© AFP / Shane T. McCoy

20 let bezpráví v Guantánamu. USA tam dál drasticky porušují lidská práva

  Článek

Zastavte mučení   Spojené státy publikován 13.1.2021

Nový report Amnesty o pokračujícím porušování lidských práv ve vazebním zařízení v zátoce Guantánamo.

Amnesty zveřejnila novou zprávu, která dokládá pokračující porušování lidských práv ve vazebním zařízení v zátoce Guantánamo, od jehož vzniku letos uplyne 20 let a nový prezident se nyní připravuje na vstup do Bílého domu. 

"Jedná se o více než 40 lidí, kteří jsou na Guantánamu stále drženi - jde opět o zločiny podle mezinárodního práva spáchané za posledních 19 let a pokračující nedostatečné prokázání odpovědnosti za ně. Jde také o budoucnost, protože se blížíme 20. výročí útoků z 11. září a usilujeme o trvalou spravedlnost,“ uvedla Daphne Eviatar, ředitelka programu Bezpečnost a lidská práva v Amnesty USA. 

Zpráva dokumentuje seznam porušování lidských práv páchaných na osobách zadržených v táboře, kde jsou oběti mučení drženy bez dostatečné lékařské péče neomezeně dlouho a také bez spravedlivých procesů. Transfery ze zařízení se zastavily a dokonce i ti, kteří byli propuštěni, zůstali nakonec uvězněni po celá léta. Zadržování na Guantánamu vycházela z rozhodnutí koncipovat reakci USA na útoky z 11. září jako „globální válku proti terorismu“, která obcházela ochranu lidských práv ve snaze shromažďovat zpravodajské informace. Trestné činy podle mezinárodního práva, jako je mučení a nucené zmizení, byly páchány na zadržených úmyslně v tajných zařízeních provozovaných Ústřední zpravodajskou agenturou (CIA) v jiných zemích nebo na Guantánamu, aby byli drženi mimo dosah soudního systému USA.

Zpráva požaduje, aby byla v této otázce obnovena naléhavost, doprovázená skutečným závazkem k faktům, zodpovědnosti a nápravě, jakož i uznání, že zadržování na Guantánamu již nesmí nadále pokračovat. 

"Jedná se o zadržování, která jsou nevyhnutelně spojena s několika úrovněmi nezákonného vládního chování v průběhu několika let - tajné transfery, výslechy v izolaci, nucené krmení hladovějících stávkujících, mučení, nucená zmizení a naprosto žádný řádný proces," uvedla Daphne Eviatar. 

Při projevu na mnichovské bezpečnostní konferenci v roce 2009 řekl viceprezident, nyní nově zvolený prezident, Joe Biden svému publiku: „Budeme prosazovat práva těch, které postavíme před soud. A zavřeme zadržovací zařízení v zálivu Guantánamo.“ Zdůraznil, že „smlouvy a mezinárodní organizace, které budujeme, musí být důvěryhodné a musí být účinné.“ O téměř deset let později, když se připravuje na to stát se prezidentem, má příležitost tato slova splnit. Měl by se svých slibů chopit.

Přečíst report (AJ)

Aktuální petice

  Spojené státy

Amnesty vyzývá USA: Zavřete Guantánamo

Zadržovací zařízení Guantánamo na Kubě se stalo symbolem hrubého porušování lidských práv páchaného americkou vládou ve jménu boje proti terorismu. V současnosti je v něm vězněno na 40 lidí. Většina z nich bez obvinění a spravedlivého soudu. Amnesty International je přesvědčena, že vězni z Guantánama musí být souzeni ve spravedlivých soudních procesech nebo propuštěni. Amnesty dále vyzývá vládu USA, aby věznici na Guantánamu uzavřela.

 

Aktuální počet podpisů: 1495 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...