9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

26.9.2017

České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

Před dvěma lety, v březnu 2015, když konflikt propukl, USA a Velká Británie společně poslaly do Saúdské Arábie (která je vůdcem bojové koalice v Jemenu) zbraně v hodnotě vyšší než 5 milionů amerických dolarů. To je více než desetinásobek odhadované částky, kterou americké a britské Oddělení pro mezinárodní rozvoj poslaly na humanitární účely do Jemenu během uplynulých dvou let.

Dva roky konfliktu donutilo tři miliony lidí opustit svůj domov, změnily se životy tisíců civilistů zanechaných v Jemenu, kde čelí humanitární katastrofě s více než 18 miliony zoufalých lidí v nouzi. Navzdory milionům dolarů poskytnutých na pomoc, mnoho států přispívá k utrpení Jemenců, když nadále podporují dodávku zbraní,” řekla Lynn Maaloufová, náměstkyně ředitele pro výzkum v místní kanceláři Amnesty International v Bejrútu.

„Zbraně dodávané státy jako Velká Británie nebo USA byly v minulosti použity k páchání neskutečných násilností a pomohly uspíšit humanitární katastrofu. Tyto vlády nadále povolují  transfery zbraní a zároveň poskytují pomoc, aby zmírnily krizi, kterou samy pomohly vytvořit. Jemenští civilisté na tento pokrytecký přístup svými životy nadále doplácejí.”

Mezinárodní komunita musí okamžitě jednat, aby uvrhla embargo na zbraně a nastolila věrohodné vyšetřování případů spáchaných násilností všemi zúčastněnými stranami.

„Všechny státy, zahrnujíc USA a Velkou Británii, musí okamžitě zastavit tok jakýchkoliv zbraní, které by mohly být použity k páchání válečných zločinů nebo jinému vážnému porušení mezinárodního humanitárního práva v Jemenu,” řekla Lynn Maaloufová.

Další dodávkou zbraní do Saúdské Arábie a jejím koaličním partnerům pro použití v Jemenu bude Velká Británie a USA (kteří podepsali Smlouvu o obchodu se zbraněmi) podkopávat význam této dohody.

Humanitární krize

Dle odhadů je 18,8 milionů lidí v Jemenu odkázáno na humanitární pomoc a trpí zoufalým nedostatkem jídla, vody, paliva a alespoň základního příbytku. OSN varovala, že podvýživa je tak závažná, že se země pohybuje na pokraji hladomoru.

Nejméně 4600 civilistů bylo zabito a dalších 8000 zraněno od momentu, kdy koalice Saúdské Arábie začala s leteckými útoky v Jemenu a začala tak ozbrojený  konflikt.

Násilnosti páchané všemi stranami konfliktu

Během posledních dvou let zdokumentovala Amnesty International širokou škálu porušování mezinárodního práva, a to všemi stranami konfliktu. Saúdsko-arabská koalice vykonala nelítostné letecké útoky, které zabily a zranily mnoho civilistů a způsobily závažné materiální ztráty.

Na několika výzkumných cestách do Jemenu zaznamenala Amnesty nejméně 34 leteckých útoků saúdsko-arabské koalice, jež porušila mezinárodní humanitární právo zabitím nejméně 494 civilistů, z čehož bylo 148 dětí, napříč šesti guberniemi Sana’a, Sa’da, Hajjah, Hodeidah, Ta’iz and Lahj. Při některých z nich byly použity zbraně vyrobené v USA a Velké Británii.

Členové koalice také použili mezinárodně zakázané kazetové pumy vyrobené v USA, Velké Británii a Brazílii – a to v guberniích  Sana’a, Sa’da, Hajjah. Amnesty International zdokumentovala případy, během kterých byly zabity a zmrzačeny děti, které přišly do kontaktu s nevybuchlou municí.

Amnesty International také zdokumentovala 30 nahodilých útoků, při kterých bylo použito dělostřelectvo, minomety a rakety (jižní oblasti Aden a Ta'iz), v důsledku čehož zemřelo 68 lidí.

Protihútiovské síly v Ta´iz ohrozily zdravotní personál, uzavřely nemocnice a vystavily nebezpečí civilisty založením bojových pozic blízko zdravotnických zařízení.

Hútiovská ozbrojená skupina a její spojenci nelítostně ostřelovali civilní oblasti v městě Ta'iz a dělostřelectvem pálili přes hranice Saúdské Arábie, přičemž také umírali civilisté.

Hútiovské autority rázně zakročily proti svobodě slova a poklidnému sdružování v oblastech, které ovládly. S podporou armádních sil vyměřily exemplární tresty, zlikvidovaly nepohodlné a mučily pracovníky neziskových organizací, které posléze  zrušily. Kritici a oponenti, mezi kterými byli novináři i obránci lidských práv, byli zadrženi, někteří z nich násilně zmizeli, další byli ve vazbě mučeni.

„Z nahodilého ostřelování civilních oblastí a rekrutování dětských vojáků Hútiovskou ozbrojenou skupinou a z leteckých útoků saúdsko-arabské koalice, při kterých použila zakázanou kazetovou munici se ukazuje,  že ani jedna strana konfliktu nedbá o životy civilistů,” uvedla Lynn Maaloufová.

„Dlouhý seznam otřesného násilí páchaného všemi stranami konfliktu dokazuje, jak významné je, aby proběhlo nezávislé mezinárodní vyšetřování vedené OSN, které prošetří zločiny a násilnosti páchané všemi stranami, abychom si byli jisti, že ti, co je spáchali, se dostanou před sou,” uzavřela Maaloufová.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní