25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

16.10.2018

Egypt: Francie porušuje mezinárodní právo tím, že pokračuje ve vývozu zbraní používaných ve smrtících operacích

Navzdory zákazu EU a nulovým odpovědnostním opatřením egyptské vlády pokračuje Francie v transferu zbraní do Egypta. Vyváželo i Česko!

České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.

„V tuto chvíli nemáme detailní informace, protože k nim nemáme přístup, nicméně pokud ministerstvo zahraničí v rámci licenčního řízení takový vývoz nepovolilo, jedná se zjevně o obchodování v rámci černého trhu. Zbraně se dle všeho mohly dostat do Ázerbajdžánu z jiné země, kam byly předtím z ČR legálně vyvezeny. To je velký problém, protože v takovém případě šlo pravděpodobně o zemi, kde užití vojenského materiálu podléhá velmi nekvalitní kontrole. Amnesty International takové vývozy trvale ostře kritizuje, protože se jedná často o represivní režimy, kde je riziko zneužití, korupce a přeprodávání zbraní vysoké. V posledním roce byl do takových zemí vyvezen z ČR zbrojní materiál za cca 8 mld korun. Vývoz do nestabilních zemí tak představuje hrozivých 44% celkového objemu vývozu“, říká Martin Balcar, vedoucí kampaně Zbraně pod kontrolou.

Informace přinesly Hospodářské noviny 26. 9. 2017.

Informace o vývozu zbraní z ČR podává Amnesty International zde.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní