‚Výchova dívek k panenským ctnostem.‘ Polský sejm podržel kontroverzního ministra školství

Polské opozici se nepodařilo odvolat ministra školství Przemysla Czarneka. Hlasování o nedůvěře iniciovala kvůli kontroverzní reformě vzdělávání na základních a středních školách. Sejm ale odvolání ministra neschválil. Vládnoucí koalice Sjednocená pravice svého ministra podpořila, přestože se jeho odpůrcům podařilo shromáždit více než 100 tisíc podpisů žádajících demisi.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský ministr školství a vědy Przemysl Czarnek

Polský ministr školství a vědy Przemysl Czarnek | Zdroj: Wikimedia Commons

Przemysl Czarnek například prosazuje zavedení výchovy dívek k panenským cnostem, protože současná mládež je podle jeho názoru zkažená. Nesouhlasí se sexuální osvětou na školách ani s přednáškami o problémech sexuálních menšin a odvolává se na tradiční hodnoty. Levicová a liberální opozice ministra označila za středověkého tmáře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polské opozici se nepodařilo odvolat kontroverzního ministra školství Czarneka. Poslechněte si reportáž Martina Dorazína

Czarnek se stal ministrem školství a vědy po rekonstrukci vlády v říjnu minulého roku. V létě před svým jmenováním například řekl, že by lidé měli přestat „poslouchat ty nesmysly o lidských právech a nějaké rovnosti“. Uvedl, že příslušníci sexuálních menšin označovaní termínem LGBT (lesby, gayové, bisexuálové a transgenderové osoby) „nejsou rovni normálním lidem“.

Před měsícem také v polské televizi okomentoval „Pochod za rovnost“ polské LGBT komunity ve Varšavě, který je podle něho „urážka veřejné morálky“.

Návrh na vyslovení nedůvěry kontroverznímu ministrovi předložili v červnu poslanci z Občanské koalice. Celkem hlasovalo 448 poslanců, z toho 236 hlasů bylo proti odvolání, 205 bylo pro a 7 členů Sejmu se hlasování zdrželo.

Martin Dorazín, piv Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme