Maďarský parlament přijal upravený zákon o ochraně oznamovatelů, původní verzi odmítla prezidentka

Maďarský parlament v úterý schválil zákon na ochranu oznamovatelů (whistleblowerů), který v původní verzi obsahoval pasáž umožňující udávání stejnopohlavních párů vychovávajících děti. Zákon minulý měsíc zablokovala prezidentka Katalin Nováková.

Pro přijetí zákona v nové verzi v úterý hlasovalo 147 ze 199 poslanců. Agentura DPA píše, že náměstek ministryně spravedlnosti Róbert Répássy se minulý týden v příslušném parlamentním výboru přimlouval za přijetí zákona ve znění prosazovaném prezidentkou. Řekl, že je to v zájmu co nejrychlejšího ukončení jednání s Bruselem o vyplacení zmrazených unijních peněz.

To, že Nováková zákon před měsícem zablokovala, tehdy DPA označila za neobvyklé. Bylo to poprvé od roku 2010, kdy se hlava státu vymezila proti zákonu zásadnímu pro konzervativní vládu premiéra Viktora Orbána.

EU v současnosti blokuje výplatu značné části peněz určených pro Maďarsko. Podle Evropské komise je za vlády konzervativního premiéra Viktora Orbána v ohrožení právní stát, demokracie i ochrana lidských práv. Parlament ovládaný Orbánovou stranou Fidesz už v minulosti přijal vícero zákonů, které omezují práva homosexuálů a transsexuálů.

Maďarský parlament zákon o ochraně oznamovatelů přijal proto, aby do svého práva začlenil příslušnou směrnici EU. Podle kritiků ale obsahuje jen slabé nástroje pro ochranu občanů, kteří chtějí upozornit na porušování zákonů ve státních institucích a ve firmách.