30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.

28.4.2017

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

Podle informací serveru novinky.cz zahájil prezident Miloš Zeman zbrojařský veletrh IDET v Brně mj. prohlášením, že „…český zbrojní průmysl je průmysl jako každý jiný a měl by své výrobky exportovat do celého světa… a nemusí nás zajímat, budou-li české zbraně následně reexportovány do oblastí konfliktů.“

Amnesty International, která se dlouhodobě zabývá problematikou nezodpovědného vývozu zbraní, upozorňuje, že tím prezident rozporuje Článek 7 mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (ATT), kterou český parlament i on sám osobně ratifikoval v roce 2014. Článek dává vyvážejícím zemím jasný návod k tomu, jak postupovat v případě posuzování potenciálního nebezpečí, kdy může použití zbraní narušit bezpečnost, porušit humanitární právo nebo lidská práva, vést k terorizmu nebo jiným zločinům, které mezinárodní právo zakazuje. Pokud něco takového hrozí a vývoz by znamenal riziko, vývozce export nepovolí.

To, co prezident popírá, je tedy jedním ze základních pravidel vývozu zbraní!

Amnesty International ČR opakovaně upozorňuje na to, že téměř polovina vyvezených zbraní z České republiky směřuje do států s minimální kontrolou jejich použití. České zbraně se tak objevují i na místech, kde slouží k porušování lidských práv. (Saúdská Arábie, Egypt…) Objem vývozu zbraní a vojenského materiálu rok od roku roste. Apelujeme proto na ministra zahraničí Zaorálka, jehož resort má poslední slovo při udělování vývozních licencí, aby problematické vývozy striktně zakazoval tak, jak nám mimo jiné ukládá i Smlouva o obchodu se zbraněmi.

Více o problematice čtěte na amnesty.cz/zbrane.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní