Čínští křesťané se v Česku rychle integrovali, to jim uškodilo, tvrdí právnička

  10:00
Ministerstvo vnitra minulý týden rozhodlo o všech žádostech o azyl, které v Česku podali čínští křesťané. Vyhovělo pouze osmi žadatelům, sedmdesát jich odmítlo. Hana Franková z Organizace pro pomoc uprchlíkům, která zastupovala třicet Číňanů, říká, že v očích vnitra žadatelům přitížila i rychlá integrace.
Čínští katolíci na vánoční bohoslužbě. (ilustrační snímek)

Čínští katolíci na vánoční bohoslužbě. (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Ze 78 žádostí o azyl vyhovělo ministerstvo vnitra pouze osmi. Jsou mezi vašimi klienty někteří z těch úspěšných žadatelů?
Ministerstvo o rozhodnutích informovalo, ale oni je posílají postupně. Budou je předávat v horizontu tří týdnů. Ke čtvrtku jsme zatím měli pět zamítavých rozhodnutí, ještě během pátku přibylo další. Zatím jsme žádné úspěšné neobdrželi a nevíme ani od jiných právníků o pozitivním rozhodnutí.

Můžete říct, jak vnitro v těch negativních rozhodnutích argumentuje?
Detaily říct nemůžu. Nicméně ministerstvo nerozporuje, že by křesťanské komunity v Číně byly v problematické situaci. Ale tvrdí, že tito konkrétní žadatelé neprokázali, že jsou pronásledováni a jejich žádosti jsou důvodné. Pak jim také k tíži kladou, že sem přicestovali ve větším počtu a že se integrují. Například, že si našli práci, což považujeme za zvláštní. Vidí v tom nějaké postranní ekonomické úmysly.

Čínští křesťané chtějí do Česka

O azyl v ČR loni požádalo 60 čínských občanů, kteří tvrdí, že jsou ve své zemi pronásledováni kvůli své křesťanské víře. Pokud by ministerstvo vnitra žadatelům mezinárodní ochranu udělilo, oficiálně by tím konstatovalo, že se v Číně porušují lidská práva.

Takže české úřady čínské křesťany spíše vnímají jako ekonomické migranty?
Z toho rozhodnutí to nedokážu takto vyvodit. Má asi dvojnásobek stránek, než taková rozhodnutí obvykle mívají, a těžko říct, jaká ta část je pro ministerstvo nejpodstatnější. Pro nás je podstatné, že se nepodařilo v očích ministerstva prokázat, že ti lidé jsou ve vlasti pronásledovaní.

Jak takové dokazování vypadá? Co všechno vaši klienti předložili jako důkazy?
To je poměrně nová situace v azylovém řízení. Pokud nemají v ruce konkrétní důkaz o svém pronásledování, což je v podstatě nemožné, aby něco takového měli, tak v praxi se prověřování provádí na základně ověřování zpráv z různých zdrojů, které popisují lidskoprávní situaci v Číně či pronásledování náboženských skupin. Jak ti žadatelé, tak my jsme dodali takových zpráv celou řadu. Avšak i na základě těchto zpráv vyvodilo ministerstvo tento závěr.

Když neuspěli s žádostí o azyl, proč nedostali od vnitra alespoň doplňkovou ochranu? (nižší forma mezinárodní ochrany, která se uděluje cizincům, kteří nesplňují důvody pro udělení azylu, ale zároveň by v případě návratu do vlasti mohli utrpět újmu)
Ta odůvodnění, která jsme zatím pročítali, zní velice podobně. To znamená, že ministerstvo tvrdí, že by jim v případě návratu do Číny nehrozila žádná větší újma. Doplňková ochrana se uděluje z trochu jiných důvodů než azyl, ale argumentace ministerstva byla v podstatě stejná.

Můžete popsat, jakým perzekucím čelili vaši klienti? V čem spočívalo to pronásledování?
Já bohužel nemůžu jít do detailů, je možné, že později dají klienti souhlas s jejich zveřejněním. Ale zcela obecně: Když se například sdružovali k modlitbám, tak se ocitli v hledáčku státních úřadů. Řada z Číňanů uvedla, že někteří souvěrci z jejich náboženské komunity byli zatčeni. Ale není reálné, aby o tom mohli předložit tady důkaz.

Azylové řízení trvalo přibližně dva roky. Jak tady žadatelé trávili čas během čekání na rozhodnutí?
Celkem záhy se začali učit česky. Myslím, že řada z nich udělala velký pokrok v češtině. Poměrně rychle se zařadili do různých křesťanských skupin. Chodí do kostelů, kde bydlí. Jsou tam aktivními členy místních komunit, někteří se věnují dobrovolným aktivitám. Jakmile mohli, což žadatelé o azyl mohou po půl roce, snažili se najít si práci. Řadě z nich se to podařilo. Myslím, že z tohoto pohledu dělali, co bylo v jejich silách.

Souhlasíte s tím, že ministerstvo vnitra zamítlo většinu žádostí čínských křesťanů o azyl?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 2. března 2018. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 5399
Ano
Ano 854

Jaký bude další postup? Přemýšlí někteří z Číňanů o návratu?
Oni mají velké obavy se vrátit. Obávám se, že to pro ně nepřipadá v úvahu. Mají možnost podat žaloby na rozhodnutí, na to je lhůta patnáct dní. My jim to určitě doporučíme, jelikož z našeho pohledu to jsou důvodné případy. Ale nepředbíhejme, uvidíme, jak to bude vypadat.

Žádal někdo z vašich klientů o azyl už v jiné evropské zemi?
Z lidí, které jsme zastupovali, nikde jinde v Evropě nežádali. Do České republiky přijeli proto, že o ní měli povědomí. Řada z nich odkazovala na historii bývalého Československa, čím jsme si tu prošli, že máme podobnou zkušenost s komunistickým pronásledováním věřících.

Vnitro poskytlo tabulku srovnání přiznaných azylů čínským občanům v zemích Evropské unie. Z ní vyplývá, že Česko svým rozhodnutím nevybočuje z evropských měřítek.
Pro české ministerstvo vnitra je důležité, že musí vyvozovat vlastní závěry, i kdyby třeba použilo stejné zdroje, jako použili v jiných zemích. Že v některém státě dopadli žadatelé o azyl tak a tak, by nemělo být pro ministerstvo nijak závazné. Samozřejmě nevím, jaké konkrétní případy řešily jiné země.

Z prohlášení ministerstva vnitra:

  • Každá jednotlivá žádost o mezinárodní ochranu je posuzována striktně individuálně s ohledem na uváděné důvody.
  • Obecně lze říci, že v případě posuzování důvodů pro udělení azylu se řeší pouze a jen otázka, zda konkrétní žadatel byl či nebyl v zemi původu pronásledován ze strany státních orgánů této země z důvodu své rasy, národnosti, náboženství či kvůli politickému přesvědčení, případně zda lze očekávat, že podobnému pronásledování bude čelit v případě návratu do vlasti.
  • V rámci správního řízení musí být přitom prokázáno, že je to konkrétní žadatel, který ve vlasti čelil nebo by tam čelil v případě návratu pronásledování, konkrétně závažnému porušení jeho lidských práv či ohrožení života. Samotná skutečnost, že je členem menšinové komunity, ať již z hlediska národnosti, náboženství či politického přesvědčení, pro udělení azylu nestačí.
  • Důkazní břemeno v případě řízení o mezinárodní ochraně je zejména na straně žadatele, který jedině má konkrétní informace ohledně problémů, které měl podle něj ve vlasti, a které dokládá jak svou výpovědí, tak i nejrůznějšími materiály.
  • MV pak následně jeho tvrzení srovnává s dostupnými informacemi o zemi původu žadatele, které získává z nejrůznějších objektivních, nezávislých a odborně uznávaných zdrojů (OSN, UNHCR, Amnesty International, Human Rights Watch, Freedom House, Výroční zprávy MZV USA, Výroční zprávy MV Velké Británie, odborné publikace a další a další).

Závěrem MV hodnotí, zda v případě konkrétního žadatele došlo k jeho individuálnímu pronásledování ve smyslu zákona o azylu či nikoliv. Pokud toto individuální pronásledování shledá, pak udělí azyl.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...