28.4.2017

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

7.4.2017

Sýrie: Je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost pro miliony válečných obětí

Chemické útoky v Sýrii musí být vyšetřeny. Přečtěte si o kampani Amnesty a podepisujte petici.

10.3.2017

Jemen: Hútské milice verbují dětské vojáky do přední bojové linie

Objevily se nové důkazy, že Hútská ozbrojená skupina aktivně verbuje patnáctileté chlapce, aby bojovali coby dětští vojáci v přední bojové linii jemenského konfliktu, prohlásilo dnes Amnesty International. Její zástupci hovořili s rodinami tří chlapců, kteří se tento měsíc stali cílem děsivé praxe porušující mezinárodní právo. Tyto rodiny rovněž potvrdily nábor čtvrtého místního chlapce.

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Opěrnou zeď Letenských sadů zdobí obrazy známých pražských věží: Staroměstské, Žižkovské televizní věže, Prašné brány, Šítkovské vodárenské věže a věží Týnského chrámu. Dominanty města, které bývá označováno také jako „Praha stověžatá“, snadno rozpoznají jak Pražané, tak i návštěvníci Prahy. Černobílá zobrazení však působí znepokojujícím dojmem. Namísto líbivých turistických motivů se jedná o výjevy z válkou zničeného města.

Výstava umělce Ota Hudce s názvem „Praha den po náletu“ upozorňuje na masový vývoz zbraní z České republiky do nestabilních a nedemokratických režimů. Výstava vznikla ve spolupráci s organizací Amnesty International ČR, která na problém nekontrolovaného vývozu zbraní dlouhodobě upozorňuje.

Autor symbolicky zaměňuje příčinu a následek. Hlavní město České republiky je v jeho díle vystaveno ničivým účinkům vyvezených zbraní. Městské pamětihodnosti se mění na hrozivé ruiny. Tímto postupem zpřítomňuje skutečný dopad zbraní, který se skrývá za zdánlivě nevinnými statistikami o vývozu. Výstava vznáší otázku spoluzodpovědnosti za válečné konflikty. Oto Hudec svůj koncept komentuje: „Dokud se od nás budou vyvážet zbraně, které jsou používány ve válečných konfliktech, toto téma se bude týkat nás všech. V tomto případě neplatí argument, že za světové válečné konflikty a řešení jejich důsledků nesou odpovědnost pouze světové mocnosti. S ohledem na vývoz zbraní zůstávají prohlášení o řešení problémů v domovské zemi jen prázdnými slovy.“

Jednotlivé obrazy jsou doplněny údaji o finančním objemu vývozu zbraní z ČR, který v poslední době každým rokem roste. Ze zveřejňovaných dat není možné zjistit, jaké konkrétní zbraně byly vyvezené do určité země, což znesnadňuje kontrolu. Vícekrát však už bylo prokázáno, že české zbraně přispívají k porušování lidských práv v nedemokratických režimech. „Amnesty International dlouhodobě upozorňuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR na závažné rozpory mezi deklarovanou podporou demokracie a lidských práv na jedné straně a podporou exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jejich porušování, na straně druhé. Chceme dosáhnout toho, aby byly vývozy zbraní z Česka transparentní a hlavně nepodporovaly porušování lidských práv kdekoli ve světě,“ říká Martina Pařízková z Amnesty International ČR.

Výstava je prodloužena až do 30. července. Cestou tramvají číslo 17 ze Strossmayerova náměstí směrem do centra: vpravo hleď!

Více o Amnesty kampani najdete na speciálním webu.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní