Hlavní obsah

Orbán hodlá ignorovat výbor pro lidská práva

Budapešť

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán se odmítl setkat s vyšetřovací delegací výboru pro lidská práva Evropského parlamentu. V úterý to napsal zpravodajský portál nepszava.hu. Delegace se chce tento týden v Maďarsku informovat o respektování standardů právního státu.

Foto: Pool, Reuters

Viktor Orbán

Článek

Orbán „se velkým obloukem vyhne této delegaci, která se chce v první řadě informovat o dodržování standardů právního státu” v Maďarsku, napsal na svém webu maďarský list Népszava s odvoláním na nejmenované zdroje v Bruselu.

Evropské poslance tak mají přijmout jen ministryně spravedlnosti Judit Vargová a ministr vnitra Sándor Pintér.

Delegace se setká i s opozičním primátorem Budapešti Gergelym Karácsonym, s vládními i opozičními poslanci a s představiteli vládní strany Fidesz i opozičních stran a občanských organizací.

Orbán: Nebudou nám jiní říkat, jak máme v Maďarsku žít

Zahraniční

Evropská komise má vůči Budapešti více výhrad. V červenci při druhém ročním hodnocení stavu právního státu ve všech 27 členských zemích negativně hodnotila vývoj zejména v Maďarsku a v Polsku.

V maďarském případě má komise obavy zejména z vývoje v oblasti médií a v boji s korupcí.

Komise rovněž v červenci zahájila s Maďarskem a také s Polskem řízení kvůli obavám z porušování práv sexuálních menšin.

U Maďarska se staly terčem kritiky změny v zákonech o vzdělávání a ochraně dětí, v jejichž důsledku v maďarských školách končí osvěta týkající se sexuálních menšin.

Orbán zákazem zobrazování homosexuality brnká na nervy Evropské unie

Zahraniční

Orbán ve středu přijede na celodenní návštěvu České republiky. Jednat bude s premiérem Andrejem Babišem a sejde se s prezidentem Milošem Zemanem. Premiéři společně navštíví Ústí nad Labem.

Reklama

Výběr článků

Načítám