Aktivistky Pussy Riot vtrhly do Trump Tower. Protestovaly na podporu ukrajinského režiséra Sencova

Zahraničí Zahraničí
Aktualizováno 24. 10. 2017 13:40
Členky radikální ruské feministické skupiny Pussy Riot vtrhly v pondělí do budovy Trump Tower v americkém New Yorku a uspořádaly v ní krátkou demonstraci. Rozvinutím protestního plakátu a házením letáků podpořily ukrajinského režiséra Olega Sencova, odsouzeného ruskými soudy v roce 2015 na 20 let vězení. Ochranka newyorského věžáku, který vlastní současný americký prezident Donald Trump, aktivistky okamžitě zadržela a vyvedla.
Členky skupiny Pussy Riot v typických barevných kuklách.
Členky skupiny Pussy Riot v typických barevných kuklách. | Foto: Reuters

New York - "Tak trochu jsme obsadily Trump Tower," ohlásily v úterý členky ruské radikální feministické skupiny Pussy Riot na svém Twitteru.

Rozvinutím velkého plakátu a rozhozením letáků chtěly připomenout osud uvězněného ukrajinského režiséra Olega Sencova.

Ten si ve vězení na ruské Sibiři odpykává dvacetiletý trest za údajnou přípravu teroristických útoků na Kremlem obsazeném Krymu v roce 2014.

Tvrdý rozsudek ruského soudu v případě Sencova vyvolal ostrou kritiku ze zahraničí včetně řady světových režisérů a filmařů. Za režiséra se postavili například Pedro Almodóvar, Wim Wenders nebo Agnieszka Hollandová.

Případ ukrajinského režiséra označila za zmanipulovaný i mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International. Sencovův právník navíc upozorňuje na to, že jeho klient čelí v ruském vězení mučení a ponižujícímu zacházení.

Další protesty

Pussy Riot se případu vězněného ukrajinského režiséra věnují dlouhodobě.  

Dvě jejich aktivistky nedávno rozvinuly v sibiřském Jakutsku velký plakát s výzvou k jeho osvobození. Podobný plakát měly jejich kolegyně i v pondělí v newyorské Trump Tower.

"Pokusily jsme se obsadit Trump Tower, abychom přitáhly pozornost k osudu politických vězňů," napsala skupina na Facebooku, kde zveřejnila video z celé akce.

Z něj je patrné, že ochranka budovy, která patří americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, rychle zasáhla proti několika dívkám v typických barevných maskách.

Pussy Riot je ruská feministická protestní skupina, která se proslavila řadou kontroverzních performancí s barevnými kuklami na hlavě i ostrou kritikou režimu Vladimira Putina.

Má variabilní počet členek ve věku od 20 do 31 let.

Mezi nejznámější akce skupiny patří protestní akce v moskevské pravoslavné katedrále Krista Spasitele z roku 2012, během níž několik členek Pussy Riot ostře kritizovalo prezidenta Putina a ruského pravoslavného patriarchu.

Tři z nich poté ruský soud potrestal dvouletým vězením za výtržnictví motivované náboženskou nenávistí.

Případ zvedl vlnu mezinárodní kritiky a solidarity s mladými ruskými performerkami.

Některé z nich po odpykání části trestu odjely z Ruska do zahraničí.      

Kritika Zemana

V listopadu 2016 na Pussy Riot zaútočil český prezident Miloš Zeman a označil je za "pornografickou skupinku".

Zemanova charakteristika textů této skupiny "k.nda sem, k.unda tam" v rozhovoru pro Český rozhlas poté spustila vlnu kritiky a rádio kvůli těmto vulgarismům přerušilo s prezidentem nahrávání pravidelných rozhovorů.  

"Tohleto je vydávání hloupých a neschopných holek, které mimochodem veřejně souložily v přírodovědném muzeu, za bojovnice za lidská práva. Opakuji ještě jednou: poloviční prostitutky se vydávají za bojovnice za lidská práva. A to není marginálie," uvedl později prezident během besedy s občany v Ústeckém kraji.

Členky Pussy Riot zaútočily na Donalda Trumpa osobně už během jeho prezidentské kampaně v USA v roce 2016.

Zveřejnily tehdy protestsong "Vagina je větší než Trump", ve kterém oslavují ženy a kritizují Trumpovo údajně šovinistické chování.  

Video vzniklo v Los Angeles a reagovalo na ženy, které tvrdily, že je republikánský kandidát na prezidenta v minulosti fyzicky a slovně obtěžoval.

Pussy Riot - Straight Outta Vagina | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy