Hlavní obsah

Polka musí přivést na svět zdeformované dítě, které po porodu zemře. Tak rozhodla vláda

Právo, Pavol Minárik

V Polsku už několik dní platí nejpřísnější interrupční zákon v Evropě. Umělé přerušení těhotenství je i v případě vážných vývojových vad plodu protiústavní. Za vykonání v podstatě jakéhokoli potratu hrozí lékařům i těhotným Polkám až tříleté vězení.

Foto: Attila Husejnow/ZUMA, ČTK

Demonstranti proti přitvrzení potratového zákona nastavují zrcadlo policistům. Lednový protest ve Varšavě.

Článek

„Barbarské rozhodnutí přijaté po dlouhodobém útoku náboženských fundamentalistů přitom začalo v tichosti platit ještě před 27. lednem, kdy oficiálně vstoupilo v platnost. Těhotné ženy, které měly potrat a jeho termín schválen státní komisí, několik dní marně čekaly na jeho vykonání. Poté, co byl zákon zveřejněn, musely do několika hodin opustit nemocnice,” upozornila TVN24.

Nutit ženy rodit nevyvinuté plody bez části hlavy, rukou či nohou mezinárodní právo považuje za mučení
Monika Piateková, Varšavská univerzita

Magda (36) z Krakova patří k ženám, které teď nevědí, co mají dělat. Pokud nechce mít na krku soud a vězení, musí porodit dítě, které bude zdeformované a odsouzené k smrti. Tak rozhodla vláda. Magda se cítí podvedena vládou a pronásledována katolickou církví, upozornila televize.

Anie se zhroutil svět

Čerstvě 30letá Ania žije s manželem ve Varšavě. Už před časem státní komise rozhodla, že její plod je mimořádně závažně geneticky poškozen, a termín interrupce určila na 28. ledna. V nemocnici měla být v 8:30. V noci před zákrokem jí ale lékařka, která ji měla operovat, poslala zprávu s tím, že zákrok už není možný, protože vstoupil v platnost nový zákon.

V Polsku pokračují třetím dnem protesty proti omezení potratů

Evropa

„Zhroutil se mi svět, můj život se rozpadl na malé kousky. Nejdříve jsem žila týdny ve strachu, čekala na diagnózu, a když se potvrdil nejhorší možný scénář, sebrali mi možnost i šanci na normální život,” řekla Ania reportérům Gazety Wyborcze.

„Spáchali jste nehoráznou hanebnost, se kterou nikdo normální nemůže souhlasit. Co teď mají dělat ženy, které prožívají největší hrůzu svého života? Měly právo na pomoc od státu a teď je vyhazujete z nemocnic, kde čekaly na interrupci. Nutíte je donosit a porodit poškozené dítě, často i mrtvé plody,” vytýkala neokonzervativní vládě známá polská herečka Renata Daczewiczová.

„Přeji vám, abyste i vy jednou museli stát před podobným problémem, jako dnes tisíce Polek, které jste odsoudili k nepředstavitelnému utrpení a bolesti,” dodala.

Zákaz neznamená vyřešený problém

Ani ten nejpřísnější zákaz interrupcí nemění nic na tom, že těhotné ženy, které stojí o interrupci, ať už kvůli genetickému poškození plodu či z jiného závažného důvodu, jsou v neřešitelné situaci.

„Nutit ženy rodit nevyvinuté plody bez části hlavy, rukou či nohou je mezinárodním právem považované za jejich mučení. Trpí depresemi, tak jako vojáci vracející se z války. A tyto stavy přenáší na své rodiny,” uvedla Monika Piateková, odbornice na mezinárodní právo z Varšavské univerzity.

Polský soud zakázal potraty, i když je plod poškozený. Lidé vyšli do ulic

Evropa

„Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) nenávidí ženy a ty těhotné zvlášť, vědomě jim způsobuje křivdu, bolest a trauma na celý život,” zdůraznila.

„Zákaz potratů v Polsku neznamená, že se sníží jejich počet nebo že se problém vyřeší. Co je to za stát, který místo toho, aby pomohl vlastním ženám v nouzi, tak je odsuzuje k nelegálním zákrokům v podzemí, čímž ohrožuje jejich zdraví a životy, anebo je vyhání za zákroky do zahraničí,” kritizovala vládu Esther Majorová z organizace Amnesty International.

„Odmítnout interrupci ženě, která v sobě nosí neodvratně poškozený plod, často bez nejmenší šance na život, je nejen nelidské, ale i ponižující, diskriminující a odstrašující,” dodala.

Nahá svázaná modelka bojuje na přebalu časopisu za právo na potrat

Žena

Pravda o potratech vyráží dech

Přitom rozhodnutí, které vyhnalo do ulic nejvíce protestujících od roku 1989, přišlo v době, kdy byla dostupnost interrupcí už tak komplikovaná i bez kontroverzních právních rozhodnutí. Žen je podle oficiálních statistik v Polsku 20 milionů z celkových 38,5 milionu obyvatel. Interrupce by se podle věku mohly týkat až 13,5 milionu z nich. Pravda o potratech podle Federace žen a plánování rodiny vyráží dech.

V roce 2019 v polských nemocnicích vykonali lékaři pouze kolem tisícovky potratů. Až 98 procent z nich, skoro 980, se týkalo těhotných žen s výrazně geneticky poškozeným plodem. „Zákroky tohoto druhu už jsou zakázané. Znamená to, že potraty v Polsku skončily v lednu 2021,” uvedla federace. Zároveň připomněla, že v roce 2019 se ilegálně v Polsku či na zahraničních klinikách takovému zákroku podrobilo dalších asi 200 tisíc Polek a že tento trend trvá v podstatě už několik let.

Reklama

Výběr článků

Načítám