Co je živá knihovna

Co je živá knihovna:

Živé knihovny se zrodily v hlavách členů dánského hnutí Stop the violence (zal. 1993 partou kamarádů jako reakce na pobodání jednoho z nich). Poprvé ji realizovali během hudebního festivalu Roskilde v roce 2000. Zkušenost to byla velmi pozitivní a dostala se až k ředitelství pro mládež při Radě Evropy v Budapešti, které podpořilo její realizaci na festivalu Sziget v roce 2001.

Od té doby se tato metoda šíří světem, v různých zemích a různými organizacemi bývá částečně modifikována, ale myšlenka zůstává stejná – dostát svému heslu „Nesuďte knihu podle obalu“ a umožňovat lidem osobní rozhovor se zástupci skupin, se kterými by se jinak osobně pravděpodobně nesetkali nebo nebavili.

Bez čeho se Živá knihovna Amnesty International neobejde:

Živá knihovna – prostor a místo se s každou Živou knihovnou mění. Knihovna nemá pevné sídlo, je organizována na školách, může proběhnout ve třídě stejně jako ve školní knihovně, zkrátka tam, kde se na chvíli můžou potkat a popovídat živé knížky se svými čtenáři.

Živé knihy – lidé se zajímavým osobním příběhem, často zástupci menšin, kteří čelí nejrůznějším předsudkům nebo formám diskriminace či sociálního vyloučení. Živé knížky vypráví svůj příběh, sdílí zkušenosti, odpovídají na otázky, ale také se samy ptají. Vstupují do otevřeného dialogu, pomáhají zvýšit porozumění pro odlišnost a rozmanitost. Obohacují druhé, ale zároveň se učí od ostatních.

Čtenáři – studenti, pedagogové nebo kdokoli, kdo se chce dozvědět něco víc o životě lidí – zástupců menšin v ČR. Čtenář si sám vybírá, která z knížek ho nejvíc zajímá a po vypůjčení s knížkou vstupuje do přátelského rozhovoru. Poslouchá její příběh a má možnost zeptat se na cokoliv, co ho zajímá. Tím může nabourat své vlastní stereotypy a předsudky.

Knihovníci – lidé, kteří dohlíží na hladký průběh Živé knihovny. Většinou se jedná o studenty vysokých škol. Starají se o prostor, kde Knihovna probíhá a o živé knížky. Pomáhají studentům s výběrem a asistují u jednotlivých čtení. Hlídají výpůjční dobu a dohlíží, aby byla dodržována pravidla knihovny. Starají se, aby živé knížky měly všechno, co potřebují.