Etnický střet v Etiopii si vyžádal 28 obětí, úřady v souvislosti s násilím zadržely přes 1200 lidí

Etiopské bezpečnostní složky zadržely tento měsíc více než 1200 lidí v souvislosti s etnickým násilím namířeným proti menšinám v metropoli Addis Abeba a jejím okolí. S odvoláním na zástupce etiopské policie o tom v úterý informovala agentura Reuters. Nepokoje, které v září propukly v oblasti obývané největším etiopským etnikem Oromy, si vyžádalo 28 obětí na životech.

Tento článek je více než rok starý.

Addis Abeba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Etiopský premiér Abiy Ahmed

Etiopský premiér Abiy Ahmed | Zdroj: Reuters

Většina obětí byla ubita, sedm z nich zabili příslušníci bezpečnostních složek, uvedl šéf metropolitní policie Degfie Bedi. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International přitom dříve informovala o nejméně 58 obětech na životech.

Násilnosti v době mezi 12. a 17. zářím propukly po shromáždění, které se konalo u příležitosti toho, že se z exilu do země vrátilo vedení Oromské osvobozenecké fronty (OLF). Ta bojovala za právo Oromů na sebeurčení a etiopská vláda ji dříve označovala za teroristickou organizaci. To však OLF odmítala.

V Etiopii je kvůli násilí v pohybu milion lidí, hrozí humanitární katastrofa, varuje Červený kříž

Číst článek

Ve městě Buraju severně od metropole podle svědků mladí Oromové během nepokojů napadali lidi a rabovali v obchodech, domech a podnicích, které patří etnickým menšinám.

„Ve vazbě je nyní 1204 (lidí), budou ale brzy propuštěni,“ uvedl Bedi. Mezi zadrženými jsou podle něj i lidé podezřelí z pořádání nepovolených shromáždění, vloupání a dalších zločinů.

V Etiopii žije více než 102 milionů lidí, zhruba třetinu z nich tvoří Oromové. Ti si dlouhodobě stěžují na desetiletí útlaku ze strany autoritářských vlád vedených členy jiných, menších etnik.

OLF se od 70. let snažila prosadit sebeurčení největšího etiopského státu Oromija. Letos v červenci ale skupina jednostranně vyhlásila příměří, když ji vláda vyřadila ze seznamu teroristických organizací. Na něm figurovala od roku 2008. V srpnu pak etiopská vláda s OLF podepsala dohodu o ukončení bojů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme