Polští poslanci přijali zákon omezující vlastnictví médií. Míří proti nezávislé televizi TVN

Polští poslanci v pátek přijali kontroverzní zákon, který má podle kritiků umlčet nezávislou televizi TVN, kritickou vůči vládě. Informovala o tom polská média s tím, že zákon ještě musí podepsat nebo vetovat prezident Andrzej Duda. TVN přijetí novely zákona označila za útok vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) na svobodná média. Vláda tvrdí, že zákon má ochránit polský mediální prostor před potenciálně nepřátelskými hráči z Ruska či Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava (Aktualizováno: 18:56 17. 12. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TVN24

Novela má přinutit americkou společnost Discovery, aby TVN prodala, poznamenala Gazeta Wyborcza | Zdroj: Profimedia

„Spojené státy jsou krajně zklamány dnešním schválením mediálního zákona,“ napsal v pátek na twitteru chargé d´affaires amerického velvyslanectví ve Varšavě Bix Aliu a vyzval prezidenta Dudu k „obraně svobody slova a podnikání“.

Formálně je vlastníkem TVN společnost registrovaná v Nizozemsku. Jejím jediným akcionářem je ale americká Discovery Inc. TVN podle médií představuje dosud největší americkou investici v Polsku.

Polská Rada prodloužila licenci nezávislé televizi TVN24. Žádá ale změny ve vlastnictví

Číst článek

„Budeme analyzovat novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání a přijmu příslušné rozhodnutí,“ řekl Duda, který je pokládán za spojence PiS, ale nedávno se vyjádřil, že by zákon o TVN vetoval.

Nyní připomněl, že může zákon podepsat, vetovat nebo jej odeslat k ústavnímu soudu. Slíbil, že zákon přezkoumá velice důkladně, ale upozornil, že jej prezidentská kancelář ještě nedostala.

Novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání nejprve přijal Sejm, dolní komora polského parlamentu, ve které má PiS a jeho spojenci většinu. Zákon pak v září odmítl Senát, ve kterém převažuje opozice.

V pátek se novela nečekaně dostala znovu na pořad příslušného výboru Sejmu, který bleskově doporučil odmítnout veto senátorů. To vzápětí poslanci vládní koalice odhlasovali během plenárního zasedání, uvedl list Gazeta Wyborcza na svém webu.

229 poslanců pro

Opozice se snažila jednání zablokovat, ale všechna hlasování prohrála. Nepomohl ani argument, že o jednání výboru měla být podle jednacího řádu vyrozuměna nejméně tři dny předem, což se nestalo.

Americká Discovery se kvůli polskému mediálnímu zákonu obrátila na prezidenta Dudu, chystá žalobu

Číst článek

Opozice pak označovala jednání za nelegální. Pro přijetí novely hlasovalo 229 zákonodárců, proti 212 a 11 se zdrželo.

Novela stanoví, že majitelem televizní či rozhlasové stanice vysílající na základě polské licence smějí být jen společnosti, ve kterých podíl zahraničních firem z oblasti mimo Evropský hospodářský prostor nepřekračuje 49 procent.

Novela má přinutit americkou společnost Discovery, aby TVN prodala, poznamenala Gazeta Wyborcza. Připomněla, že novela podle senátorů odporuje polské ústavě, je v rozporu s polsko-americkou obchodní dohodou a hlavně představuje „atentát na svobodu slova v Polsku“.

Americký vlastník

Polská rada pro rozhlasové a televizní vysílání, tvořená výlučně členy nominovanými vládními stranami, koncem září prodloužila zpravodajské televizi TVN 24 vysílací licenci o dalších deset let, ale současně zavázala šéfa rady k takovým změnám v předpisech, aby se Američané zbavili většinového podílu.

Polsko stále má svobodná média, jejich prostor se ale smršťuje, říká expertka k novému zákonu

Číst článek

Opoziční Levice ohlásila, že kvůli pátečnímu jednání Sejmu podá trestní oznámení. „Nejvýše si odsedím dva roky navíc“" ironicky zareagoval poslanec PiS Marek Suski, který novelu předkládal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme