9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

26.9.2017

České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

novinky.cz

UPDATE 16. srpna:

Výbor se nakonec rozhodl v úterý 15. srpna projednávání novely ODLOŽIT. Přečtěte si zpravodajskou zprávu senátora Václava Lásky, zpravodaje a člena Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu.

---

Podle Amnesty International je novela ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, která navrhuje rozšířit současný zákon o zbraních o právo občanů na ochranu svrchovanosti, územní celistvosti a demokratických základů České republiky, potenciálně nebezpečná. Upozornila proto dopisem senátory z výboru na možná úskalí.

Amnesty International je znepokojena stanoviskem ministra vnitra a dalších vysokých politiků, kteří ostentativně prezentují tuto ústavní novelu jako odpověď na tzv. „zbytečnou odzbrojovací“ směrnici Evropského parlamentu. Tato směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní, která chce naopak zamezit zneužívání palných zbraní pro trestnou činnost, byla schválena letos v březnu jako odpověď na nedávné teroristické útoky v Evropě.

Díky novele ústavního zákona o bezpečnosti České republiky vzrůstají obavy o jednu z nejzákladnějších povinností státu – respektovat a chránit právo na život. Což vyžaduje, aby vláda mimo jiné podnikla všechny možné kroky pro prevenci a omezení násilí páchané občany střelnými zbraněmi. Tyto kroky zahrnují vytvoření přiměřené legislativy v souladu s mezinárodním humanitárním právem tak, aby držení, nabytí a užití zbraní občany nebylo možné zneužít. V tomto ohledu, považovat držení střelných zbraní jako „právo“, jako je tomu v této zbraňové novele, jde proti lidskoprávní povinnosti státu chránit právo na život svých občanů.

Je také důležité připomenout, že občané České republiky nemají žádnou zodpovědnost, natož „právo“ obětovat svůj život na obranu jiného. Povinnost státu chránit životy svých občanů může ospravedlnit použití síly, včetně té ozbrojené, aby zastavil někoho, kdo představuje bezprostřední riziko nebo vážné ublížení na zdraví. Ale každé z takových použití síly musí striktně korespondovat s mezinárodním humanitárním právem a standardy, jako jsou Základní zásady OSN o použití síly a střelných zbraní policisty, což samozřejmě vyžaduje přísný systém pro zajištění výcviku, školení a kontroly. Občané nejsou přirozeně součástí tohoto systému a stát nemá právo chtít po svých civilních občanech bránit stát. Kdyby novela vešla v platnost, stát by se tímto vyhýbal nejen své povinnosti chránit život, ale hazardoval by tak se životy svých občanů. Proto není na občanech, aby zajistili bezpečnost státu, ale aby stát zajistil bezpečnost svých občanů.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní