Mučení

Mučení je nepřijatelné v jakékoliv podobě. Naší snahou je potírání mučení a snaha zajistit plnění mezinárodních závazků v zemích, kde k němu dochází.

Výzkumná zpráva Mučení v roce 2014: 30 let nesplněných slibů poskytuje detailní přehled používání mučení v dnešním světě. Přibližuje různé techniky mučení – od stresových pozic a nedostatku spánku až k pouštění elektrického proudu do pohlavních orgánů – které jsou používány vůči podezřelým z trestných činů nebo ohrožení bezpečnosti, politickým oponentům nebo například lidem s nesouhlasnými názory.

• Téměř polovina lidí se obává mučení, pokud skončí ve vazbě
  • Víc než 80% lidí si přeje silné zákony, které by je od mučení uchránily
  • Víc než třetina lidí věří, že mučení může být v některých případech odůvodněné

„Mučení je nejen naživu a v dobré kondici - v mnoha částech světa je dokonce na vzestupu. S tím, jak další a další vlády ospravedlňují mučení ochranou národní bezpečnosti, je pokrok zaznamenaný v této oblasti za posledních třicet let vážně narušen.“

„Výsledky tohoto celosvětového průzkumu jsou alarmující. Vždyť se skoro polovina dotázaných lidí bojí mučení ve své zemi. Drtivá většina lidí si myslí, že by měla existovat jasně daná pravidla v otázce mučení, ale více než třetina říká, že by v některých případech mohlo být mučení odůvodněno. Celkově můžeme mezi lidmi vidět širokou podporu akcím a zákonům proti mučení,“ shrnuje výsledky Caroline Holme, ředitelka GlobeScan.

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

24.8.2017

Erkin Musajev je VOLNÝ!

10. srpna byl Erkin propuštěn. V osobním vzkazu pro Amnesty International děkuje všem, kdo je podpořili.

14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya