna v Praze představí výstavu komiksů inspirovanou „živými knížkami“ – příslušníky menšin, kteří se podílejí na Amnesty vzdělávacím programu. Živá knihovna v opravdové knihovně přímo s lidmi, o kterých vyprávějí komiksy.

19.5.2016

Maraton psaní dopisů na Gymnáziu Jana Keplera

Studenti Gymnázia Jana Keplera upořádali druhý květnový týden akci s názvem "Den s Amnesty", v rámci kterého podepisovali dopisy za nespravedlivě vězněné.

30.4.2016

Nové metodiky i lépe proškolení lektoři díky norskému grantu

Doplňkový grant k projektu „Živé knihovny AI – čtením k otevřenosti“ umožnil další posun ve vzdělávací práci české Amnesty.