5.6.2018

Sýrie: Raqqa v troskách a civilisté zdevastování po "vyhlazovací válce" vedené USA

Před výročím ofenzivy Amnesty zdokumentovala, že koalice pod vedením USA má na svědomí obrovské civilní oběti.

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.

České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.

„V tuto chvíli nemáme detailní informace, protože k nim nemáme přístup, nicméně pokud ministerstvo zahraničí v rámci licenčního řízení takový vývoz nepovolilo, jedná se zjevně o obchodování v rámci černého trhu. Zbraně se dle všeho mohly dostat do Ázerbajdžánu z jiné země, kam byly předtím z ČR legálně vyvezeny. To je velký problém, protože v takovém případě šlo pravděpodobně o zemi, kde užití vojenského materiálu podléhá velmi nekvalitní kontrole. Amnesty International takové vývozy trvale ostře kritizuje, protože se jedná často o represivní režimy, kde je riziko zneužití, korupce a přeprodávání zbraní vysoké. V posledním roce byl do takových zemí vyvezen z ČR zbrojní materiál za cca 8 mld korun. Vývoz do nestabilních zemí tak představuje hrozivých 44% celkového objemu vývozu“, říká Martin Balcar, vedoucí kampaně Zbraně pod kontrolou.

Informace přinesly Hospodářské noviny 26. 9. 2017.

Informace o vývozu zbraní z ČR podává Amnesty International zde.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní