Hlavní obsah

Zákaz Shakespeara či Přátel. Jak Maďarsko chrání děti před homosexualitou

Budapešť

Divadelní hry Williama Shakespearea, básně Paula Verlaina a Arthura Rimbauda, film Deník Bridget Jonesové, či dokonce populární americký seriál Přátelé – to všechno zřejmě zmizí ze školních knihoven a televizních obrazovek v Maďarsku. Může za to nový zákon, kterým maďarští poslanci zakázali šíření obsahu zobrazujícího homosexualitu lidem mladší 18 let.

Foto: Profimedia.cz

William Shakespeare

Článek

Maďarští vydavatelé knih si lámou hlavu s tím, jak nový zákon interpretovat.

„Několik mistrovských děl, ať už světových nebo maďarských, jsou součástí středoškolského kurikula ... zákaz se na ně může vztahovat,” napsala maďarská asociace vydavatelů a prodejců knih (MKKE) agentuře Reuters.

Jako příklad uvádí tvorbu francouzských básníků Paula Verlaina a Arthura Rimbauda, jejichž homosexuální vztah se do jejich tvorby promítl. Homosexuální motivy jsou také časté i v díle německého spisovatele Thomase Manna, nebo v povídkách Marcela Prousta.

Homosexuálních spisovatelů byla v minulosti samozřejmě celá řada, svou orientaci však nemohli v době svého působení dávat veřejně najevo, ať už kvůli sociálnímu tlaku, nebo kvůli tehdejším zákonům, které homosexuální orientaci často postihovaly.

Teď budou muset být díla jako 'Billy Elliott', 'Philadelphia', 'Deník Bridge Jonesové', nebo i některé filmy ze série o Harrym Potterovi, vysílána až pozdě v noci.
Maďarská odnož televize RTL

Maďarští učitelé tak nyní budou muset zřejmě promazat části her britského dramatika Williama Shakespeara, nebo minimálně vytrhnout ze slavné sbírky sonetů Sonet 20, jenž pojednává o lásce muže k muži.

Orbán zákazem zobrazování homosexuality brnká na nervy Evropské unie

Zahraniční

Zákon, který Evropská komise nyní prozkoumává kvůli podezření z porušení unijního práva, odsoudily i tamní televize.

Nebudeme se omlouvat za to, že chráníme své děti.
Zoltan Kovacs, mluvčí maďarské vlády

„Teď budou muset být díla jako 'Billy Elliott', 'Philadelphia', 'Deník Bridge Jonesové', nebo i některé filmy ze série o Harrym Potterovi, vysílána až pozdě v noci,” uvedla v reakci maďarská odnož německé televize RTL.

Foto: Profimedia.cz

Billy Elliot - příběh pojednávající o chlapci s láskou k baletu - už se možná v Maďarsku vysílat nebude

Podle jejich výkladu zákona se mohou maďarští diváci dále rozloučit s oblíbeným sitkomem Taková moderní rodinka a podle všeho také s některými epizodami seriálu Přátelé.

K stanovisku se přidaly i HBO, SPI International a A+E Netowrks. Provozovatelé vysílání také důrazně odmítli argumentaci maďarské vlády, která směšuje homosexualitu s pedofilií, proti které byl zákon původně zamýšlen.

„Nebudeme se omlouvat za to, že chráníme své děti,” reagoval mluvčí vlády Zoltan Kovacs.

Zákazy z náboženských důvodů a rasismu

Omezení přístupu k uměleckým dílům není novým fenoménem a navzdory častému přesvědčení k němu nepřistupovaly pouze autoritativní režimy.

Jourová: Maďarsko se vzdaluje evropským hodnotám

Zahraniční

Pro údajnou pornografii měla v dobách puritánské Británie problém kniha Konec civilizace. Kvůli stejnému nařčení stanul před soudem největší britský vydavatelský dům po publikaci knihy Milenec lady Chatterleyové spisovatele Davida Herberta Lawrence.

Kniha Satanské verše spisovatele Salmana Rushdieho byla zase podle íránského duchovního vůdce Rúholláha Chomejního protiislámská, a tak muslimům vydáním tzv. fatvy nařídil Rushdieho zabít.

Foto: Profimedia.cz

Kniha z 19. století v sobě obsahuje příliš dnes už nepřijatelných slov

Před dvěma lety zakázaly dětem v minnesotském Duluthu číst některé jižanské knihy jako třeba Dobrodružství Huckleberryho Finna, nebo Jako zabít ptáčka. Příliš často se v nich vyskytovala rasisticky zabarvená slovíčka.

Problém má i moderní literatura. Ostatně, už zmiňovaného Harryho Pottera nenajdou v knihovně například žáci katolické školy St. Edwarda v Nashvillu. Důvod? Četba nejpopulárnější dětské knižní série všech dob prý může způsobit vyvolání zlých duchů.

Bojkot a cenzura literatury však měly v historii většinou ten efekt, že zakázané tituly čtenáři více vyhledávali.

Reklama

Výběr článků

Načítám