Zákon o "nežádoucích" organizacích

Ruské úřady v červenci 2015 poprvé použily nový drakonický zákon o "nežádoucích" zahraničních organizacích, když na svou černou listinu zařadily americkou charitu Národní nadaci pro demokracii (National Endowment for Democracy - NED) ve snaze odstřihnout financování ruských nevládních organizací, tvrdí Amnesty International.

Úřad generálního prokurátora k užití zákona, který vstoupil v platnost v květnu, oznámil, že práce NED v zemi je nyní protiprávní a požádal ministerstvo spravedlnosti, aby ji registrovalo jako "nežádoucí organizaci“.

"Toto trestuhodné zařazení na černou listinu takzvaných nežádoucích organizací je dalším kritickým momentem ruských orgánů, které systematicky v posledních letech ničí občanskou společnost,“ řekl John Dalhuisen, programový ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii.

"Nový zákon zaměřený proti zahraničním organizacím, které pracují v Rusku, je evidentně určen k omezení svobody projevu a sdružování. Jeho další používání bude mít zničující dopad na práci národních organizací, které hájí lidská práva obyčejných Rusů a dohlížejí na práci místních úřadů.“

Úřad generálního prokurátora oznámil, že aktivity NED „představují hrozbu pro ústavní pořádek Ruské federace a národní obranu a bezpečnost státu.“

Mezi údajnými přestupky NED jsou jeho dary komerčním a neziskovým organizacím, které nezávisle sledují volby, ale i nedefinované politické aktivity a zdiskreditování služby v ruských ozbrojených silách.“

V uplynulých letech NED podporoval aktivity za lidská práva a občanskou společnost v Rusku.

Očekává se, že ruské úřady se v blízké budoucnosti zaměří na další mezinárodní organizace.

Od 21. července 2015 ukončily v Rusku svou činnost Nadace Charlese Stewarta Motta a MacArthurova Nadace, aby předešly zájmu vládních úřadů.

Bohužel, zákony týkající se nežádoucích subjektů ukazují, že štěkot je stejně nebezpečný jako kousnutí a pouhá hrozba, že se organizace stanou terčem úřadů, má stigmatizující dopad na ochránce lidských práv, nevládní organizace a charity, které v Rusku odvádějí důležitou a legitimní práci,“ uvedl John Dalhuisen.

Dvousečná zbraň

Zátah na zahraniční organizace jde ve stopách zákona z roku 2012, jehož cílem je zastavení práce "organizací vykonávající funkci zahraničních agentů", ruských nevládních organizací, které jsou financovány ze zahraničních zdrojů, a zapojují se do „politických aktivit," jež zákon vágně definuje.

Podle zákona nevládní organizace označené jako "zahraniční agenti", musí být jako takové registrovány. Současně je ve vládou kontrolovaných médiích vedena bezprecedentní očerňovací kampaň proti nevládním organizacím.

Celkem bylo zaregistrováno ministerstvem spravedlnosti 81 nevládní organizací jakožto "zahraniční agenti" (30.7.2015), z nichž sedm později bylo později vyčleněno. Pět dalších nevládních organizací bylo přidáno do seznamu tento měsíc, včetně Golos-Ural, organizace, která je součástí celostátní sítě kontrolující volby a dvě další nevládní organizace na ochranu lidských práv.

Mezi těmito organizacemi zařazenými na seznam bylo 24, které byly podporovány NED.

„Cílené zaměřování zahraničních donátorů počítá s tím, že vyschne podpora na filantropickou činnost a podporu ruských nevládních organizací, které ruské úřady považují za hrozbu,“ řekl John Dalhuisen.

"Úřady by měly bezodkladně zrušit zákeřné zákony o zahraničních agentech a nežádoucí zahraničních organizacích."

Mnoho organizací zanesených na černé listině jako zahraniční agenti se zapojilo do zdlouhavých právních bitev proti úřadům, zatímco ostatní se rozhodlo skončit na protest proti pomlouvačné kampani vedené proti nim a jejich práci.

24.7.2015 tak učinil i Meziregionální výbor proti mučení. Tato oceňovaná nevládní organizace byla zřízena ruskými zastánci lidských práv roku 2000, aby prošetřila a odsoudila mučení a další formy špatného zacházení v policejních vazbách a věznicích.

Nevládní organizace, která aktuálně monitoruje zhruba 200 obvinění z porušování práv ve vazbě, oznámila na tiskové konferenci v Moskvě, že bude dál dělat svou práci pod novým jménem, jakožto Výbor pro prevenci mučení.

15.2.2019

“Věděla jsem, že už nemůžu mlčet." Poznejte ženy, které bojují proti sexuálnímu násilí v Nepálu

Je sezóna udělování cen v Hollywoodu a rok poté, co hnutí # MeToo dominovalo ceremoniálu Oscarů, se o sexuálním obtěžování mluví globálně. Třeba i v asijském Nepálu.

15.2.2019

Dobrá zpráva: Případ polských žen se bude znovu vyšetřovat

Varšavský soud nařídil, aby bylo obnoveno vyšetřování se 14 polskými ženami.

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

12.2.2019

REDAKTOR/KA WEBOVÝCH STRÁNEK (dobrovolnická pozice)

Amnesty International ČR hledá spolupracovníky a spolupracovnice do vzdělávacího projektu o lidských právech, kteří by se podíleli na vytváření obsahu a správě webových stránek www.lidskaprava.cz