© Mati Milstein / NurPhoto via Getty Images

Izrael ostudně označil palestinské občanské organizace za "teroristické"

  Zprávy

Izraelské ministerstvo obrany 19. října 2021 vydalo vojenský rozkaz, v němž označilo šest palestinských občanských skupin z okupovaných palestinských území za „teroristické organizace“.

Těmito skupinami jsou konkrétně: Ad-Damir, al-Haq, Obrana dětí – Palestina (Defense for Children Palestine), Unie zemědělských pracovních výborů (Union of Agricultural Work Committees), Středisko Bisan pro výzkum a vývoj (Bisan Center for Research and Development) a Svaz výborů palestinských žen (Union of Palestinian Women Committees). Označení vycházející z izraelského předpisu z roku 2016 činnost těchto občanských iniciativ a skupin fakticky zakazuje. Izraelským úřadům tím vzniká právo zavírat jejich působiště, zabavovat jejich majetek a zatýkat i následně věznit jejich členy a členky. Dále je tím zakázáno dané skupiny financovat nebo jakkoli veřejně vyjadřovat podporu jejich činnostem.

Human Rights Watch – mezinárodní nevládní organizace, která vede výzkum lidských práv a lidská práva prosazuje, a Amnesty International, které s těmito skupinami úzce spolupracují, vydaly společné prohlášení:

„Tento krok izraelské vlády je hanebným a neférovým útokem na mezinárodní hnutí za lidská práva. Izraelské úřady se po desetiletí snaží systematicky zbavit dohledu nad lidskými právy a trestat ty, kdo kritizují jejich represivní vládu nad Palestinci. Ačkoli zaměstnanci našich organizací čelili deportacím a zákazům cestování, byli to vždy palestinští obránci lidských práv, na které tíha všech represí dopadala nejvíce. Toto izraelské rozhodnutí je znepokojivou eskalací, kvůli které hrozí i ukončení aktivit těch nejdůležitějších palestinských občanských iniciativ a organizací. Za troufalostí Izraele učinit takový krok však stojí desítky let přetrvávající neschopnost mezinárodního společenství účinně zasáhnout proti závažnému porušování lidských práv, kterého se Izrael dopouští, a vyvodit důsledky.

"To, jak mezinárodní komunita nyní zareaguje ukáže, do jaké míry jim na bezpečí ochránců lidských práv skutečně záleží. Na naši mnohaletou spolupráci s našimi palestinskými protějšky jsme hrdí. Představují to nejlepší z občanských hnutí a iniciativ. Stojíme při nich a toto pobuřující rozhodnutí Izraele odmítáme.“

Společné prohlášení Amnesty International a Human Rights Watch

Aktuální petice

  Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 166 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...