Zastavte mučení

Od roku 1984 podepsalo Úmluvu proti mučení OSN 155 států. Ve 142 z nich provádí Amnesty výzkum. A právě výzkumníci AI zjistili, že nejméně 79 z těchto zemí přistupuje k mučení lidí i v roce 2014, tedy víc než polovina. Dalších 40 členských států OSN Úmluvu nepřijalo, ačkoli globální právní zákaz mučení se na ně také vztahuje.

Mezi nejčastější metody mučení podle zjištění AI patří bití, dušení, elektrické šoky a zavěšování obětí za končetiny. Jsou používány vůči podezřelým z trestných činů nebo z ohrožení bezpečnosti, politickým oponentům, lidem s nesouhlasnými názory a dalším.

AI považuje všechny formy mučení za špatné. Mučení může způsobit různé stupně psychických nebo fyzických traumat obětí, v horším případě trvalé následky nebo smrt. Žádná forma mučení není přijatelnější než jiná.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.

8.10.2018

Oleg Sencov ukončil hladovku

Ukrajinský režisér Oleg Sencov se rozhodl ukončit protestní hladovku.

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.

10.8.2018

Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

Sencov, Ukrajinský režisér odsouzený k 20. letům vězení za údajný terorismus. Pomozte mu podpisem.