© Private

Burundi: Rozsudek pro novinářku byl potvrzen

Článek

Odvolací soud potvrdil trest pro Floriane Irangabiye, novinářku žijící ve Rwandě. Její právníci podali kasační stížnost.

Floriane Irangabiye, novinářka dlouhodobě žijící ve Rwandě, byla v srpnu 2022 zatčena v Burundi, protože se kriticky vyjadřovala o tamější vládě. V lednu 2023 byla odsouzena k deseti letům odnětí svobody a k pokutě za „podrývání integrity národního území“. Tento rozsudek byl v květnu potvrzen odvolacím soudem.

Odvolací soud shledal, že první výslech Floriane porušil trestní zákon, protože se nekonal za přítomnosti právníka, a protože Floriane nebylo sděleno, že má možnost nevypovídat. Zároveň ale odmítl zrušit udělený rozsudek, protože zákon nezmiňuje tuto možnost jako nápravu pro pochybení při výslechu.

Floriane je nadále ve věznici Muyinga. Její právníci podali kasační stížnost.

Aktuální petice

Burundi

Novinářka z Burundi byla za kritiku vlády odsouzena k deseti letům vězení. Pomůžete?

Floriane Irangabiye je novinářka z Burundi dlouhodobě žijící ve Rwandě. V srpnu 2022 byla zatčena při návštěvě rodiny v Burundi a od té doby je ve vězení. V lednu 2023 byla kvůli pokojné kritice burundské vlády odsouzena k deseti letům vězení. Nespravedlivý postup burundských úřadů porušuje její právo na spravedlivý soudní proces a na svobodu projevu. Podpořte petici požadující její okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 1538 Náš cíl: 2500

Podepíšu