FAIR PLAY - Studenti za rovnoprávnost

Vzdělávací program zaměřený na lidská práva a prevenci diskriminace, rasismu a extremismu.

Vybraným školám nabízíme bezplatně vzdělávací a tréninkové aktivity, které posilují schopnost studentů vnímat živé společenské problémy prostřednictvím lidských práv, umožňují jim konfrontovat jejich předsudky a vedou je k organizaci vlastních studentských akcí. Projekt je určen pro střední školy, které se chtějí těmto tématům věnovat a podpořit své studenty v konkrétních aktivitách na podporu lidských práv.

Průřezová témata v projektu:

• osobnostní a sociální výchova
  • výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech
  • multikulturní výchova

Kde projekt probíhá:

• Brno
  • Praha
  • Bratislava
  • Žilina
  • Ústí nad Labem
  • blízké okolí těchto měst

V rámci projektu nabízíme školám balíček vzdělávacích aktivit jehož součástí je:

• Úvodní setkání se studenty zaměřené na úvod do problematiky lidských práv a seznámení s Amnesty International.
  • Projektový den s živou knihovnou, v rámci něhož si studenti místo obyčejných knih mohou „půjčit“ osobu se zajímavým životním příběhem a promluvit si tak s příslušníky různých menšin žijících v České republice o všem, co je zajímá. Více o živé knihovně zde.
  • Trénink na Maraton psaní dopisů, během kterého si studenti vyzkouší naplánovat vlastní akci na podporu nespravedlivě vězněných v rámci celosvětové akce Amnesty International - Maraton psaní dopisů.
  • Maraton psaní dopisů, kdy studenti podle vlastních představ uspořádají podpisovou akci na vlastní škole. Trénink a samotný Maraton psaní dopisů je dobrovolnou částí projektu.
  • Závěrečné setkání, které slouží ke shrnutí výstupů z projektových aktivit na škole a zhodnocení přínosu projektu pro studenty.
  • Projekt probíhá dvakrát ročně, a to v prvním a v druhém pololetí.

Více o jednotlivých aktivitách se dozvíte zde: nabídka školám_2016

O průběhu prvního ročníku projektu FAIR PLAY si můžete přečíst v Závěrečné zprávě za rok 2013/2014: zaverecna-zprava_fairplay_2013-14.pdf

Shrnutí loňského projektu FAIR PLAY si pak můžete přečíst v Závěrečné zprávě za rok 2014/2015: zaverecna-zprava_fairplay_2014-15.pdf

Závěrečnou zprávu projektu FAIR PLAY za školní rok 2015/2016 si můžete přečíst zde: zaverecna-zprava-fairplay_2015-16.pdf

English version of FAIR PLAY Final Report 2015/16 - zp2016_aj_1.pdf

Máte zájem o zapojení Vaší školy do projektu FAIR PLAY?

Přihlaste se, prosím, pomocí tohoto formuláře:

Kontaktní údaje odpovědné osoby (ředitel/ka, zástupce/zástupkyně školy)
    Jméno
    Příjmení
    Škola
    Město
    Třídy, které by se ve Vaší škole mohly do projektu zapojit
    Proč máte zájem o zapojení své školy do projektu?
    Pokud by Vaše škola nebyla vybrána v 1. pololetí školního roku 2016/17, měli byste zájem o zapojení i v pololetí druhém?

23.1.2017

Živá knihovna na Základní škole Osmec

Lektorka a dobrovolnice Amnesty International popisuje, jak probíhala Živá knihovna na Základní škole Osmec.

9.1.2017

Živá knihovna s náboženskými menšinami. Když se potká muslim, křesťanka, budhistka a Falun gong…

Brněnská skupina AI uspořádala v rámci Týdne lidských práv Živou knihovnu s náboženskými menšinami.

19.5.2016

Maraton psaní dopisů na Gymnáziu Jana Keplera

Studenti Gymnázia Jana Keplera upořádali druhý květnový týden akci s názvem "Den s Amnesty", v rámci kterého podepisovali dopisy za nespravedlivě vězněné.

1.3.2016

Poprvé živou knihou

Pushpa pochází z Indie a v Čechách žije střídavě už přes 20 let. Nedávno se stala živou knížkou a v rámci živé knihovny vypráví studentům například o rozdílech života ČR a Indii.

20.1.2016

Studenti Gymnázia Blansko „čtou“ živé knihy

"Když jdete za nějakou osobou s plnou hlavou představ o její odlišnosti a nakonec zjistíte, že je to vlastně úplně normální člověk jako vy, dojde vám řeč" aneb živá knihovna očima studentky Gymnázia Blansko.