Evropská komise chce, aby Polsko platilo pokutu. Nezastavilo činnost orgánu trestající soudce

Evropská komise v úterý požádala Soudní dvůr Evropské unie, aby vyměřil pokutu Polsku, které se nepodřídilo jeho příkazu požadujícímu zastavení činnosti orgánu trestajícího polské soudce. Komise v tiskovém prohlášení uvedla, že by Polsko mělo každý den platit soudem určenou částku, dokud příkazu neuposlechne. Zároveň odeslala do Varšavy dopis, kterým vyzvala polské úřady k respektování verdiktů unijního soudu.

Brusel (Aktualizováno: 12:37 7. 9. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud ve Varšavě ve čtvrtek vyměřil někdejšímu blízkému spolupracovníkovi bývalého premiéra Donalda Tuska Tomaszovi Arabskému desetiměsíční trest s dvouletým odkladem

Soud ve Varšavě (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Polská vláda se s exekutivou Evropské unie dlouhodobě pře o svou justiční reformu, jejíž části podle Bruselu omezují nezávislost polských soudů.

‚Polsko se stalo geopolitickým vyvrhelem.‘ Protestující se ve Varšavě pokusili zablokovat ústavní soud

Číst článek

Nejvyšší orgán unijní justice v polovině července konstatoval, že disciplinární komora, která rozhoduje o postavení soudců a prokurátorů, jejich trestním stíhání a případném uvalení vazby, není v souladu s unijním právem, a nařídil Polsku, aby její činnost pozastavilo.

„Komise žádá soud, aby Polsku vyměřil každodenní platbu pokut až do doby, než budou předběžná opatření zavedená soudem plně dodržována,“ uvedla v úterý Evropská komise.

Polští poslanci znovu přijali zákon o postihu soudců. Opozice ho nazývá opravdovým státním převratem

Číst článek

Šéf polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński před měsícem uvedl, že úřady disciplinární komoru zruší v rámci dalších kroků spojených s reformou. Komise chce pomocí pokuty docílit toho, aby slib uvedl v praxi.

Polská vláda většinu námitek komise, s nimiž se ztotožňuje i řada členských států unie, odmítá jako zasahování do svrchovanosti země. Polský ústavní soud v posledních měsících opakovaně odkládá rozhodnutí o tom, zda je unijní právo nadřazeno polské ústavě.

Polská opozice se kvůli prohlubujícímu se sporu obává, že konzervativně nacionalistická vládnoucí strana může nasměrovat zemi na cestu z evropského bloku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme