Polský soud osvobodil tři ženy v kauze madony s duhovou svatozáří

Polský soud zprostil viny tři aktivistky, které byly obviněny ze znesvěcení a urážky náboženského cítění kvůli tomu, že vyrobily plakáty s motivem slavné Černé madony čenstochovské. Ta měla místo svatozáře kolem hlavy duhu, symbol komunity gayů, leseb, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT).

Ženy chtěly akcí z roku 2019 protestovat proti vystupování polské katolické církve vůči příslušníkům LGBT komunity, které je podle nich nenávistné. Elžbieta Podleśná, jedna z žen souzených v tomto případu, vysvětlila, že podnět k vyvěšení plakátů po polském městě Plock zobrazujících Matku Boží s duhou zavdala instalace v tamním kostele svatého Dominika, který gaye a lesby spojoval s hříchy.

Soud v Plocku neshledal žádný znak toho, že by se ženy dopustily trestného činu. Aktivistky navíc podle něj neměly motivaci urazit ničí náboženské cítění nebo se danému vyobrazení Panny Marie vysmívat.

Triumf pro LGBT

Podleśná případ okomentovala pro zpravodajský server Onet slovy: „Pořád nechápu, jak duha, symbol rozmanitosti a tolerance, může urazit (náboženské) cítění. Nemůžu to pochopit, přestože jsem sama věřící.“ Kdyby soud Podleśnou a další dvě aktivistky shledal vinnými, hrozily by jim až dva roky odnětí svobody.

Elžbieta Podleśná před soudem
Zdroj: ČTK/AP/Czarek Sokolowski

Soudní řízení s aktivistkami bylo vnímáno jako lakmusový papírek svobody projevu v zemi, jejíž konzervativní vláda se snaží vystupovat proti liberálním názorům, napsala AP. Rozhodnutí soudu přivítala například lidskoprávní organizace Milość Nie Wyklucza (Láska nevylučuje) a označila ho za přelomové. „V zemi Evropské unie nejvíce nepřátelské vůči homosexuálům je to pro hnutí LGBT+ triumf,“ uvedla v prohlášení.

Originál obrazu Černé Matky Boží čenstochovské je od 14. století uchováván v polském klášteře Jasna Góra nedaleko Čenstochové.