Zastavte mučení

Od roku 1984 podepsalo Úmluvu proti mučení OSN 155 států. Ve 142 z nich provádí Amnesty výzkum. A právě výzkumníci AI zjistili, že nejméně 79 z těchto zemí přistupuje k mučení lidí i v roce 2014, tedy víc než polovina. Dalších 40 členských států OSN Úmluvu nepřijalo, ačkoli globální právní zákaz mučení se na ně také vztahuje.

Mezi nejčastější metody mučení podle zjištění AI patří bití, dušení, elektrické šoky a zavěšování obětí za končetiny. Jsou používány vůči podezřelým z trestných činů nebo z ohrožení bezpečnosti, politickým oponentům, lidem s nesouhlasnými názory a dalším.

AI považuje všechny formy mučení za špatné. Mučení může způsobit různé stupně psychických nebo fyzických traumat obětí, v horším případě trvalé následky nebo smrt. Žádná forma mučení není přijatelnější než jiná.

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.

10.8.2018

Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

Sencov, Ukrajinský režisér odsouzený k 20. letům vězení za údajný terorismus. Pomozte mu podpisem.

22.6.2018

Vietnam: Úřady musí vyšetřit podezření z mučení po masovém zatýkání

Vietnamské úřady musí neprodleně a bezpodmínečně propustit demonstranty zadržené při sérii zatýkání během minulého víkendu a provést okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování kvůli podezření, že někteří demonstranti byli mučeni.

8.6.2018

Rusko musí propustit ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova

Amnesty International žádá o okamžité propuštění ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova.

7.6.2018

Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici