Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Polský sejm odmítl doživotí za potrat. Utahování šroubů však pokračuje

Velké obavy budí nejnovější návrh ministerstva zdravotnictví na registr těhotenství

Wroclaw, 1. prosince: protesty proti zpřísňování interrupčních zákonů • Autor: Profimedia
Wroclaw, 1. prosince: protesty proti zpřísňování interrupčních zákonů • Autor: Profimedia

Za ukončení těhotenství nebude lékařům ani ženám v Polsku hrozit dlouholeté vězení nebo doživotí. To je výsledek čtvrtečního hlasování v polském Sejmu, při kterém poslanci svorně shodili ze stolu návrhy protipotratových aktivistů. Na jednu stranu to není překvapení. Přesto může polské (především) ženské hnutí, které bojuje proti trvajícímu tlaku na zpřísňování zákonů v této oblasti, po jednoznačném odmítnutí slavit úspěch.

Petice a návrhy na drakonické změny zákonů, které přináší organizace kolem známé aktivistky Kaji Godek, jsou v jistém smyslu polský politický folklór. Kaja Godek sebere sto tisíc podpisů, Sejm se následně jejími návrhy musí zabývat. Jsou přísné tak, že ani vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) je nemíní přijmout. Ovšem v prvním čtení vždy prošly, ale následně putovaly do poslaneckých výborů, kde plánovaně zahynuly. Právo se neměnilo, ovšem PiS mohl mít za to, že upokojil nejradikálnější část svých voličů.

To se nyní nestalo. Poslankyně a poslanci návrhy prostě zamítli a obvyklá hra se nehrála. Je fakt, že současné návrhy aktivistů byly skutečně absurdně tvrdé. Zároveň platí, že sám PiS po malých krůčcích zpřísňuje “reprodukční” politiku. Odpor nespokojených občanů však neslábne a nenechá se utahat - což platilo i tento týden. Ve středu večer, kdy probíhalo čtení, se konaly před Sejmem a po celé zemi velké protesty.

Malé symbolické vítězství na druhé straně nic nemění na tom, že vládnoucí PiS v protikladu s evropskými trendy zpřísňuje politiku kolem plánování rodiny. Už tak unikátně přísné zákony potrat zakazovaly s třemi výjimkami - zločin, ohrožení života matky a těžká vada dítěte. Loni pak ústavní soud na pokyn vlády, která jej plně ovládá, legislativu ještě zpřísnil. Potraty kvůli těžké vadě plodu jsou nyní v Polsku nepřípustné. To byl největší a nejvýbušnější krok. Polky si také nově nemohou koupit “tabletu po” volně v lékárně, ale jen na předpis.

Velké pochybnosti nebo spíš obavy budí i nejnovější návrh ministerstva zdravotnictví na registr těhotenství. Ten by měl fungovat od prvního července příštího roku. Podle expertů na zdravotnickou informatiku je velmi zvláštní - ve zdravotnickém systému je skutečnost, že je žena těhotná, zanesen už dnes. Těhotenství má svůj kód a lékař ho pacientce zapíše do dokumentace. Nově zřízený registr by tuto informaci zdvojoval, a jak se bojí skeptici, dal by úřadům lepší přehled o těhotenství svých občanek.

Vláda nápad vysvětluje tím, že registr povede k lepším a rychlejším službám, byť není jasné jak. Z nového registru by žádná faktická legislativní změna neplynula. I se zaregistrovaným těhotenstvím by polská obyvatelka mohla odjet na interrupci do Česka, Německa či Švédska  - což je běžná a už mnoha lety osvědčená praxe. Odpůrci tohoto kroku to považují za další zvýšení tlaku na polské ženy. Ministerstvo zdravotnictví se svého nápadu zatím drží.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].