Pokusili se umlčet soudce. Štrasburský soud pro lidská práva za omezení svobody slova pokutoval Polsko

Evropský soud pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku ve čtvrtek odsoudil Polsko za to, že se „pokusilo umlčet“ soudce, který otevřeně kritizoval kontroverzní soudní reformu, informovala o tom agentura AFP. Části polské soudní reformy jsou už několik let centrem sporu mezi Varšavou a Evropskou komisí.

Tento článek je více než rok starý.

Štrasburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štrasburk – Evropský soud pro lidská práva

Štrasburk – Evropský soud pro lidská práva | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

„Řada opatření přijatých proti Waldemaru Žurkovi... měla za cíl zastrašit ho kvůli jeho názorům, které vyjádřil ve prospěch právního státu a nezávislosti soudnictví,“ uvedl soud v prohlášení.

Podle ECHR tím Polsko porušilo článek 6.1 (právo na přístup k soudu) a článku 10 (svoboda projevu) Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Nařídil proto Varšavě zaplatit stěžovateli 25 000 eur (asi 618 000 korun). ECHR byl zřízen v roce 1959 a spadá pod Radu Evropy, není tedy institucí Unie.

Případem polského soudce Waldemara Žurka se ovšem v loňském roce zabýval i Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku. Žurek se na něj obrátil poté, co byl v roce 2018 proti své vůli přemístěn z jednoho oddělení regionálního soudu v Krakově do jiného.

Hořkosladká chuť

Vedoucí pošty v Polsku si stěžovala ministrovi, ten ji kvůli tomu chtěl vyhodit. Nyní sám podal demisi

Číst článek

Žurek se před čtyřmi lety se stížností proti tomuto postupu obrátil na polský nejvyšší soud, jehož fungování upravila kontroverzní justiční reforma. Soudce, kterého jmenoval prezident Andrzej Duda v době probíhajícího sporu o nezávislost soudu, námitku zamítl.

Soudce Žurek ve čtvrtek televizi TVN 24 řekl, že štrasburský verdikt má pro něj hořkosladkou chuť. „Na jedné straně mne těší, že jsme dokázali, že máme pravdu. Ale musel jsem vystoupit proti vlastnímu státu, a to je hořké,“ vysvětlil.

„Je to bezprecedentní situace, že polský soudce musí u evropského soudu dokazovat, že stát pravidelně porušuje úmluvu (o lidských právech),“ řekl.

Zvažoval prý, zda se má vůbec do soudní pře pustit. „Ale nebyla to moje věc, ale věc milionů občanů a ti chtějí mít právo na nezávislý soud, na který nejsou žádné politické tlaky,“ zdůraznil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme