© Mati Milstein / NurPhoto via Getty Images

Izrael ostudně označil palestinské občanské organizace za "teroristické"

Zprávy

Izraelské ministerstvo obrany 19. října 2021 vydalo vojenský rozkaz, v němž označilo šest palestinských občanských skupin z okupovaných palestinských území za „teroristické organizace“.

Těmito skupinami jsou konkrétně: Ad-Damir, al-Haq, Obrana dětí – Palestina (Defense for Children Palestine), Unie zemědělských pracovních výborů (Union of Agricultural Work Committees), Středisko Bisan pro výzkum a vývoj (Bisan Center for Research and Development) a Svaz výborů palestinských žen (Union of Palestinian Women Committees). Označení vycházející z izraelského předpisu z roku 2016 činnost těchto občanských iniciativ a skupin fakticky zakazuje. Izraelským úřadům tím vzniká právo zavírat jejich působiště, zabavovat jejich majetek a zatýkat i následně věznit jejich členy a členky. Dále je tím zakázáno dané skupiny financovat nebo jakkoli veřejně vyjadřovat podporu jejich činnostem.

Human Rights Watch – mezinárodní nevládní organizace, která vede výzkum lidských práv a lidská práva prosazuje, a Amnesty International, které s těmito skupinami úzce spolupracují, vydaly společné prohlášení:

„Tento krok izraelské vlády je hanebným a neférovým útokem na mezinárodní hnutí za lidská práva. Izraelské úřady se po desetiletí snaží systematicky zbavit dohledu nad lidskými právy a trestat ty, kdo kritizují jejich represivní vládu nad Palestinci. Ačkoli zaměstnanci našich organizací čelili deportacím a zákazům cestování, byli to vždy palestinští obránci lidských práv, na které tíha všech represí dopadala nejvíce. Toto izraelské rozhodnutí je znepokojivou eskalací, kvůli které hrozí i ukončení aktivit těch nejdůležitějších palestinských občanských iniciativ a organizací. Za troufalostí Izraele učinit takový krok však stojí desítky let přetrvávající neschopnost mezinárodního společenství účinně zasáhnout proti závažnému porušování lidských práv, kterého se Izrael dopouští, a vyvodit důsledky.

"To, jak mezinárodní komunita nyní zareaguje ukáže, do jaké míry jim na bezpečí ochránců lidských práv skutečně záleží. Na naši mnohaletou spolupráci s našimi palestinskými protějšky jsme hrdí. Představují to nejlepší z občanských hnutí a iniciativ. Stojíme při nich a toto pobuřující rozhodnutí Izraele odmítáme.“

Společné prohlášení Amnesty International a Human Rights Watch

Aktuální petice

Izrael

CHTĚJÍ NÁS ZAVŘÍT ZA NAŠE NÁZORY

Jmenujeme se Farid a Issa. Jsme přátelé. Chceme ukončení výstavby izraelských osad na území Palestiny. Bez násilí. Na pokojných demonstracích se snažíme upozornit na nespravedlnost. A jejich reakce? Zastrašování a absurdní obvinění. Farid al-Atrash a Issa Amro si přejí ukončení izraelského osidlování – válečného zločinu, který má kořeny v padesátiletém okupování palestinské půdy. Na velkou část území zakázal Izrael vstup Palestincům. Židovští osadníci z Izraele se v něm můžou pohybovat volně. Farid a Issa jsou zastánci nenásilného řešení situace. Přesto čelí neustálým hrozbám a útokům ze strany izraelských vojáků a osadníků. Issa přesvědčuje mladé Palestince, aby hledali pokojné způsoby, jak čelit izraelské okupaci a diskriminačním zákonům v Hebronu, městě na Západním břehu Jordánu. Kvůli tomu ho izraelští vojáci už několikrát zatkli, zbili, zavázali mu oči a vyslýchali ho. „Izraelské okupační jednotky se na nás zaměřily, aby nás umlčely,“ říká. Farid je právník, který poukazuje na zneužívání moci jak palestinských, tak izraelských představitelů, za což je vystaven podobnému pronásledování jako Issa. V únoru 2016 se Farid a Issa zúčastnili v Hebronu pokojného protestu, který připomínal 22 let od doby, kdy Palestincům zakázali vstup do jedné z hebronských ulic, al-Shuhada. Dvě stě tisíc Palestinců je v podstatě rukojmí osmi stovek izraelských osadníků, kteří žijí v centru města. Farid a Issa teď kvůli tomuto protestu čelí absurdním obviněním, která mají zjevně sloužit k tomu, aby jim komplikovala jejich práci v oblasti lidských práv.

Aktuální počet podpisů: 3319

Podepíšu