Zákon o "nežádoucích" organizacích

Ruské úřady v červenci 2015 poprvé použily nový drakonický zákon o "nežádoucích" zahraničních organizacích, když na svou černou listinu zařadily americkou charitu Národní nadaci pro demokracii (National Endowment for Democracy - NED) ve snaze odstřihnout financování ruských nevládních organizací, tvrdí Amnesty International.

Úřad generálního prokurátora k užití zákona, který vstoupil v platnost v květnu, oznámil, že práce NED v zemi je nyní protiprávní a požádal ministerstvo spravedlnosti, aby ji registrovalo jako "nežádoucí organizaci“.

"Toto trestuhodné zařazení na černou listinu takzvaných nežádoucích organizací je dalším kritickým momentem ruských orgánů, které systematicky v posledních letech ničí občanskou společnost,“ řekl John Dalhuisen, programový ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii.

"Nový zákon zaměřený proti zahraničním organizacím, které pracují v Rusku, je evidentně určen k omezení svobody projevu a sdružování. Jeho další používání bude mít zničující dopad na práci národních organizací, které hájí lidská práva obyčejných Rusů a dohlížejí na práci místních úřadů.“

Úřad generálního prokurátora oznámil, že aktivity NED „představují hrozbu pro ústavní pořádek Ruské federace a národní obranu a bezpečnost státu.“

Mezi údajnými přestupky NED jsou jeho dary komerčním a neziskovým organizacím, které nezávisle sledují volby, ale i nedefinované politické aktivity a zdiskreditování služby v ruských ozbrojených silách.“

V uplynulých letech NED podporoval aktivity za lidská práva a občanskou společnost v Rusku.

Očekává se, že ruské úřady se v blízké budoucnosti zaměří na další mezinárodní organizace.

Od 21. července 2015 ukončily v Rusku svou činnost Nadace Charlese Stewarta Motta a MacArthurova Nadace, aby předešly zájmu vládních úřadů.

Bohužel, zákony týkající se nežádoucích subjektů ukazují, že štěkot je stejně nebezpečný jako kousnutí a pouhá hrozba, že se organizace stanou terčem úřadů, má stigmatizující dopad na ochránce lidských práv, nevládní organizace a charity, které v Rusku odvádějí důležitou a legitimní práci,“ uvedl John Dalhuisen.

Dvousečná zbraň

Zátah na zahraniční organizace jde ve stopách zákona z roku 2012, jehož cílem je zastavení práce "organizací vykonávající funkci zahraničních agentů", ruských nevládních organizací, které jsou financovány ze zahraničních zdrojů, a zapojují se do „politických aktivit," jež zákon vágně definuje.

Podle zákona nevládní organizace označené jako "zahraniční agenti", musí být jako takové registrovány. Současně je ve vládou kontrolovaných médiích vedena bezprecedentní očerňovací kampaň proti nevládním organizacím.

Celkem bylo zaregistrováno ministerstvem spravedlnosti 81 nevládní organizací jakožto "zahraniční agenti" (30.7.2015), z nichž sedm později bylo později vyčleněno. Pět dalších nevládních organizací bylo přidáno do seznamu tento měsíc, včetně Golos-Ural, organizace, která je součástí celostátní sítě kontrolující volby a dvě další nevládní organizace na ochranu lidských práv.

Mezi těmito organizacemi zařazenými na seznam bylo 24, které byly podporovány NED.

„Cílené zaměřování zahraničních donátorů počítá s tím, že vyschne podpora na filantropickou činnost a podporu ruských nevládních organizací, které ruské úřady považují za hrozbu,“ řekl John Dalhuisen.

"Úřady by měly bezodkladně zrušit zákeřné zákony o zahraničních agentech a nežádoucí zahraničních organizacích."

Mnoho organizací zanesených na černé listině jako zahraniční agenti se zapojilo do zdlouhavých právních bitev proti úřadům, zatímco ostatní se rozhodlo skončit na protest proti pomlouvačné kampani vedené proti nim a jejich práci.

24.7.2015 tak učinil i Meziregionální výbor proti mučení. Tato oceňovaná nevládní organizace byla zřízena ruskými zastánci lidských práv roku 2000, aby prošetřila a odsoudila mučení a další formy špatného zacházení v policejních vazbách a věznicích.

Nevládní organizace, která aktuálně monitoruje zhruba 200 obvinění z porušování práv ve vazbě, oznámila na tiskové konferenci v Moskvě, že bude dál dělat svou práci pod novým jménem, jakožto Výbor pro prevenci mučení.

15.1.2020

EU zasahuje, aby zastavila zneužívání polských soudců

Evropská komise chce pomocí CJEU zastavit ohrožování soudců v Polsku.

13.1.2020

Sýrie: Neobnovení rezoluce OSN o přeshraniční pomoci způsobí humanitární katastrofu

V důsledku bezohledného využívání práva veta Ruskem a Čínou s cílem zamezit obnovení rezoluce OSN, která vypršela v pátek 10. ledna, budou miliony civilistů v severní Sýrii ponechány odříznuté od životně důležité pomoci.

10.1.2020

Dostali jsme odpověď od hongkongské vlády

Hongkongská vláda zareagovala na naši petici:

10.1.2020

Jak by mělo vypadat dalších 30 let svobody v Česku?

Podívejte se, co řekli naši příznivci a dobrovolníci.

6.1.2020

Bojiště, která definovala zápas o lidská práva v uplynulém desetiletí

Od povstání napříč arabským světem a vzestupu globálních protestních hnutí až po obnovu politiky nenávisti a obav ze zneužívání technologie a sledování. Uplynulá dekáda otevřela nové hranice v boji za naše práva.