2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.

5.6.2018

Sýrie: Raqqa v troskách a civilisté zdevastování po "vyhlazovací válce" vedené USA

Před výročím ofenzivy Amnesty zdokumentovala, že koalice pod vedením USA má na svědomí obrovské civilní oběti.

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.

Opěrnou zeď Letenských sadů zdobí obrazy známých pražských věží: Staroměstské, Žižkovské televizní věže, Prašné brány, Šítkovské vodárenské věže a věží Týnského chrámu. Dominanty města, které bývá označováno také jako „Praha stověžatá“, snadno rozpoznají jak Pražané, tak i návštěvníci Prahy. Černobílá zobrazení však působí znepokojujícím dojmem. Namísto líbivých turistických motivů se jedná o výjevy z válkou zničeného města.

Výstava umělce Ota Hudce s názvem „Praha den po náletu“ upozorňuje na masový vývoz zbraní z České republiky do nestabilních a nedemokratických režimů. Výstava vznikla ve spolupráci s organizací Amnesty International ČR, která na problém nekontrolovaného vývozu zbraní dlouhodobě upozorňuje.

Autor symbolicky zaměňuje příčinu a následek. Hlavní město České republiky je v jeho díle vystaveno ničivým účinkům vyvezených zbraní. Městské pamětihodnosti se mění na hrozivé ruiny. Tímto postupem zpřítomňuje skutečný dopad zbraní, který se skrývá za zdánlivě nevinnými statistikami o vývozu. Výstava vznáší otázku spoluzodpovědnosti za válečné konflikty. Oto Hudec svůj koncept komentuje: „Dokud se od nás budou vyvážet zbraně, které jsou používány ve válečných konfliktech, toto téma se bude týkat nás všech. V tomto případě neplatí argument, že za světové válečné konflikty a řešení jejich důsledků nesou odpovědnost pouze světové mocnosti. S ohledem na vývoz zbraní zůstávají prohlášení o řešení problémů v domovské zemi jen prázdnými slovy.“

Jednotlivé obrazy jsou doplněny údaji o finančním objemu vývozu zbraní z ČR, který v poslední době každým rokem roste. Ze zveřejňovaných dat není možné zjistit, jaké konkrétní zbraně byly vyvezené do určité země, což znesnadňuje kontrolu. Vícekrát však už bylo prokázáno, že české zbraně přispívají k porušování lidských práv v nedemokratických režimech. „Amnesty International dlouhodobě upozorňuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR na závažné rozpory mezi deklarovanou podporou demokracie a lidských práv na jedné straně a podporou exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jejich porušování, na straně druhé. Chceme dosáhnout toho, aby byly vývozy zbraní z Česka transparentní a hlavně nepodporovaly porušování lidských práv kdekoli ve světě,“ říká Martina Pařízková z Amnesty International ČR.

Výstava je prodloužena až do 30. července. Cestou tramvají číslo 17 ze Strossmayerova náměstí směrem do centra: vpravo hleď!

Více o Amnesty kampani najdete na speciálním webu.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní