Evropská unie nepodpoří ‚zóny bez LGBT‘. Šesti polským městům zamítla žádost o finanční pomoc

Evropská unie odmítla finančně podpořit šest polských měst, které se označily za „zóny bez LGBT“ nebo zakázaly kampaně podporující práva párů stejného pohlaví. Informovala o tom ve středu agentura AP s odvoláním na mluvčího Evropské komise.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nálepka propagující „zóny bez LGBT“

Nálepka propagující „zóny bez LGBT“ | Zdroj: Reuters Connect

Mluvčí Adalbert Jahnz na tiskové konferenci v Bruselu potvrdil, že EU odmítla šest žádostí z Polska týkajících se programu na podporu partnerství měst z různých unijních zemí. Konkrétně města nejmenoval s tím, že podle pravidla EU se jména odmítnutých žadatelů nezveřejňují.

Odmítnuté žádosti už v úterý na twitteru zmínila i eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová. Jak napsala, „šest žádostí týkajících se partnerství ze strany polských úřadů, které přijaly rozhodnutí o zónách bez LGBT, bylo zamítnuto“.

„Unijní hodnoty a základní práva musí být respektována všemi 27 členskými státy,“ uvedla Dalliová.

V rámci programu podporujícího partnerství mezi městy mohou jednotlivé komunity z různých unijních zemí získat až 25 tisíc eur (téměř 660 tisíc Kč) na rozvoj společných aktivit a programů. Jak poznamenala agentura AP, žádosti z několika dalších polských měst byly schváleny.

Polská konzervativní vláda ve svých kampaních vždy vyzdvihovala boj proti hnutí za práva sexuálních menšin, obranu tradiční rodiny a hodnot vyznávaných v Polsku vlivnou katolickou církví. Právě tyto postoje vládní strany Právo a spravedlnost ovlivnily některé polské obce natolik, že se označily za „zóny bez LGBT“, což je zkratka pro lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby. Označení nemá sice žádný právní dopad, nicméně v rámci EU je považováno za silně diskriminační.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější