Kaczyński oznámil zrušení disciplinární komory. Kvůli kontroverznímu orgánu vedlo Polsko spory s EU

Šéf hlavní polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński v sobotu ohlásil, že kontroverzní disciplinární komora nejvyššího soudu, která je součástí sporu Varšavy s Evropskou unií, bude zrušena.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava (Aktualizováno: 12:03 7. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jarosław Kaczyński po zveřejnění výsledků parlamentních voleb v Polsku

„Chceme komoru zreformovat nikoliv kvůli rozhodnutí Soudního dvora EU, ale prostě proto, že tato komora neplnila své povinnosti,“ řekl Kaczyński | Foto: Kacper Pempel | Zdroj: Reuters

Disciplinární komora rozhoduje o postavení soudců a prokurátorů, o jejich trestním stíhání a případném uvalení vazby.

„Zrušíme disciplinární komoru (nejvyššího soudu) v podobě, v jaké nyní existuje, a tímto způsobem zmizí předmět sporu,“ řekl Kaczyński agentuře PAP.

Soudní evropský dvůr nepovažuje disciplinární režim polských soudců za nezávislý a nestranný

Číst článek

Zdůraznil, že disciplinární komora bude zrušena, nikoliv však kvůli rozhodnutí Soudního dvora EU, protože toto rozhodnutí šéf PiS neuznává. Přesahuje podle něj unijní smlouvy a rozšiřuje působnost unijních soudů. Se zrušením komory podle něj počítají již dávno připravované vládní plány.

„Chceme komoru zreformovat nikoliv kvůli rozhodnutí Soudního dvora EU, ale prostě proto, že tato komora neplnila své povinnosti,“ řekl.

Soudní dvůr EU v půli července nařídil Polsku, aby okamžitě přestalo uplatňovat své předpisy týkající se sporné disciplinární komory nejvyššího soudu. Uvedl, že komora „neposkytuje veškeré záruky nestrannosti a nezávislosti, a zejména není chráněna před přímým či nepřímým vlivem polské zákonodárné a výkonné moci“.

Ale polský ústavní soud, jehož soudce převážně nominovala vládní koalice, shledal, že rozhodnutí Soudního dvora EU „nejsou v souladu“ s polskou ústavou.

Snahy o změnu

Předsedkyně polského nejvyššího soudu Malgorzata Manowská nicméně tento týden částečně zablokovala činnost disciplinární komory nařízením, že akta k disciplinárním případům soudců nebudou směřovat do disciplinární komory, ale přímo k ní do sekretariátu, kde je uloží.

Z Tokia ji chtěli odvléct domů, běloruská atletka se ale nedala. Příběh běžkyně, která se vzepřela režimu

Číst článek

Manowskou za to ostře kritizoval architekt soudní reformy, ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro, podle kterého kroky předsedkyně nejvyššího soudu jsou v rozporu s ústavou a zákony.

Manowská se kvůli rozhodnutím unijního soudu obrátila na prezidenta Andrzeje Dudu, aby se zasadil o změny současných předpisů ohledně disciplinárního režimu soudců, aby byl efektivní a nevzbuzoval výhrady.

Disciplinární komoru nedávno kritizoval za nesplněná očekávání i premiér Mateusz Morawiecki.

Polsko má čas do 16. srpna, aby rozhodnutí unijního soudu splnilo. Jinak by Varšavě mohly hrozit vysoké pokuty, připomněl server Gazeta.pl.

Případ disciplinární komory je součástí širšího sporu, který už několik let vede Brusel s Varšavou o soudní reformu. Ta má podle polské vlády zvýšit efektivnost soudů a zbavit je pozůstatků komunismu. Kritici reformě vyčítají, že posiluje politický vliv současné vlády na justici a omezuje nezávislost soudů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme