Evropská komise zasáhne vůči maďarskému zákonu proti LGBT

Evropská komise podnikne kroky vůči maďarskému zákonu, který zakazuje šířit mezi mladými lidmi do osmnácti let jakékoliv materiály zobrazující nebo propagující homosexualitu a změnu pohlaví. Ve středu to oznámila její předsedkyně Ursula von der Leyenová, podle níž jde právní norma proti všem základním hodnotám Evropské unie. Kabinet maďarského premiéra Viktora Orbána kritiku odmítá, prezident János Áder normu stvrdil podpisem.

„Maďarský zákon je ostuda. Vydala jsem pokyny zodpovědným komisařům, aby maďarským úřadům napsali předtím, než zákon vstoupí v platnost,“ uvedla předsedkyně s tím, že EU nehodlá přistoupit na kompromis u principů, jako jsou lidská důstojnost, rovnost a respektování lidských práv.

Evropskou komisi v úterý vyzvalo sedmnáct států, aby vůči maďarskému zákonu zasáhla. Vznik společné deklarace iniciovala Belgie, podpis později připojily i Itálie, Řecko, Rakousko a Kypr. Česko mezi nimi není.

Maďarský premiér Viktor Orbán naopak označil za „ostudné“ poznámky von der Leyenové. „Nedávno přijatý maďarský zákon chrání zájmy dětí, zaručuje práva rodičům a netýká se práv na sexuální orientaci u lidí starších osmnácti let, takže žádné diskriminační prvky neobsahuje,“ konstatuje Orbán.

Maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová podle agentury MTI v reakci na společné prohlášení zmíněných států uvedla, že jako několikrát v minulosti i nyní je maďarský předpis kritizován, aniž by si jej signatáři prostudovali, a tak kritika obsahuje zcela neopodstatněná falešná tvrzení. Maďarská právní norma nemá nic společného s unijními předpisy, zákon proti pedofilii nikoho nediskriminuje a nestanoví žádné omezení pro svobodu slova, tvrdí Vargová.

Normu zkritizovala i Merkelová

Kontroverzní zákon schválili maďarští poslanci 15. června a ve středu jej podpisem stvrdil maďarský prezident János Áder. Ve svém prohlášení zveřejněném na webových stránkách úřadu hlavy státu Áder podle MTI poukázal na to, že parlament se 199 členy zákon s přísnějšími tresty pro pachatele sexuálního zneužívání dětí a upravující ochranu dětí schválil hlasy 157 zákonodárců.

Právní norma je novelou zákona, který postihuje pedofilii. Obsahuje ale také dodatky, jenž zakazují zobrazení jakékoli jiné sexuální orientace než té heterosexuální i změny pohlaví ve školních vzdělávacích programech, ale také ve filmech a reklamách cílených na osoby do osmnácti let.

Podle vlády je cílem zákazu „zdravý tělesný a duševní vývoj dětí“. Maďarští i zahraniční aktivisté a lidskoprávní skupiny zákon ovšem odsoudili jako diskriminační vůči komunitě LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob). Ve středu se k normě odmítavě vyjádřila mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová.