Luboš Palata: Jeden a půl bilionu, nebo ovládnutí justice. Polsko dostalo od EU nůž na krk

30. říjen 2021

Šedesát tři miliardy euro, tedy víc než jeden a půl bilionu korun. O tolik se nyní hraje v ruletě mezi Evropskou komisí a Polskem.

Na jedné straně je jasná podmínka Evropské komise, že se Polsko musí vrátit k právnímu státu a splnit to, co po Varšavě požadují rozsudky Evropského soudu.

Čtěte také

Na straně druhé je unijní plán obnovy, ze kterého má Polsko dostat téměř třicet osm miliard eur v přímých dotacích a dalších dvacet šest miliard eur prostřednictvím výhodných půjček, které jsou garantovány Evropskou unií, a proto jsou výhodně úročené.

Jenže ani jedna strana nechce ustoupit, a proto Evropská komise varšavské vládě premiéra Mateusze Morawieckého tento týden znovu neschválila národní plán obnovy, právě se zdůvodněním, že Polsko neplní rozsudky evropského soudu. Aby nebylo sporu, o co Evropské komisi jde, řekla to její předsedkyně Ursula von der Leyenová naprosto jasně. „Chceme do tohoto plánu obnovy dát jasný závazek rozpuštění kárného senátu, ukončení nebo reformy disciplinární komory a obnovu procesu jmenování soudců. Myslím, že je to proveditelné, a doufám, že se dohodneme,“ uvedla předsedkyně Evropské komise.

Nerespektování rozsudků

Čtěte také

Jenže Polsko se rozhodlo jít zcela opačným směrem. Evropský soud udělil Polsku za ignorování jeho rozsudků ve zmíněných kauzách pokutu milion eur denně. Varšavská vláda vypustila do médií zatím neoficiální stanovisko, že je připravena nařízenou pokutu ignorovat. Podobně jako ji ignoruje v případě pěti set tisíc eur denně za nedodržení předběžného rozhodnutí Evropského soudu o zastavení těžby v dole Turów, o který se soudí s Českem.

O tom, jakým směrem současný kabinet spory s Bruselem vede, svědčí vyjádření jednoho z vládních činitelů, že Polsko nebude platit žádné pokuty a nechá to dojít tak daleko, že Brusel bude muset polské pokuty odečíst z prostředků, které měly být Polsku vyčleněny z unijního rozpočtu. Kabinet tak bude moct hrát hru, že žádné pokuty nezaplatil a zlý Brusel Polsku peníze sebral.

Polský deník Rzeczpospolita, který si udržuje vyváženou nezávislou pozici mezi vládním a opozičním táborem, jasně napsal, že splnit podmínky Evropské komise a místo citelných pokut získat obrovské prostředky na obnovu ekonomiky není pro Polsko nijak zásadní problém.

Luboš Palata

Záleží jen na tom, kam se polská vláda rozhodne směřovat další politiku. Spojence v Evropské unii už ale skoro žádné nemá. Snad jen maďarského premiéra Viktora Orbána, kterému ale nyní zcela reálně hrozí, že prohraje na jaře volby se sjednocenou opozicí. Česko by ale, i ve vlastním zájmu, současnou polskou vládu ve sporu o právní stát rozhodně podporovat nemělo.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související