Zastavte mučení

Od roku 1984 podepsalo Úmluvu proti mučení OSN 155 států. Ve 142 z nich provádí Amnesty výzkum. A právě výzkumníci AI zjistili, že nejméně 79 z těchto zemí přistupuje k mučení lidí i v roce 2014, tedy víc než polovina. Dalších 40 členských států OSN Úmluvu nepřijalo, ačkoli globální právní zákaz mučení se na ně také vztahuje.

Mezi nejčastější metody mučení podle zjištění AI patří bití, dušení, elektrické šoky a zavěšování obětí za končetiny. Jsou používány vůči podezřelým z trestných činů nebo z ohrožení bezpečnosti, politickým oponentům, lidem s nesouhlasnými názory a dalším.

AI považuje všechny formy mučení za špatné. Mučení může způsobit různé stupně psychických nebo fyzických traumat obětí, v horším případě trvalé následky nebo smrt. Žádná forma mučení není přijatelnější než jiná.

7.6.2018

Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

24.8.2017

Erkin Musajev je VOLNÝ!

10. srpna byl Erkin propuštěn. V osobním vzkazu pro Amnesty International děkuje všem, kdo je podpořili.

14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo