Austrálie ustoupila, zavře uprchlický tábor na Papui-Nové Guineji

Zahraničí Zahraničí, Adéla Očenášková
Aktualizováno 17. 8. 2016 10:19
Austrálie souhlasila, že uzavře dlouhodobě kritizované detenční centrum pro uprchlíky na Papui-Nové Guineji. Po jednání s australským ministrem pro migraci to oznámil papuánský premiér Peter O'Neill. Spory kolem uprchlického tábora se vlečou už měsíce. V dubnu papuánský nejvyšší soud rozhodl, že zařízení na ostrově Manus je protiústavní. Momentálně v něm pobývá zhruba 900 běženců. Austrálie dlouhodobě odmítá pouštět uprchlíky na své území a posílá je na vedlejší ostrovy – na dalších pět set jich je v Nauru, kde na jaře došlo k několika pokusům o sebevraždu.
Australské detenční zařízení na Papui-Nové Guinei.
Australské detenční zařízení na Papui-Nové Guinei. | Foto: Reuters

Port Moresby – Bezmála devíti stovkám běženců, kteří momentálně pobývají v uprchlickém táboře na papuánském ostrově Manus, svitla naděje, že zařízení v dohledné době opustí.

Australané po měsících vyjednávání ustoupili papuánským úřadům. "Papua-Nová Guinea a Austrálie se dohodly, že centrum bude uzavřeno," oznámil v papuánské metropoli Port Moresby premiér Peter O'Neill.

Tábor nebude uzavřen okamžitě, podle premiéra jde o citlivý problém, který nesmí být uspěchán. "Musí být v souladu se zájmy občanů Papui-Nové Guineje a blahobytem žadatelů o azyl a uprchlíků," upozornil O'Neill.

V zařízení momentálně pobývá 854 mužů, kteří by mohli být přemístěni do tábora na ostrově Nauru, který se ale rovněž dlouhodobě potýká s problémy a několik uprchlíků se tam kvůli špatným podmínkám pokusilo o sebevraždu.

Zavřete i Nauru, žádájí bývalí zaměstnanci

Oznámení přišlo v době, kdy se pro uzavření vyslovila i zhruba stovka bývalých zaměstnanců tábora. Ti v dopise tvrdí, že jediný způsob, jak zajistit bezpečnost lidí v detenčních táborech, je okamžitě je převézt do Austrálie.

"Situace je dále neudržitelná," zdůrazňuje Toby O'Brien, bývalý pracovník americké neziskové organizace Save the Children, která se zaměřuje na pomoc a podporu dětí v mnoha zemích po celém světě.

Podle něj by měl být neprodleně uzavřen i detenční tábor Nauru.

Obzvláště po nedávných zjištěních britského listu The Guardian, že na Nauru docházelo k fyzickému i psychickému násilí – například k sexuálnímu zneužívání. List vycházel ze zpráv o stavu v těchto zařízeních, které prosákly na veřejnost. Většina násilí byla páchána na ženách a dětech.

 

Právě se děje

Další zprávy