2.7.2019

DRC: Odvolejte armádu z dolů Fungurume, aby se zabránilo krveprolití

Demokratická republika Kongo poslala ozbrojené síly, aby zabránily sezónním horníkům v těžbě.

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.

21.5.2019

NE českým zbraním do Jemenu

Pomozte nám s fotokoláží, kterou upozorníme na nadcházejícím zbrojařském veletrhu IDET na nezodpovědný český vývoz zbraní do Jemenu.

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

V reakci na eskalaci ozbrojených střetů mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami v Gaze v noci z 12. na 13. listopadu, prohlásil Saleh Higazi, zástupce ředitele pro Blízký východ a severní Afriku Amnesty International:

„Alarmující eskalace v násilí přes noc v Gaze vyvolává obavy, že bychom mohli být svědkem dalšího ostrého nárůstu civilního krveprolití. Podle mezinárodního humanitárního práva mají všechny strany v konfliktu jasnou povinnost chránit životy civilistů, kteří uvízli uprostřed ozbrojených střetů.

Provádění leteckých útoků na budovy  v hustě  obydlených oblastech ohrožuje civilní životy. Izraelské síly se musí zdržet útoků, které nerozlišují cíle a učinit vše, co je v jejich silách, aby zajistily, že civilní životy budou ušetřeny, a že se zabrání poškozování civilních domů, zařízení a infrastruktury. Záměrné zaměřování civilních objektů a rozsáhlé, neodůvodněné zničení majetku jsou válečnými zločiny.

Izrael se v historii už několikrát  dopustil závažného porušování mezinárodního humanitárního práva v Gaze včetně válečných zločinů. S beztrestností a šokující ignorancí palestinských životů.

Palestinské ozbrojené skupiny, včetně Hamásu, musí také zastavit nerozlišující raketovou střelbu a přímý útok na civilisty a civilní objekty. Jedná se o závažná porušení mezinárodního humanitárního práva a představuje válečné zločiny.

Pokud by situace eskalovala do plnohodnotného ozbrojeného konfliktu, měla by katastrofální dopad na téměř 2 miliony obyvatel Gazy, kteří již nyní žijí v příšerných podmínkách chudoby a zbavení práv. Gaza je již na pokraji humanitární katastrofy způsobené jedenáctiletou protiprávní blokádou a devastací způsobenou třemi předchozími ozbrojenými konflikty. Další ozbrojený konflikt může znamenat úplný kolaps Gazy - OSN již varovala, že Gaza se stane do roku 2020 neobyvatelnou.

Mezinárodní společenství musí využít svého vlivu, aby naléhalo na všechny strany, že musí dodržovat zákony války a zastavit ohrožování civilistů v Gaze a Izraeli. Všem stranám by mělo být objasněno, že pachatelé válečných zločinů budou předvedeni před soud. Odpovědnost zůstává jediným prostředkem, jak zamezit opakování zločinů spáchaných v minulosti."

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní