Sem raději nechoďte. Aplikace ukáže místa, kde policie během olympiády střílí do lidí

Jan Hejl Jan Hejl
10. 7. 2016 20:00
Lidskoprávní organizace Amnesty International dlouhodobě kritizuje brazilskou policii za násilí, jehož se dopouští na civilistech. Před blížící se olympiádou v Riu de Janeiro proto vyvinula speciální mobilní aplikaci, která bude online zobrazovat místa, kde k incidentům dochází. Jen od roku 2009, kdy byla olympiáda brazilské metropoli přidělena, policie zastřelila v ulicích 2500 lidí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Rio de Janeiro - Návštěvníkům letních olympijských herRio de Janeiru bude k dispozici nová aplikace pro chytré telefony.

Nebude ovšem poskytovat běžný servis jako mapy sportovišť, program her či upozornění na změny v hromadné dopravě.

Sportovní fanoušci v ní najdou informace o tom, zda někde v ulicích brazilské metropole policie nestřílí do lidí.

Nevládní lidskoprávní organizace Amnesty International (AI), která program Cross-Fire vyvinula, tak reaguje na obavy o bezpečnost turistů a poslední dobou stále častější násilnosti ze strany bezpečnostních složek vůči běžným Brazilcům.

Aplikace zvýší tlak na policisty

V roce 2014 například vzrostl počet úmrtí způsobených policejním zásahem o 40 procent. Vláda se na zabezpečení hladkého průběhu olympijských her navíc chystá do Ria povolat dalších 65 000 policistů a 25 000 vojáků. Aktivisté se proto obávají páchání násilností na místním obyvatelstvu.

"Je to nástroj, který zviditelní tragickou každodenní realitu tisíců lidí po celém Rio de Janeiru," popsal Atila Roque, ředitel brazilské pobočky AI.

Aplikace všechny střelecké incidenty v metropoli, která už za necelý měsíc hostí 31. olympijské hry, zobrazí na mapě města. Tvůrci si od programu slibují, že zvýší tlak na policisty, kteří potyčky často řeší násilím. Podle Roquea každoročně v Brazílii zemře 42 000 lidí právě na následky použití střelných zbraní.

Vývoj mobilního programu je součástí kampaně nevládní organizace s názvem "Violence Has No Place in These Games!" (Při těchto hrách není pro násilí prostor!). Tvůrci ji budou testovat a shromážděná data uveřejní na tiskové konferenci 2. srpna přímo v Riu.

Zákony omezující svobodu

Lidskoprávní organizace už roky upozorňují na policejní taktiku "nejdřív střílet, potom se ptát". Podle Atily Roquea bezpečnostní složky udělaly z Ria jedno z nejnebezpečnějších míst na světě.

"Když byly olympijské hry Riu v roce 2009 přiděleny, úřady slíbily zlepšení bezpečnosti pro všechny. Místo toho jsme byli svědky toho, jak bylo od té doby ve městě policií zabito 2500 lidí," nechal se slyšet Roque.

Situaci také zkomplikovaly zákony, které budou v době olympiády v Brazílii platit. Dnes již bývalá prezidentka Dilma Rousseffová v březnu stvrdila svým podpisem zákon, který je podle AI vágně napsaný a umožňuje ozbrojeným složkám státu zasahovat i proti pokojným demonstracím.

Policistům navíc umožňuje za projevy nesouhlasu s vládou zatýkat i tzv. obecný zákon o olympijských hrách.

 

Právě se děje

Další zprávy