Hlavní obsah

Polský starosta chce vypudit z radnice matky lesbiček

Právo, Pavol Minárik

Adam Szczepkowski, starosta polského Grunwaldu, si v dopise premiérovi Mateuszi Morawieckému postěžoval na dvě místní poslankyně – jejich dcery jsou homosexuálního zaměření. Co je však podle něj horší, nedistancují se od nich veřejně ani soukromě, takže nejsou kompetentní zastávat své funkce, čímž škodí zájmům místních občanů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Protože obě zastupitelky jsou členkami obecní rady, starosta se obrátil na předsedu vlády s žádostí o její rozpuštění, protože do řádných voleb je daleko a není jiný způsob, jak se jich „zbavit“.

Dopis dal zároveň na vědomí prezidentovi Andrzejovi Dudovi, Jaroslawu Kaczyňskému, šéfovi Práva a spravedlnosti (PiS), ministrům spravedlnosti, vnitra a vládě, spřízněným médiím, tedy tam, kde zrovna nemají v oblibě sexuální menšiny.

Opozice je ve varu

„To, co se děje v Grunwaldu, je důsledkem honu současné netolerantní neokonzervativní vlády na sexuální menšiny LGBT, rozdělování společnosti na řádné křesťany – katolíky – a na ty druhé. Nemohu uvěřit, že někdo může něco tak podlého jako starosta vůbec napsat,“ řekla televizi TVN24 Agnieszka Podmaská, poslankyně Sejmu z opoziční Občanské platformy.

Polští biskupové tvrdí, že vakcíny proti covidu obsahují tkáň z interrupcí

Koronavirus

„Člověče, styď se, hlouběji se nedá klesnout. Nejlepší by bylo, kdyby podal demisi. Nikdo slušný, a už vůbec ne státní úředník, nesmí provést něco tak zákeřného,“ upozornil Wlodzimierz Czarasty, lídr Levice a vicemaršálek Sejmu. Netrpělivě prý čeká na premiérovu reakci.

„V Polsku až 85 procent otců a 75 procent matek neakceptuje sexuální odlišnost svých dětí. Více než 70 procent mladistvých, kteří patří k LGBT, pomýšlelo přinejmenším jednou v životě na sebevraždu. O to víc je zapotřebí vážit si postoje dvou poslankyň z Grunwaldu,“ podotkla v TVN24 Emilia Bartkowská-Mlyneková, aktivistka podporující rovnost práv v Polsku.

LGBT vstřícná EU: Polsko tleská i píská

Evropa

Grunwald patří mezi sto měst a vesnic především na východě Polska, kde místní samosprávy od roku 2019 vyhlásily tzv. Zóny bez propagandy LGBT a veřejně odmítají jakoukoli toleranci sexuálních menšin.

Reklama

Výběr článků

Načítám